Før kampen: Bodø/Glimt - Viking

I Nordland venter en ny tøff oppgave for De mørkeblå. Les deg opp før kampen, og se oppgjøret direkte på Eurosport Norge fra kl. 18.00 i kveld. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Annonse:

Det gikk bare nesten da Molde gjestet SR-Bank Arena forrige søndag. Til tross for at formasjonendringen, fra den vante 4-3-3 til 3-5-2, gjorde Viking mer kompakte og holdt Molde unna scoring i 80 minutter, samt at De mørkeblå hadde første omgangs største sjanse, ved Zlatko Tripic, og kampens største sjanse da Kristoffer Haugen nærmest på mirakuløst vis reddet Ylldren Ibrahimajs avslutning på strek etter en times spill, var det serielederen som til slutt kunne juble for alle tre poengene, etter at innbytterne Leke James og Magnus Wolff Eikrem hadde sørget for 2-0-seier.

Men det var positive ting å ta med seg fra det oppgjøret. Først og fremst det at man holdt stand og ikke slapp Eliteseriens mestscorende lag til alt for mange sjanser. Men også at man greide å skape et par gode muligheter, selv uten lagets mestscorende (Thorstvedt og Høiland) på banen. Så var det bare det med å omsette sjanser til mål, da.

Skal det bli poeng med hjem fra Bodø, må man gjøre det samme som mot Molde – bare enda bedre. Holde tett bakover, hindre Bodø/Glimts enormt angrepsvillige spillere fra å slippe til. Amor Layouni og Håkon Evjen, for å nevne to, må ikke få så fritt spillerom som de tidvis fikk da lagene møttes i Stavanger. Da blir det fort en ny bortesmell.

Så må man score på sjansene. Både mot Rosenborg, hvor det også ble tap, og mot Molde fikk Viking en stor mulighet til å score på tidspunkt som kunne ha hatt betyding for kamputfall og mulighet for poeng. Ingen av sjansene ble satt, og etter begge sa Bjarne Berntsen at det er slike sjanser man må score på skal det bli poeng mot de beste.

Saken fortsetter under bildet

170A0272
Zlatko Tripic fikk første omgangs største sjanse mot Molde. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Om det blir Tommy Høiland, Kristian Thorstvedt, Zlatko Tripic, eller kanskje Benjamin Källman som får muligheten til å score på Aspmyra søndag, gjenstår å se. Det viktigste er at det blir scoring. Greier man det, samt bygge videre på det defensive, kan det bli mer enn bare EuroBonus poeng med hjem til Stavanger.

Viking ligger før kampen som nummer ni på tabellen, fire poeng foran Ranheim som er på kvalifiseringsplass.

Forlenget med venstresiden

Denne uken fornyet to spillere kontrakten sin med klubben. Først Rolf Daniel Vikstøl, som forlenget med ett år. Så Adrian Nilsen Pereira. Han forlenget ut 2022.

Vikstøl har etter at han kom til Viking fra Start før fjorårssesongen spilt 30 kamper. Sørlendingen står med to scoringer, åtte gule kort og ett rødt. 

Pereira, som er sønn av Thomas, mannen som spilte 431 kamper i mørkeblått og avsluttet karrieren med testimonial for snart ti år siden, debuterte i slutten av 2017-sesongen.

Før årets sesong skrev han under på en ett år lang lærlingkontrakt med klubben. Unggutten har fått fem eliteseriekamper, hvor han har vist seg godt frem, og blir nå belønnet med en kontrakt som gjør at han kan fokusere på å utvikle seg enda mer i Viking de neste årene.

– Dette er en drømmesituasjon for meg. Nå kan jeg virkelig få utviklet meg over tid i et godt treningsmiljø, sier Pereira selv.

Saken fortsetter under bildet

IMG_0008
19 år gamle Adrian Nilsen Pereira har forlenget avtalen sin med Viking ut 2022.
Vikings fem siste:
Viking - Molde 0-2
Rosenborg - Viking 5-1
Viking - Haugesund 0-0
Mjøndalen - Viking 1-1
Viking - Stabæk 5-2 (NM)
 
Lagoppstilling forrige kamp (3-5-2):

Iven Austbø – Viljar Helland Vevatne, Runar Hove, Rolf Daniel Vikstøl – Jostein Ekeland, Ylldren Ibrahimaj, Samúel Kári Fridjónsson, Johnny Furdal, Adrian Nilsen Pereira – Zymer Bytyqi, Zlatko Tripic

Nordnorsk gull?

Det er spørsmålet mange stiller seg nå. De fleste holder nok Molde som knappe favoritter. Og i det siste har også Rosenborg sett ut som et lag som ønsker å blande seg inn i gullstriden. Men det gultrøyene har vist i årets Eliteserie så langt, gjør at man på ingen måte kan avskrive dem i kampen om seriemesterskapet 2019.

Hjemme på Aspmyra står Bodø/Glimt med tre strake seire og 10-1 i målforskjell. Totalt har det blitt seks seire, én uavgjort og ett tap på hjemmekunstgress denne sesongen.

Glimt ligger før runden på andreplass, fire poeng bak Molde, men med to kamper mindre spilt. De har allerede, etter 15 kamper, tatt like mange poeng som de gjorde under hele forrige sesong.

Hjemmelaget må finne seg i å være klare favoritter til søndagens kamp. Vikings tidligere meritter, og det at De mørkeblå har vunnet de to siste kampene på Aspmyra, henholdsvis 2-0 og 3-0, betyr lite mot dagens Bodø/Glimt. Fotball er ferskvare, minner en viss svensk Eurosport-ekspert oss til stadighet om. Og i den konteksten må Viking bare finne seg i å være underdogs. Noe som jo ikke behøver å være negativt.

Saken fortsetter under bildet

170A9314
Tommy Høiland og resten av Viking-spillerne gjorde det de kunne for å stoppe Bodø/Glimt i Stavanger. Foto: Sander Selsvik Jacobsen
Fem siste:
Strømsgodset – Bodø/Glimt 1-3
Bodø/Glimt - Ranheim 5-1
Vålerenga - Bodø/Glimt 6-0
Bodø/Glimt - Odd 3-0
Viking - Bodø/Glimt 3-4
 
Lagoppstilling forrige kamp (4-3-3):

Ricardo Friedrich – Erik Dahl Reitan, Vegard Bergan, Ulrik Saltnes, Fredrik Bjørkan – Ole Sveen, Patrick Berg, Morten Konradsen – Håkon Evjen, Philip Zinckernagel, Amor Layouni

Poengkongene

Verken Kristian Thorstvedt eller Tommy Høiland startet mot Molde forrige uke, men begge er klare skulle muligheten by seg søndag. Også klubbens nye finne, Benjamin Källman, er med i troppen. Kanskje får han sin debut? 

Ylldren Ibrahimaj var svært nære å sende Viking i ledelsen mot Molde, men måtte se avslutningen sin reddet på streken av tidligere Viking-spiller Kristoffer Haugen. Ibrahimaj blir nok en gang viktig med sin giftige venstrefot.

Iven Austbø har levert gode prestasjoner på rekke og rad denne sesongen. I Eliteserien Fantasy, hvor spillerne blir belønnet med poeng basert på prestasjonene i kamp, har Austbø kun én målvakt foran seg.

Mot Molde hadde han flere gode inngripener, blant annet på Ruben Gabrielsen heading etter et hjørnespark. 

Flest scoringer Viking:
6 – Kristian Thorstvedt
4 – Tommy Høiland
2 – Ylldren Ibrahimaj og Zymer Bytyqi
 
Flest målgivende Viking:
6 – Ylldren Ibrahimaj
2 – Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt
1 – Seks spillere
 
Fantasy topp tre Viking:
78 poeng – Kristian Thorstvedt (6,9 mNOK)
62 poeng – Ylldren Ibrahimaj (5,4 mNOK)
61 poeng – Iven Austbø (4,9 mNOK)
 
Håkon Evjen scoret to mål borte mot Strømsgodset forrige runde. Det ene av den lekre sorten. Amor Layouni satt det siste, som sørget for 3-1-seier borte på en middels dag.

Det er hovedsaklig disse to Viking må stoppe skal man unngå baklengs. Så skal man heller ikke glemme spillere som Herrem og Zinckernagel.

Flest scoringer B/G:
9 – Amor Layouni
6 – Geir Andre Herrem og Håkon Evjen
3 – Fredrik Bjørkan og Philip Zinckernagel

 

Flest målgivende B/G:
4 – Morten Konradsen
3 – Amor Layouni
2 – Håkon Evjen, Fredrik Bjørkan, Ulrik Saltnes og Philip Zinckernagel

 

Fantasy topp tre B/G:
104 poeng – Amor Layouni (8,1 mNOK)
88 poeng – Håkon Evjen (5,5 mNOK)
67 poeng – Fredrik Bjørkan (5,6 mNOK)
 

Råtassene

Ingen av lagene har spillere ute med karantene til dette oppgjøret. Viking har fire spillere i faresonen, mens hjemmelaget har to som må være forsiktige. 

Flest kort Viking:
5 gule – Tommy Høiland
4 gule – Zlatko Tripic
3 gule – Runar Hove, Rolf Daniel Vikstøl, Kristian Thorstvedt og Samúel Kári Fridjónsson
 
Flest kort B/G:
4 gule – Vegard Leikvoll Moberg
3 gule – Erlend Dahl Reitan og Amor Layouni
2 gule – Patrick Berg, Marius Lode og Ricardo Friedrich

 

Siste møter

I 2015 herjet Viking med Bodø/Glimt på Aspmyra. I hvert fall de første 35. Veton Berisha satte inn en retur før kvarteret var passert, etter at Suleiman Abdullahi hadde stjålet ballen, spurtet mot mål og avsluttet på keeper. Syv minutter senere økte Yann-Erik de Lanlay til 2-0 på frekt og nydelig vis, før Samuel Adegbenro satte inn 3-0, og dermed game, set, match, ti minutter før pause.

Ingen av den gangs målscorer er lenger i klubben. Faktisk startet bare én Viking-spiller (Iven Austbø) fra det oppgjøre forrige serierunde. For Bodø/Glimt var tallet to.

Saken fortsetter under videoen


Siste ti
Viking - Bodø/Glimt 3-4, 2019
Bodø/Glimt - Viking 0-2, 2016
Viking - Bodø/Glimt 2-0, 2016
Viking - Bodø/Glimt 2-1, 2015
Bodø/Glimt - Viking 0-3, 2015
Bodø/Glimt - Viking 3-2, 2014
Viking - Bodø/Glimt 2-3, 2014
Bodø/Glimt - Viking 2-0, 2009
Viking - Bodø/Glimt 3-2, 2009
Bodø/Glimt - Viking 3-2, 2008

 

17. serierunde

Lørdag 10. august kl. 15.30

Rosenborg - Tromsø 5-2

Søndag 11. august kl. 18.00
Bodø/Glimt - Viking
Haugesund - Ranheim
Kristiansund - Odd
Kl. 20.00

Strømsgodset - Vålerenga

Mandag 12. august kl. 19.00

Lillestrøm - Mjøndalen

Se kampen

Bodø/Glimt - Viking
Aspmyra stadion
Søndag 11. august
Avspark kl. 18.00
 

Kampen vises på Eurosport Norge og Eurosport Player.

Annonse fra Eliteserien: