Viking - Molde. Ylldren Ibrahimaj jakter ballen, Molde -keeper får slått unna. . Foto: Tore Fjermestad

Tapte mot serielederen

(Viking - Molde 0-2) Det så lenge ut til å gå mot poengdeling i søndagens kamp på SR-Bank Arena. Men i løpet av fem minutter på tampen av kampen røk det ene poenget for hardtkjempende Viking-spillere. (Foto: Tore Fjermestad)

Kort fortalt

Viking ønsket ikke å gå på samme smell som forrige gang Molde sto på andre banehalvdel, og la derfor om formasjonen til søndagens kamp. Selv om gjestene hadde mye ball og et par store muligheter i første omgang, holdt Viking unna til pause.

Attpåtil hadde Zlatko Tripic omgangens største sjanse.

Etter hvilen fortsatte Molde å trille ball, men Viking spiste seg inn og fikk en gigantisk sjanse da Ylldren Ibrahimaj avsluttet og Kristoffer Haugen reddet på strek.

Mot slutten av kampen satt Molde inn Leke James og Magnus Wolff Eikrem. De scoret hver sitt mål, og avgjorde med det kampen.

– Molde avgjør kampen fordi de setter inn to kvalitetsspillere, er Berntsens korte oppsummering.

Viking ligger fortsatt på niendeplass med 19 poeng. Molde troner øverst.

Kampfakta nederst i saken

Ny formasjon og flere endringer på begge lag

Selv om været var fint og temperaturen akkurat passe lunket, og august strengt tatt er en sommermåned, var det høstsesongen som ble sparket i gang søndag kveld. På besøk til Stavanger kom serieleder Molde, som har spilt kvalifisering til Europa League mens Viking har hatt spillefri.

All sommersløvhet ble blåst bort da de tidligst fremmøtte fikk servert Primal Scream sin deilige låt Rocks så det jomet inne på SR-Bank Arena. De som ikke våknet da, kviknet nok til da dagens lagoppstilling tikket inn på mobilene deres.

Bjarne Berntsen valgte nemlig å gjøre to endringer på laget sammenlignet med det som startet mot Rosenborg like før ferien. Gjerne ikke så kontroversielt, det. Men i tillegg la han om til 3-5-2.

Tord Johnsen Salte og Kristian Thorstvedt ble sittende på benken, mens Adrian Nilsen Pereira og Zymer Bytyqi fikk sjansen fra start. Førstnevnte bekledde sammen med Jostein Ekeland vingbacken, mens Bytqi tok plass på topp sammen med Tripic.

Tommy Høiland og Even Østensen var ikke med til Trondheim, men begge var i troppen.

En som heller ikke var å se på benken, var lagets nyeste signering, Benjamin Källman.

Bjarne Berntsen sier kort og greit følgende om formasjonendringen:

– Tanken bak var å stoppe Molde, som rundspilte oss sist i den vanlige formasjonen. Det synes jeg vi lykkes godt med.

Molde har som nevnt spilt kamper gjennom hele sommeren, og hvilte derfor flere av sine faste poengplukkere. Både Magnus Wolff Eikrem og Leke James startet på benken – uten at det svekket romsdalingene voldsomt. Begge disse ble likevel sentrale for kamputfallet.

Tidligere Viking-spiller Kristoffer Haugens startet på venstreback for gjestene. Hans første kamp mot Viking.

Kompakt Viking-lag

Det tok på ingen måte av i starten av kampen. Der Molde gikk ut i hundre sist lagene møttes, var det en langt roligere innledning denne gang. Viking var mye mer kompakte defensivt, og selv om gjestene malte og malte slapp de omtrent ikke til sjanser den første omgangen.

Det ble likevel tråkket bra til i duellene, og det tok ikke mer enn tre minutter før Kristoffer Haugen måtte ty til ulovlige midler for å temme en angrepsvillig Jostein Ekeland på høyrekanten.

Gjestene pådro seg etter hvert også to gule kort i forsøk på å stoppe De mørkeblå på vei fremover.

Kampens første sjanse kom etter tolv minutter. Johnny Furdal brøt på midten og fikk gitt videre til Zlatko Tripic. Kapteinen gikk og gikk, med en Molde-spiller på slep, og fyrte etter hvert av fra om lag 16 meter. Skuddet var hardt og ga Craninx i gjestenes mål problemer. Men målmannen fikk reddet, gitt retur og Ruben Gabrielsen klarerte til slutt unna.

