Viking - Tromsø 1-2. André Danielsen frispark - 2. Foto: Tore Fjermestad

Før kampen: Tromsø - Viking

Vi setter kurs mot Nordens Paris, og en bane det er på tida å ta med seg poeng fra. (Foto: Tore Fjermestad)

Seriestarten forrige søndag ble nesten helt perfekt: To fine scoringer, mange målsjanser, null baklengs og omtrent ikke en eneste stor sjanse imot. Det som ble vist på den grønne kunstgressmatta var imponerende – og betryggende.

Med ti tusen tilskuere i ryggen viste Viking at laget har forberedt seg godt til eliteseriecomebacket. Ingen skal få ta med seg noe fra SR-Bank Arena uten å måtte betale dyre gebyrer. Her får man ingenting gratis i 2019.

Likevel var et stort skår i gleden skaden til Axel Óskar Andrésson.

Den islandske bautane som spilte seg inn i alles hjerter under opprykkshøsten i fjor, måtte ha hjelp for å forlate banen etter en kollisjon med Iven Austbø kvarteret ut i kampen. Etter flere sjekker i dagene som fulgte, kom den nedslående nyheten onsdag: Leddbåndskade i kneet; sesongen er mest sannsynlig over.

Dette er naturligvis forferdelig for Axel. Men han er en ekte viking, og kommer til å slå tilbake sterkere enn noen gang. Vær du sikker!

Viste seg frem

Men la oss heller trekke frem det positive fra serieåpningen. 

Etter en litt tam innledning, dominerte Viking det aller meste den siste timen. Og sjansene kom etter hvert med samme frekvens som det vi fikk servert i OBOS-ligaen i fjor.

Tommy Høiland manglet kanskje scoringen, men spissen jobbet utrettelig kampen gjennom og kom seg til flere gode sjanser. Ylldren Ibrahimaj, Zlatko Tripic og Zymer Bytyqi, Balkan-brothers som de har blitt døpt, var et angrepsvåpen som fort kan stå for en god del målpoeng for Viking denne sesongen.

Og bakover, hvor det kanskje største spørsmålstegnet var satt før sesongen, var det bunnsolid. Sondre Flem Bjørshol, Viljar Helland Vevatne og Runar Hove, tre ubeskrevne blad på eliteserienivå, leverte alle prikkfritt. Og med Rolf Daniel Vikstøls rutine på venstrebacken, viste forsvarsrekka seg så solid som man kunne håpe på.

Bjarne Berntsen var naturligvis fornøyd med pangstarten, og han forteller at det som har blitt vist de to siste kampene (FKH og KBK) gir laget selvtillit inn mot neste kamp. Og de har god tro på at de skal klare å gjenskape prestasjonene og lage trøbbel nok for Tromsø til å ta med seg et godt resultat hjem.

Også på tribunen ble det levert på eliteserienivå søndag. Rundens høyeste tilskuertall, over ti tusen, lover godt for fortsettelsen. 

Mandag ble det også klart at Jostein Ekeland vender tilbake til klubben. 21-åringen har vært en av Vidars beste spillere de to siste sesongene, og ble etter å ha imponert på prøvespill i det siste klar på overgangsvinduets siste dag.

På tide med en seier i nord

Tromsø er rett og slett et helsikes lag å møte hjemme på Alfheim. I hvert fall for Viking. Vi må helt tilbake til 2009 for å finne forrige Viking-seier der oppe, og rekken som svir taler syv strake tap.

Viking-treneren er lite opptatt av akkurat det. Men sier samtidig at han er veldig glad i å bryte statistikker. Derfor overlates ingenting til tilfeldigheter (med mindre det begynner å hølje ned med snø, da, noe som vel ikke er helt usannsynlig).

– Vi skal være godt forberedt på hvordan Tromsø spiller, hvordan de liker å spille, og forhåpentligvis klare å utnytte de styrkene vi har, sier Berntsen og antyder at Viking har planer om å dra opp og ødelegge for det balltrillende laget. 

Det blir en litt annen type kamp på søndag sammenlignet med seriepremieren, da Tromsø og Kristiansund har nokså ulik filosofi.

– Vi møter et lag som liker å diktere kampene, liker å ha ballen i laget og styre spillet – spesielt på hjemmebane, forteller Viking-treneren om Simo Valakaris lag.

Under den finske treneren har Tromsø for det meste spilt en slags 3-4-3 eller 3-5-2 variant. Men mot Bodø/Glimt i siste treningskamp og Ranheim i serieåpnigen, spilte de med fire mann bakerst. Noe som nok kan forklares med at ikke alle spillerne var hundre prosent til første serierunde. 

Rutinerte Simen Wangberg er forsvarssjefen i laget. Han hadde med seg tre eliteseriedebutanter mot Ranheim.

Saken fortsetter under bildet.

Slik så det ut sist Viking var på Alfheim stadion. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
Slik så det ut sist Viking var på Alfheim stadion. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Rufsete høst

I oppkjøringen har det gått noe trådt for Gutan. Det startet riktignok bra, med seier i de tre første kampene. Men siden slutten av februar har det blitt tap mot Stabæk, Tromsdalen, Vålerenga, Mjøndalen og Bodø/Glimt, kun brutt av en seier mot andredivisjonslaget Mjølner, som forøvrig tidligere Viking-rekrutt Liban Ali Abdi nylig signerte for. 

Også i andre halvdel av fjorårssesongen gikk det nedover for Gutan. 11 tap på de 15 siste kampene er ganske brutalt, men laget havnet likevel på en respektabel 10. plass.

På de syv siste eliteseriekampene har Tromsø tapt fem ganger og vunnet to. Begge seirene kom borte mot Ranheim.

I første serierunde vant de 2-1 borte mot Ranheim, etter at Onni Valakari scoret seiersmålet på overtid. Begge scoringene kom etter innlegg fra venstre, og ble servert av Daniel Berntsen – en spiller Bjarne Berntsen sier han kjenner godt til og beskriver som rask og driblesterk. 

Daniel Berntsen scoret også begge målene i nest siste serierunde i fjor (også det borte mot Ranheim), noe som gjør at han har vært involveri i alle TILs fire siste seriemål. Pass på!

Flere utskiftninger

Mens Viking startet med fem eliteseriedebutanter, startet Tromsø første serierunde med fire. Ut har rutinerte spillere som Tom Høgli, Gjermund Åsen og Christian Landu Landu gått. Inn har flere egne spillere kommet, både tilbake fra utlån og egen juniorstall. Samt et par utenlandske spillere uten eliteserieerfaring.

Som i Viking har det også i Tromsø vært spenning rundt keeperplassen denne vinteren. Bjarne Berntsen har hatt tre målvakter å velge mellom, og satset til slutt på Iven Austbø som sto godt i serieåpningen.

For Tromsø var det den rutinerte keeperen Gudmund Kongshavn som sto bortekampen mot Ranheim og med det vant duellen, fremfor den egenutviklede, unge keeperen Jacob Karlstrøm.

Runar Espejord og Mushaga Bakenga er skadet og uaktuelle til kampen på søndag.

Slik startet Tromsø mot Ranheim:

Gudmund Kongshavn – Artem Sokol, Anders Jenssen, Simen Wangberg, Juha Pirinen – Kent-Are Antonsen, Morten Gamst Pedersen, Onni Valakari – Mikael Norø Ingebrigtsen, Brayan Rojas, Daniel Berntsen.

Se opp for
Morten Gamst Pedersens (er fortsatt livsfarlig på dødball), Onni Valakari, Robert Taylor, Daniel Berntsen, Mikael Ingebrigtsen
 
Fem siste Tromsø
Ranheim - Tromsø 1-2
Tromsø - Bodø/Glimt 2-4 (Treningskamp)
Mjøndalen - Tromsø 5-1 (Treningskamp)
Vålerenga - Tromsø 2-0 (Treningskamp)
Stabæk - Tromsø 2-1 (Treningskamp)
 
Fem siste Viking
Viking - Kristiansund 2-0
Viking - Haugesund 4-0 (Treningskamp)
Viking - Egersund 4-0 (Treningskamp)
Dinamo Brest - Viking 2-1 (Treningskamp)
Aalesund - Viking 2-2 (Treningskamp)
 
Fantasy topp tre Tromsø
Daniel Berntsen – 10 poeng
Mikael Ingebrigtsen – 9 poeng
Onni Valakari – 8 poeng
 
Fantasy topp tre Viking
Ylldren Ibrahimaj og Zlatko Tripic – 11 poeng
Zymer Bytyqi – 9 poeng
Iven Austbø – 7 poeng
 
Siste møter
Tromsø - Viking 3-0, Eliteserien 2017
Viking - Tromsø 1-2, Eliteserien 2017
Tromsø - Viking 2-1, Tippeligaen 2016
Viking - Tromsø 2-0, Tippeligaen 2016
Tromsø - Viking 3-1, Tippeligaen 2015
 

2. serierunde

Lørdag:
Mjøndalen – Bødø/Glimt, kl. 18.00
Søndag:
Kristiansund – Vålerenga, kl. 18.00
Haugesund - Sarpsborg, kl. 18.00
Lillestrøm - Ranheim, kl. 18.00
Molde - Stabæk, kl. 18.00
Tromsø - Viking, kl. 18.00
Brann - Strømsgodset, kl. 20.00
Mandag:
Rosenborg - Odd, kl. 19.00

 

Se kampen

For de som ikke tar turen de godt og vel 2000 kilometerne, vises kampen på Eurosport Player og Eurosport Pluss.

Hvor: Alfheim stadion, Tromsø
Når: Søndag 7. april klokken 18.00
 
Spillerne jubler sammen med de tilreisende supporterne etter seieren i 2009. Foto: Rune S. Bertiniussen / SCANPIX
Spillerne jubler sammen med de tilreisende supporterne etter seieren i 2009. Foto: Rune S. Bertiniussen / SCANPIX

Kilder: Sportshjørnet, Nordlys, Aftenbladet, NIFS, Altomfotball.no

Annonse fra Eliteserien: