Slik har det gått i første serierunde

Vi tar en nærmere titt på noen av Vikings serieåpninger de siste årene. (Foto: NTB Scanpix)

Annonse:

Søndag starter Eliteserien 2019, og Viking tar imot Kristiansund på SR-Bank Arena til det som blir første serieåpning hjemme siden 2013. 

De siste femten årene har Viking hatt hjemmekamp seks ganger i første serierunde. Det har endt med fire seire, én uavgjort og ett tap. To av seirene har kommet etter at Viking har ligget under, to uten å slippe inn baklengs.

Totalt sett, hjemme og borte, har Viking vunnet seks serieåpninger siden 2004. Noe magert, men allerede søndag kommer en mulighet til å pynte på statistikken.

De fem gangene Viking har scoret først har resultert i fire seire og én uavgjort. 

Vålerenga er det laget som har vært motstander flest ganger. Tre oppgjør på Ullevaal og ett i Stavanger har det blitt. Noe som har gitt tre tap og én seier.

André Danielsen er naturligvis den spilleren i dagens tropp som har vært med på flest serieåpninger for Viking – hele ti ganger.

Under ser vi nærmere på noen av kampene.

Veien tilbake

I fjor startet Vikings liv i OBOS-ligaen borte mot Kongsvinger. Etter et 2017 fylt med nedturer, var det knyttet stor spenning til hvordan de mørkeblå ville håndtere opprykkforventningene.

Men det tok bare seks minutter av sesongen før Tommy Høiland viste vei, ekspederte et innlegg fra Zymer Bytyqi i mål og roet nervene til alle med et mørkeblått hjerte. I andre omgang økte kaptein Viljar Vevatne til 2-0 med debutscoring, og sørget med det for den best tenkelige starten på veien tilbake til Eliteserien.

Veien tilbake til Eliteserien startet på best mulig måte. Her har Viljar Vevatne nettopp satt inn 2-0 for Viking. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Veien tilbake til Eliteserien startet på best mulig måte. Her har Viljar Vevatne nettopp satt inn 2-0 for Viking. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Trøbbel med Vålerenga

I 2017 sørget Bård Finne for kampens eneste scoring da Vålerenga vant på Ullevaal. Viking hadde sine sjanser, både ved Patrick Pedersen, Kristoffer Haugen og Michael Haukås, men maktet ikke sette ballen i mål. Og da gikk det som det gjorde en del ganger den sesongen – i dass.

To unødvendige balltap på kort tid sørget for at Vålerenga til slutt fikk lagt inn i boks. Der ventet Bård Finne, som headet ballen i åpent mål.

Viking tapte også de tre påfølgende kampene, og de fleste husker hvordan sesongen endte.

Vålerenga var også motstander i serieåpningen i 2016. Også da på Ullevaal. Men der stopper likhetene. For mens det var sjansesløsing og et kjedelig tap i 2017, ble det servert effektivitet, et mål bare en viss islending kunne varte opp med og tre poeng i 2016.

Bjørn Daniel Sverrisson var en mann som hadde det med å stjele overskrifter de gangene han satte ballen i mål. Hvem glemmer for eksempel brassesparket mot Aalesund? Og mot Vålerenga i 2016 leverte han også et helt sinnsykt mål, som fikk samtlige fremmøtte på nasjonalarenaen til å måpe.

Saken fortsetter under videoen.

Mathias Bringaker punkterte kampen helt på slutten, da han slo til med en frekkis fra skrått hold og noterte seg for sitt første mål for Viking – i debuten.

Både i 2011 og 2010 endte det med 2-0-seire til Oslo-laget. 

Uavgjort mot Rosenborg

Rosenborg på Lerkendal er kanskje den vanskeligste oppgaven som finnes i norsk fotball. I 2014 var det nettopp det som ventet Viking i første serierunde. Til tross for at de mørkeblå skapte bra med sjanser, tok RBK ledelsen både 1-0 og 2-0.

Men så satte Kjell Jonevret inn en islending.

Vår alles Jon Dadi Bödvarsson kom inn kvarteret før slutt, og da dommeren blåste av kampen, hadde den hengslete angriperen scoret to ganger og sikret Viking et knallsterkt poeng borte.

Først scoret han på en utsøkt lobb fra 15 meter, etter å ha slått en Rosenborg-forsvarer i løpsduell. Så satte han iskaldt inn utligningen da Sverrir Ingason headet ham gjennom alene med keeper.

De to lokale guttene Arild Østbø og Yann-Erik de Lanlay, som begge nå spiller i Rosenborg, startet for Viking.

Også i bronsesesongen 2007 møttes de to lagene i serieåpningen. Peter Ijeh sendte Viking i ledelsen med et strålende skudd fra like utenfor sekstenmeteren, men gjestene kom tilbake ved Marek Sapara. En ung Iven Austbø sto i mål for Viking.

