Med mørkeblått blod i årene

I fjor høst sto han på tribunen som supporter og så Viking slå Ranheim 3-0 i NM-semifinalen. Nå er Henrik Heggheim (19) fast på laget, tatt ut i U21-landslagstroppen og sugen på å vinne noe med favorittklubben.

Annonse:

(Foto: Carina Johansen / NTB scanpix)

Har imponert

– Eg leve live, eg!

Slik starter praten med 19 år gamle Henrik Heggheim. Unggutten har fått sitt definitive gjennombrudd denne sesongen, både i Viking, Eliteserien og norsk fotball. Og han lever virkelig livet om dagen.

– Det er kjekt, jeg trives veldig, sier han om overgangen til A-laget og forteller at han har glidd fint inn i gruppen.

Heggheim har akslet den mørkeblå drakten hele livet. Viking er den eneste klubben han har spilt for. Supporter har han vært så lenge han kan huske. Nå står han med 16 strake kamper fra start for klubbens A-lag – 15 i Eliteserien, én i europacupen. Denne uken ble han også tatt ut i U21-landslagstroppen til de kommende to EM-kvalifiseringskampene. Da er det ikke rart ordene "drøm" og "drømmen" kommer hyppig i løpet av samtalen.

Midtstopperen debuterte for A-laget i en treningskamp mot Start på Frøyland stadion i fjor sommer, og trente sporadisk med gjengen gjennom året. I vinter ble han med til La Manga og fikk til sammen fire treningskamper under oppkjøringen. I sommer ble han belønnet med sin første proffkontrakt. To måneder senere ble denne forlenget.

To ganger har Heggheim satt navnet sitt på en kontrakt med klubben denne sesongen. Her sammen med utviklingssjef Mats Ullereng etter at den første ble signert.
To ganger har Heggheim satt navnet sitt på en kontrakt med klubben denne sesongen. Her sammen med utviklingssjef Mats Ullereng etter at den første ble signert.

I utganspunktet var planen at han skulle være en del av rekruttlaget og spille for Viking 2, som han debuterte for i 2019. Men så er det ikke alt som har gått etter planen i 2020.

For i femte serierunde ble han kastet inn fra start i hjemmemøtet med Sandefjord. En kamp Viking virkelig burde vinne, da de fire første kun hadde gitt ett poeng og baklengsmål i samtlige.

Status etter 90 minutter med Heggheim i midtforsvaret: Tre poeng og null baklengs. Banens beste: Henrik Heggheim!

(Eurosports reportasje etter debuten. Saken fortsetter under videoen.)

Flere høydepunkter

Oppmerksomheten rundt spilleren har økt betraktelig de seneste månedene. At det nå prates om ham ved kaffemaskinen på arbeidsplasser rundt om, i podkaster og på tv, er han komfortabel med.

– Det er jo litt mer enn det jeg har vært vant til da. Det er jo litt annerledes når du spiller på A-laget. Det er mer oppmerksomhet enn det var på juniorlaget. Der var det i grunn ingenting, smiler Heggheim og legger til at han liker det.

Debuten mot Sandefjord er selvsagt et av høydepunktene i hans relativt unge karriere på A-laget.

– Debuten, det var stort. Det er jo en drøm som jeg har hatt helt siden jeg begynte å spille fotball, sier han.

Men det har vært flere høydepunkt. For noen uker siden fikk han også lov til å representere klubben i europacupen, da Aberdeen gjestet Stavanger i 2. kvalifiseringsrunde til Europa League. Til tross for tap, var det en kjekk opplevelse.

– Stort å spille Europa. Europa er liksom noe annet, det er ikke alle som får spilt europaligakvalikk i det hele tatt, sier han.

Han trekker også frem hjemmekampen mot Molde som en høydare. Kampen Viking vant 3-2 og som Felt O nesten bokstavelig talt satte fyr på.

– Jeg har jo egentlig ikke spilt for så mye mer enn 200 tilskuere hele karrieren, så for meg å ha de 200 som lagde så mye liv, det var et stort øyeblikk.

Henrik Heggheim koste seg med Felt O på tribunen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Henrik Heggheim koste seg med Felt O på tribunen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Ekta mørkeblå

Henrik Heggheim er vokst opp på Eiganes, i Viking-land, og hadde en kort spasertur bort til Stavanger stadion hvor han som femåring begynte å spille fotball.

Stavanger stadion var Vikings hjem frem til og med 2003-sesongen. Det var der klubbens åtte seriegullet ble tatt. Det var der Köln og Chelsea ble slått. Det er der mye av klubbens historie ligger, og for alltid vil ligge.

Heggheim husker lite av dette. Kanskje ikke så rart, ettersom han er født i 2001. Men klubbens breddeavdeling ligger der fortsatt, og det var her han begynte med fotball og ikledde seg den mørkeblå drakten for første gang.

– Jeg har prøvd litt forskjellige greier, som tennis og svømming. Men det var fotball som var "greiå", sier han om oppveksten. Og fotball har det etter hvert blitt mye av.

Han har ikke så mange titler å dra frem. I de senere årene har han vunnet nasjonal serie og kommet til NM-finalen for G16, men før det har det vært lite pokaler å hente hjem. Men det har vært nok av heftige kamper. Spesielt mot erkerivalen.

– Det var litt sånn at alle ville slå Viking. Og det var jo en del oppgjør der det smalt litt. Spesielt når vi spilte mot Bryne, da var det jo derby. Det var ikke så mye Sandnes på den tiden. Det var Bryne som skulle tas, forteller han.

Det har blitt en del trenere opp gjennom årene, både i breddeavdelingen og i akademiet. Heggheim synes det er vanskelig å skulle trekke frem noen, da alle har betydd mye på hver sin måte.

– Selvfølgelig skal jo Bjarne, Morten og "Batty" ha kred for at de lot meg spille og hadde troen på meg. Men alle trenerne jeg har hatt i klubben har hatt en betydning, slår han fast.

I fjor, da Viking tok imot Ranheim i NM-semifinale og spilte foran et fullstappet SR-Bank Arena, sto 19-åringen på tribunen. Som supporter. 3-0-seieren som sikret en plass i cupfinalen på Ullevaal, er et av hans beste minner som Viking-supporter.

– Den glemmer man ikke, sier han.

Som så mange unge gutter og jenter, hadde også Henrik en pappa som dro han med på Viking-kamper som liten. Han tror første gang må ha vært rundt åpningen av nytt stadion i Jåttåvågen.

– Siden det har jeg egentlig gått på de fleste kamper, forteller han og tilføyer at han er en "skikkelig Viking-supporter".

I dag spiller han sammen med flere av de han vokste opp med å se fra tribunen. Iven Austbø debuterte på A-laget da Henrik var i barnehagealder, mens spillere som Veton Berisha, Tommy Høiland og Yann-Erik de Lanlay alle er lagkamerater en ung Henrik drømte om å spille med.

Som tidligere nevnt begynte han å trene med A-laget i fjor. Første trening beskriver han som litt stressende, men siden det har det bare vært kjekt og han stortrives i sin nye hverdag.

I dag er han og Yann-Erik de Lanlay lagkamerater. Foto: Carina Johansen / NTB
I dag er han og Yann-Erik de Lanlay lagkamerater. Foto: Carina Johansen / NTB

Spilte på midtbanen

 – Jeg har ikke hatt noen forsvarsidoler. Det var mer type Torres på spissen der, svarer han på spørsmål om hvem som han så opp til som yngre.

En av grunnene til at det gjerne ikke var forsvarere han idoliserte, er at han ikke har spilt i forsvar så veldig lenge. Dette er faktisk bare det andre året han er midtstopper. Siden han startet å spille fotball er det for det meste midtbanen han har holdt seg på. Så kom disse velkjente tilfeldighetene på besøk, de som ofte leder oss inn nye dører i livet. 

– Jeg har spilt stopper sporadisk opp gjennom, men det var skader og sykdom på midtstopperne våre på juniorlaget i fjor som gjorde at jeg ble prøvd skikkelig som midtstopper. Og så var jeg plutselig midtstopper, sier Heggheim.

Og på midtstopperplass har han levert varene. Unggutten har fått mye skryt, både av sine egne og i media. Selv føler han at han har tatt store steg etter overgangen til A-laget, spesielt på det defensive.

Han beskriver seg selv som en rolig spiller med offensive kvaliteter og god spilleforståelse. Det han kan bli bedre på, ifølge seg selv, er duellspillet og det å forsvare egen boks.

– Men jeg føler jeg har blitt bedre på det og, skyter han inn.

Mest sannsynlig går nok utviklingen hans enda kjappere enn forventet, da 2020 har blitt et år hvor han spiller fast i Eliteserien, fremfor det som var den opprinnelige planen, nemlig å spille for rekruttlaget i Norsk Tipping-ligaen.

Han forteller at han får gode, konkrete beskjeder fra trenerteamet på hva han kan bli bedre på, og det jobbes godt og mye med blant annet videoanalyse.

Praten vår foregår i spillernes frokostrom, hvor det for øvrig har blitt servert kake denne dagen (ikke fyrstekake). Og flere kommer gående forbi.

– Stjernå, sier Fredrik Torsteinbø i det han rusler ut.

– Vær snill med ham, kommer det fra daglig leder Eirik Bjørnø som er på vakt og passer godt på klubbens nye juvel.

– Har du spurt an om porschen, spør målmann Trym Sølvberg Ur. Noe vi selvsagt gjør.

– Nei! Ingen kommentar, kommer det nærmest før vi får spurt.

OK, vi får prøve igjen ved en annen anledning.

Vil vinne noe med Viking

Han har ambisjonene i orden. Utlandet står selvsagt på listen, og han lar seg inspirere av Adrian Nilsen Pereira som nylig ble solgt til greske PAOK.

Når det er sagt, har han ingen planer om å dra noe sted nå. Som vi har vært inne på lever han livet – og drømmen – som spiller i Viking. Og han er sugen på å vinne noe med klubben sin.

Heggheim og Pereira har spilt sammen både på rekrutt- og A-lag. Begge har gått gradene i klubbens akademi.

Det er det flere av de som har fått spilletid på A-laget de siste årene, og ikke minst denne sesongen, som har. Harald Nilsen Tangen, som nå er på lån hos Åsane, og Sondre Auklend er andre eksempler på klubbens gode satsing på utvikling av lokale og regionale spillere.

Etter semifinaleseieren over Vålerenga i G16-NM i 2017, sa Heggheim følgende til Aftenbladet:

– Det er så mange unge, lovende og hardt arbeidende spillere på dette laget. Samtidig vet vi at halvparten av Vikings A-tropp skal bestå av spillere som er utviklet her i klubben. Vi ser at muligheten ligger der for mange og skal i alle fall gjøre vårt.

Tre år senere er han fast A-lagsspiller og tatt ut på U21-landslaget. I en alder av 19 år.

Kapteinen Henrik Heggheim i aksjon under NM-finalen i Telenor Arena 2017. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Kapteinen Henrik Heggheim i aksjon under NM-finalen i Telenor Arena 2017. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Møter Godset

Mandag reiser han på U21-landslagssamling. Laget til tidligere Viking-spiller Leif Gunnar Smerud skal spille mot Portugal og Hviterussland i EM-kvalifiseringen. Heggheim er tatt ut sammen med spillere fra både norske og utenlandske klubber, blant andre Kristian Thorstvedt.

– Det er stort. Det er jo hakket under A-landslaget. Nå hadde jeg én samling med G19 og så var det rett opp på U21. Det er jo selvfølgelig stort, forteller han ivrig.

Som han nevner, var han med på G19-samling for en drøy måned siden. Der ble det kun spilt en interkamp, så han har foreløpig ingen offisielle landskamper. Samlingen med G19-laget var faktisk første gang Heggheim har blitt tatt ut i en landslagstropp. Så her har det gått fort.

Landslagsoppholdet blir på ti dager. Først går turen til Drammen for trening, så Portugal for kamp før de returnerer til Drammen igjen for å spille mot Hviterussland på Marienlyst stadion.

Men før det venter klubben som holder til på Marienlyst stadion, Strømsgodset, for Henrik Heggheim og Viking.

– Tri poeng! Det er det eneste vi går for, kommer det kjapt når vi spør han om hva han tenker om søndagens kamp. Et svar som kommer med selvtillit og som oppsummerer Vikings fem siste seriekamper – som alle har endt med "tri poeng".

Heggheim sier de nå ser muligheter oppover på tabellen.

– Vi må ha troen, det er ikke så langt opp, poengterer han.

Mot Strømsgodset håper han å forlenge seiersrekken og sier det hadde vært kjekt å avslutte med seier før landslagspausen.

Skulle Viking slå Strømsgodset og ta sin sjette strake seier i Eliteserien, vil det være første gang siden 1991 (!) man greier nettopp det. Altså året man tok seriegull sist, ti år før Henrik Heggheim ble født.

– Vi skal klare det, sier unggutten selvsikkert.

Kampen har avspark klokken 18.00 og vises på Dplay og Eurosport Pluss. Aftenbladet sender den også direkte på webradio.

Annonse fra Eliteserien: