Viking - FK Haugesund, Viljar Vevatne sender Viking i ledelsen og gratuleres av Runar Hove og Zlatko Tripic. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Knuste Haugesund i generalprøven

Det ble en forrykende første omgang da Viking og Haugesund møttes søndagen før seriepremieren.

Kort fortalt

Viljar Vevatne scoret på Vikings første hjørnespark i kampen, og de mørkeblå leverte virkelig varene første førtifem av generalprøven mot Haugesund.

Zlatko Tripic økte til 2-0 på en scoring det oste vilje av, og Ylldren Ibrahimaj satte inn 3-0 som prikken over i'en like før dommer sendte lagene i garderoben.

I andre omgang kontrollerte Viking, og gjestene slapp nærmest ikke til  noen ting. Zymer Bytyqi satte inn 4-0 på overtid, og bidro dermed til å skru opp forventningene til neste ukes seriepremière.

Kampfakta nederst i saken.

Siste kamp før alvoret starter

Årets generalprøve gikk mot naboen fra nordfylket, et lag som kom på fjerdeplass i Eliteserien i fjor.

Haugesund har gjort en del endringer i spillerstallen fra forrige sesong, men den største forandringen er nok likevel på trenersiden. For etter at trener Eirik Horneland tok med seg assistent Karl Oskar Emberland og dro til Rosenborg, tok Jostein Grindhaug over FKH-skuta igjen. Så får vi se om oppskriften med å "peise på" fortsatt holder vann.

En av signeringene det er knyttet spenning til er Martin Samuelsen. Haugesunderen, som er på lån fra West Ham, blir å se i Eliteserien frem til sommeren, men måtte vente til et stykke ut i andre omgang før han fikk prøve seg mot Viking.

I Jåttåvågen har det ikke blitt hentet stort denne vinteren, men både Runar Hove og Samúel Fridjónsson startet generalprøven, som de to eneste som ikke var der i fjor.

Bjarne Berntsen manglet et par mann til derbyet, grunnet skade og landslagsopphold. Med Erik Arnebrott på landslagssamling og Iven Austbø skadet, ble man også nødt til å finne en keeper til å sitte på benken. Løsningen ble Vidars målvakt Bjarte Egeland. I tillegg til Arnebrott og Austbø manglet også Axel Óskar Andrésson, Kristian Thorstvedt og Tord Johnsen Salte, som alle var borte på landslagsoppdrag, i tillegg til skadde Even Østensen og Johnny Furdal.

I midtforsvaret betydde det at Viljar Vevatne, som har vært langtidsskadet, tok plass ved siden av Runar Hove. Mens Fredrik Torsteinbø tok plass sammen med Samúel Fridjónsson og Ylldren Ibrahimaj på midten.

En fantastisk førsteomgang

Det var grått, kaldt, surt og vått da Viking og FK Haugesund møttes til siste prøve før Eliteserien sparkes i gang neste søndag. Et rogalandsderby i skikkelig vestlandsvær er vel sånn det skal være, og det så ikke ut som spillerne ute på kunstgresset lot seg påvirke negativt. Snarere tvert imot.

Haugesund fikk kampens første hjørnespark, men en god Viljar Vevatne sørget for at det resulterte i en kjempemulighet for Viking da han headet i gang en kontring. Tommy Høiland tok med seg ballen, sendte den til Sale og satte Viking i en tre mot én situasjon. Sale prøvde å finne Tripic motsatt, men pasningen som hadde gitt kveldens kaptein fri bane til mål ble litt for upresis og havnet i stedet hos Haugesunds målvakt.

Gjestene søkte ofte Wadji i bakrom, men Runar Hove hadde en god dag på jobben og hadde stort sett kontroll på FKH-spissen.

Hans makker for anledningen, Viljar Vevatne, har vært ute med skade siden august, og fikk sin første kamp fra start da Viking møtte Dinamo Brest i Marbella. Mot Haugesund var han nok en gang med fra start, og leverte solid stopperspill. Etter 19 minutter kom han også på scoringslisten da han headet inn et nydelig slått hjørnespark fra Ylldren Ibrahimaj.

Etter scoringen ble gjestene tvunget til å gjøre et spillerbytte da Benjamin Karamoko gikk ned for telling. Og like etterpå spilte de seg frem til sin første store sjanse da Bruno Leite headet over fra fem-seks meter.

Og nå var gjestene på hugget. Nok en gang rullet de opp et flott angrep som Wadji var centimeter unna å få tåen sin på. Viking var heldige som ikke ble hardere straffet på disse to sjansene.

Viking, som stilte i sine splitter nye jubileumsdrakter, ville også være med, og rundt en halvtime ut i kampen slo de nærmest leir i og rundt Haugesunds boks. Mye spill, fine kombinasjoner og et par lekre detaljer, men dessverre ingen store muligheter.

Haugesund var gode på overganger. Og de gangene pasningene satt og Viking ga bort rom, spilte de seg ofte opp til Amund Wichne, og var nære å putte ballen i mål flere ganger.

Men dette var Vikings omgang, og de mørkeblå skulle virkelig vise hvem som er best i Rogaland.

Fem minutter før pause tok kapteinen ansvar. Tommy Høiland dempet ballen rolig på brystet og vippet den over en FKH-forsvarer til Zlatko Tripic. Tripic tok den med seg og skar inn i boks. Der passerte han et par mann før han avsluttet knallhardt i mål og sendte Viking opp i en 2-0-ledelse.

Men det stoppet ikke der. Like før dommer blåste av første omgang, noterte også Ylldren Ibrahimaj seg for scoring. Arendalitten var nådeløs inne i boksen, og satte innlegget fra Fredrik Torsteinbø iskaldt i nettet bak gjestenes keeper. Dermed 3-0 til Viking.

Lokalt preg

Tommy Høiland ble igjen i garderoben etter pause, og inn kom Zymer Bytyqi. Han tok plass til høyre og flyttet Sale inn som midtspiss.

Og pausebyttet holdt på å gi uttelling med en gang. Bytyqi stormet i kjent stil oppover høyrekanten og slo inn lavt foran mål. Der kom Fredrik Torsteinbø til avslutning, men den ble blokkert av en FKH-stopper.

Zymer skulle som vanlig være involvert i mye. Han fikk en kjempesjanse da han ble spilt nydelig gjennom og kom alene med keeper. Men Haugesunds nye sisteskanse gjorde en god jobb og hindret Vikings nummer syv i å score.

Etter hvert som tiden gikk kontrollerte Viking matchen mer og mer, og lot tempoet synke. Og selv om Haugesund gjorde flere bytter, deriblant satte inn West Ham-spiller Martin Samuelsen, ble de aldri den store trusselen for Vikings forsvarsrekke. Og Amund Wichne ble satt på få prøver.

Det nykomponerte stopperparet, Hove og Vevatne, hadde hele roen nærmest kampen gjennom. Hove fikk også vist frem både temperament og pasningsfot. Stopperen fra Florø ble først illsint etter en duell med FKH-spiller Wadji, og viste så frem en klassepasning da han fant innbytter Harald Nilsen Tangen i boks

André Danielsen, Adrian Pereira og Harald Nilsen Tangen kom inn med 20 minutter igjen å spille, og ikke lenge etter kom Lasse Berg Johnsen inn. Noe som vil si at Viking avsluttet med åtte lokale spillere på banen.

Og det var en lokal helt som skulle få oppmerksomheten helt til slutt også.

På overtid satte nemlig Zymer Bytyqi inn 4-0. Målet var ikke ulikt det han scoret mot Kongsvinger på tampen av fjorårets opprykkskamp, og om han sendte Stavanger til himmels den gang, sendte han nok forventningene til neste ukes seriestart et godt stykke opp med denne scoringen.

Dommer Tore Hansen blåste like etter av kampen, og dermed ble det mørkeblå juble under generalprøven.

Neste uke starter alvoret. Da kommer Kristiansund på besøk i seriepremièren. Vel møtt!

• Billetter til kampen mot KBK finner du her

• Treningskamp, SR-Bank Arena

• Viking – FK Haugesund 4-0 (3-0)

• Viking: Amund Wichne – Rolf Daniel Vikstøl, Viljar Vevatne, Runar Hove, Sondre Flem Bjørshol – Fredrik Torsteinbø, Samúel Fridjónsson (André Danielsen fra 73.), Ylldren Ibrahimaj (Harald Nilsen Tangen fra 73.) – Zlatko Tripic (K) (Adrian Nilsen Pereira fra 73.), Tommy Høiland (Zymer Bytyqi fra 46.), Usman Sale (Lasse Berg Johnsen fra 77.)

• FK Haugesund: Maciej Gostomski – Mikkel Desler, Fredrik Pallesen Knudsen, Benjamin Karamoko (Benjamin Tiedemann Hansen fra 24.), Alexander Stølås – Niklas Sandberg (Thore Baardsen Pedersen fra 78.), Sondre Tronstad (Kristoffer Gunnarshaug fra 86.), Bruno Leite (Martin Samuelsen fra 65.), Torbjørn Kallevåg – Christian Grindheim, Ibrahima Wadji (Ibrahima Koné fra 78.)

• Mål av: Viljar Vevatne (19.), Zlatko Tripic (39.), Ylldren Ibrahimaj (45.), Zymer Bytyqi (90.)

• Sjanser: 6-3

• Hjørnespark: 4-5