Per Verner Rønning (midten) taper duell med Indridi Sigurðsson (t.v). Til høyre Sverrir Ingason. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Per Verner Rønning (midten) taper duell med Indridi Sigurðsson (t.v). Til høyre Sverrir Ingason. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Slo Solskjær og co.

Til serieåpningen i 2013 kom regjerende seriemester Molde på besøk til Stavanger. Ole Gunnar Solskjær hadde med seg et lag stappfullt av selvtillit, og på benken satt en ung Zlatko Tripic og fulgte med.

Kampen ble spilt 15. mars, en iskald fredagskveld, og gressmatta var alt annet enn grønn. Det ble ikke bedre av at Molde tok ledelsen ved Mattias Moström før det var spilt ti minutter.

Men Veton Berisha og Viking hadde ikke tenkt å gi seg uten kamp. De mørkeblå skapte flere gode sjanser, og Berisha hamret også ballen i stolpen før han omsider fant veien til mål. 

En halvtime ut i kampen kom Bödvarsson opp på høyresiden og slo inn lavt. På bakre stolpe ventet Veton Berisha som enkelt satte inn 1-1.

I andre omgang viste Trond Olsen hva han kunne gjøre på sitt beste. Kantspilleren fikk en ball i bakrom, tok den ned og vandret fra venstre inn mot midten før hans skjøt inn seiersmålet.

Olsen ble forøvrig Vikings poengkonge den sesongen, med ni mål og fem assist.

Kampen i tåka

I 2012 ble det for første gang i historien spilt lokaloppgjør mellom Viking og Sandnes Ulf på øverste nivå i norsk fotball. Sandnes stadion var for anledningen smekkfull, og dekket av en tåke så tjukk at man fra bortetribunen ikke kunne se målet på motsatt side. På et tidspunkt kunne man nesten ikke se banen i det hele tatt.

Hjemmelaget tok ledelsen tidlig, da Gilles Ondo kom alene gjennom med Rune Almenning Jarstein og banket ballen i mål bak landslagskeeperen. Men Vikings estiske debutant, Henri Anier, utlignet før pause.

I andre omgang tok Sandnes Ulf nok en gang ledelsen, men fem minutter før slutt dukket hjemvendte Erik Nevland opp og stanget inn utligningen bak Bo Andersen i Ulf-målet. 2012 ble Nevlands siste sesong før han la opp.

Saken fortsetter under bildet.

Sandnes Ulf - Viking endte 2-2. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix
Sandnes Ulf - Viking endte 2-2. Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Østenstads siste

Første serieåpning hjemme på ny stadion kom i 2005. Roy Hodgson var trener, og spillere som Egil Østenstad, Brede Hangeland, Bjarte Lunde Aarsheim, Frode Hansen og Thomas Pereira startet. 

Nesten 15 000 tilskuere så Stig Johansen sende Bodø/Glimt i ledelsen med hodet. Og ikke lenge etter suste det i tverrliggeren bak Anthony Basso i Viking-målet, men Viking slapp med skrekken.

De mørkeblå kom etter hvert tilbake. Først satte Egil Østenstad et innlegg fra Hannes Sigurdsson kontant i mål, før Jørgen Tengesdal slo en perfekt ball på hodet til innbytter Peter Kovacs som headet inn seiersmålet like før slutt. 

Det året ble Egil Østenstad Vikings toppscorer med 14 mål. Etter sesongen la både han og forsvarsbauta Frode Hansen opp. Bjarte Lunde Aarsheim dro til Start på sommeren, mens Brede Hangeland tok turen til København på høsten.

Heller ikke Roy Hodgson, som ledet laget til en femteplass, kun fem poeng bak seriemester Vålerenga, ble igjen etter sesongen. 

Oversikt under bildet.

sp773c23
Egil Østenstad jubler etter å ha utlignet til 1-1 mot Bodø/Glimt i 2005. Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix
Serieåpningen 2004-2018
2018: Kongsvinger - Viking 0-2
2017: Vålerenga - Viking 1-0
2016: Vålerenga - Viking 0-2
2015: Mjøndalen - Viking 1-0
2014: Rosenborg - Viking 2-2
2013: Viking - Molde 2-1
2012: Sandnes Ulf - Viking 2-2
2011: Viking - Vålerenga 0-2
2010: Vålerenga - Viking 2-0
2009: Viking - Odd 3-0
2008: Viking - Strømsgodset 1-0
2007: Viking - Rosenborg 1-1
2006: HamKam - Viking 0-0
2005: Viking - Bodø/Glimt 2-1
2004: Tromsø - Viking 4-0

Annonse fra Eliteserien: