Fra drømmestart til tap

(Viking - Bodø/Glimt 1-3) Det startet på best tenkelig vis, men endte med det første hjemmetapet siden 16. mai.

– Vi visste det var en stor kamp og at vi måtte være på vårt beste. Det var vi ikke, sa Joe Bell til Eurosport etter kampen.

Viking fikk en kjempestart på toppoppgjøret og tok en tidlig ledelse. Så ble det løping, mye løping. For det meste uten ball.

– Det var mye løping gjennom hele kampen, slo Bell fast.

Han og lagkameratene ble fryktelig lave etter scoringen. Selv om man greide å holde ledelsen inn til pause, ble det for tøft etter hvilen.

Veton Berisha var mannen som ga Viking drømmeåpningen da han satte inn 1-0 i det sjette spilleminutt. Toppscoreren syntes laget ble litt for feige.

– Jeg vil heller tape 1-3 og gå for det, enn at vi er litt feige og passive og taper 1-3, sa en skuffet Berisha.

I andre omgang scoret gjestene tre ganger, og stakk med det av med alle poengene og tabelltoppen. Viking hadde muligheten til å hekte seg på Bodø/Glimt og Molde helt der oppe, men fikk erfare at det fortsatt er et lite stykke helt opp.

– Vi må stikke fingeren i jorda og være litt ydmyke. Det som er bra er at vi viser at vi kan håndtere et lag som Bodø/Glimt. Og det går nesten, men vi er ikke helt der ennå, sa Zlatko Tripic.

Viking ligger fortsatt på 6. plass. Det er fire poeng opp til Kristiansund på 3. plass. Avstanden opp til Bodø/Glimt på topp er nå syv poeng.

Det var en skuffet Veton Berisha som ruslet av banen etter 1-3 for Bodø/Glimt. Foto: Carina Johansen / NTB

Keeperbytte

Det var to av Eliteseriens formlag som møttes. Viking hadde ikke tapt siden Odd ble for sterke i Skien for over to måneder siden. Bodø/Glimt hadde ikke tapt i serien siden slutten av juni.

Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheim gjorde to endringer fra laget som slo Stabæk forrige helg. Zlatko Tripic var tilbake fra karantene og gikk inn i stedet for Yann-Erik de Lanlay. Og i mål fikk vi en debutant da islendingen Patrik Gunnarsson, som er hentet på lån fra Premier League-klubben Brentford, startet bakerst.

– I dag falt valget på Patrik i mål. Arild har bidratt godt og vært med på den sterke perioden vi har hatt, og så har han vært innblandet i noen situasjoner som gjerne kan diskuteres, sa Bjarte Lunde Aarsheim om keeperbyttet og la til at han og Morten Jensen var spente på å se sin nye keeper i kamp.

Gjestene startet med de samme elleve som spilte europacup så sent som torsdag.

Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen var spente på sin nye keeper før avspark. Foto: Carina Johansen / NTB

Drømmeåpning

– Du må være på stasjon når du møter Bodø, slo Lunde Aarsheim fast før avspark. Og på stasjon så det virkelig ut som Viking var fra start.

Kampen åpnet friskt, med to lag som begge ønsket å angripe. Etter et par avslutninger fra begge lag, sendte Veton Berisha Viking i ledelsen i det sjette spilleminutt.

Harald Nilsen Tangen fant Kristoffer Løkberg med en strøken pasning. Trønderens avslutning ble reddet av gjestenes keeper, men på returen var Berisha frempå og satte ballen inn i det åpne målet. Berishas 13. scoring for sesongen, og en drømmeåpning for De mørkeblå.

Veton Berisha etter 1-0-scoringen. Foto: Carina Johansen / NTB

Måtte forsvare seg

Bodø/Glimt fikk så initiativet, og den regjerende seriemesteren spilte seg til noen brukbare muligheter. Mye av spillet skulle ut til venstre og deres farligste angrepsvåpen, Amahl Pellegringo, men U21-landslagsbacken Sebastian Sebulonsen gjorde en god jobb med å avvæpne mannen som scoret 25 seriemål for Kristiansund i 2020.

Gjestene fortsatte å trille ball, slik vi har blitt vant til å se dem gjøre. Viking-spillerne ble løpende mye imellom, og slet med å bryte høyere oppe i banen enn egen sekstenmeter.

Da vi passerte en halvtimes spill, oppsto en situasjon som fikk både publikum og de involverte Viking-spillerne til å reagere. Nikita Haikin i Glimt-buret kom ut og skulle plukke en ball, men endte med å kaste den over seg. Kevin Kabran og Veton Berisha jaktet ballen, men da Haikin kastet seg etter, dro han med seg begge Viking-spillerne.

Dommer Espen Eskås ga ikke Viking noe mer enn hjørnespark. Men det holdt nesten til en ny scoring, da Berisha avsluttet like over.

Og Viking fikk til mer og mer mot slutten av omgangen. Harald Nilsen Tangen hadde dribleshow ute på venstrekanten og ble felt. Frisparket slo Joe Bell presist på hodet til Rolf Daniel Vikstøl som headet like over.

Bodø/Glimt trillet ball og fant hverandre ofte, men kom seg ikke lenger like høyt opp i banen.

Viking sto imot og holdt nullen til pause. Noen laget ikke har greid siden Lillestrøm ble slått på Åråsen 24. mai.

To baklengs og null poeng

Den andre omgangen fortsatte der den første slapp; Bodø/Glimt hadde ballen, Viking forsvarte seg. Noe som så fryktelig tungt ut for hjemmelaget.

Viking hadde riktignok noen gjestevisitter inne i gultrøyenes boks, som da Viljar Vevatne gikk for en brassevariant på bakre stolpe ti minutter etter pause. Men Glimt styrte det meste.

Etter hvert åpnet det seg noe mer opp, og Kevin Kabran fikk en god sjanse da Berisha la inn. Men svenskens avslutning gikk til side for mål. Så scoret Bodø/Glimt.

Dessverre har dette blitt normalen i 2021. Viking slipper alltid inn mål. Alltid. Så også denne gang.

På gjestenes syvende hjørnespark fikk Brede Moe pirket ballen i nettet. Dermed har Viking fortsatt sluppet inn mål i samtlige seriekamper denne sesongen.

Fem minutter senere viste Patrik Gunnarsson seg for alvor frem. Den nye målvakten måtte ut i full strekk da Pellegrino la inn foran mål og Saltnes headet mot lengste hjørne. En strålende redning av 20-åringen.

Patrik Gunnarsson viste seg frem med en mesterlig redning i debuten. Foto: Carina Johansen / NTB

Kvarteret før full tid falt avgjørelsen. Ballen havnet inn i feltet hvor Pellegrino plutselig befant seg helt alene. Pellegrino kjørte brassespark og satte ballen mellom beina på Gunnarsson og i mål, og sendte Bodø/Glimt til topps i Eliteserien.

Bjarte Lunde Aarsheim og Morten Jensen brukte alle fem byttene sine, men heller ikke med ti friske bein greide Viking true gjestene mot slutten. Og da Erik Botheim satte inn 3-1 tre minutter på overtid, endte det med tap for De mørkeblå.

Allerede onsdag er det ny kamp. Da kommer Rosenborg på besøk til 3. runde i cupen. Billetter til det oppgjøret sikrer du deg her.

19. serierunde, Eliteserien
Søndag 19. september kl. 18.00, SR-Bank Arena
Viking - Bodø/Glimt 1-3 (1-0)

Viking: Patrik Gunnarsson – Sebastian Sebulonsen (Sondre Bjørshol fra 85'), Gianni Stensness (Samúel Fridjónsson fra 85'), Viljar Vevatne, Rolf Daniel Vikstøl – Joe Bell, Kristoffer Løkberg (David Brekalo fra 65') – Kevin Kabran (Mai Traore fra 85'), Harald Nilsen Tangen, Zlatko Tripic (Yann-Erik de Lanlay fra 65') – Veton Berisha (K)

Benk: Arild Østbø, Sondre Bjørshol, David Brekalo, Shayne Pattynama, Samúel Fridjónsson, Simen Kvia-Egeskog, Yann-Erik de Lanlay, Tommy Høiland, Mai Traore

Bodø/Glimt: Nikita Haikin – Alfons Sampsted, Brede Moe, Marius Lode, Fredrik Bjørkan – Sondre Fet (Morten Konradsen fra 56'), Patrick Berg, Ulrik Saltnes (K) – Ola Solbakken, Erik Botheim, Amahl Pellegrino (Gilbert Koomson fra 87')

Benk: Joshua Smits, Marius Høibråten, Sigurd Kvile, Elias Hagen, Morten Konradsen, Gilbert Koomson, Joel Mugisha, Hugo Vetlesen, Lasse Nordås

Mål av: 1-0 Veton Berisha (6'), 1-1 Brede Moe (67'), 1-2 Amahl Pellegrino (76'), 1-3 Erik Botheim 90'+3)