Det gikk nesten en halvtime før vi fikk gjestenes første skikkelige målsjanse. Ohi snek seg inn bak Viking-forsvaret og tok ned en langball. Etter et par finter fikk han sendt ballen inn foran mål (usikker på om det var skudd eller pasning), og på bakre stolpe lå Kristoffer Haugen og lusket. Men der var også Jostein Ekeland, og vingbacken hadde god kontroll og fikk skjermet ballen ut over dødlinjen.

Molde slet med å spille seg til store sjanser, selv om de hadde ballen en del og etablerte seg titt og ofte i angrep. Etter 33 minutter fikk nesten Ohi en gedigen sjanse til å avslutte fra ti-tolv meter. Men rett før han fikk ballen dukket Runar Hove opp og og ryddet unna mesterlig.

Like etter var de nære på igjen da Haugen fikk pirket ballen inn foran mål hvor Fredrik Aursnes sto alene foran Austbø. Men mottaket var dårlig og Austbø luktet faren og fikk plukket opp ballen.

Og det var de hvitkledde som virket å komme nærmest inn mot pause. Men Viking holdt unna, og lagene gikk av banen på stillingen 0-0.

– Vi er kompakte og satser på kontringer, og vi har jo hatt de største sjansene i kampen, sånn sett, sa Zlatko Tripic til Eurosport før han gikk i garderoben etter de første førtifem.

IMG_0244
Ylldren Ibrahimaj og Viking hadde godt grep om Molde i store deler av første omgang. Foto: Tore Fjermestad

Innbytterne avgjorde

Noe av det første som skjedde i andre omgang var at Molde fikk hjørnespark. På det hjørnesparket ruvet Ruben Gabrielsen et par meter over samtlige, og stopperen fikk headet ballen på mål. Men der sto Iven Austbø, som hadde forflyttet seg i takt med ballen, og reddet på strålende vis. En stor sjanse til gjestene, som fortsatte der de slapp like før hvilen.

Kvarteret ut i omgangen satt de innpå Magnus Wolff Eikrem i håp om at han kunne være nøkkelen som greide låse opp Viking-forsvaret. Men i stedet var det Viking som kom få centimetere unna å ta ledelsen.

Tripic vant ballen etter en duell på venstrekanten og Zymer Bytyqi snappet opp og løp inn i boks. Han slo så på tvers over til Ylldren Ibrahimaj, som tok et steg inn mot midten før han avsluttet langs bakken.

Ballen gikk mot hjørnet, men akkurat i det den var i ferd med å trille over linjen, greide Kristoffer Haugen å få satt ut en fot og stoppet skuddet. En enorm sjanse for Viking.

– Det er vanvittig kjedelig at Ylldren ikke scorer på den store sjansen. Det er bra forsvarsspill, og litt uflaks for Ylldrens og vår del. Hadde vi fått 1-0 der hadde det sett helt annerledes ut, sier Zlatko Tripic etter kampen.

IMG_0279
Kristoffer Haugen med en fenomenal redning på strek da Ylldren Ibrahimaj avsluttet. Foto: Tore Fjermestad

Etter dette holdt Viking oppe trykket, og greide å sette et visst press på Molde. Dog uten  komme til noen flere store sjanser.

Og da Viking ikke greide å score, satte gjestene inne en som vet hvor målet står.

I det 79. minutt kom Leke James inn. Tre minutter senere sendte han Molde i ledelsen med sitt syvende seriemål.

Innbytter Eikrem slo et hjørnespark inn i boks, og ballen falt ned hos Gabrielsen som dyttet videre til James ute på venstresiden. James lurte seg forbi Hove og skar inn før han avsluttet sikkert til venstre for Iven Austbø.

Fire minutter senere punkterte Eikrem kampen da han ble spilt gjennom Viking-forsvaret på lekkert vis og satte inn 2-0.

De mørkeblå prøvde seg, og kastet inn både Tommy Høiland og Kristian Thorstvedt det siste kvarteret. Men serielederen vant fortjent, til tross for et godt forsøk fra hjemmelaget.

Vil ikke deppe

Til tross for at det er surt å se poengnee glippe i løpet av få minutter i slutten av kampen, var ikke Bjarne Berntsen en slagen mann. Og treneren var fornøyd med flere ting.

– Plussene fra kampen er at vi greide å stoppe deres spill veldig bra og at de ikke kom til mange sjanser. Og at vi skapte såpass mange sjanser på overgangene vår, sier han og legger til at det var gledelig å se at farten i overgansspillet var tilbake.

– Hva må det jobbes mer med?

– Vi må score mål på store sjanser!, er sjefens tydelige svar.

Zlatko Tripic løp mye også denne søndagen. Kapteinen hadde første omgangs største sjanse da han forserte fremover med en Molde-spiller hengende etter seg, men måtte se keeper redde skuddet hans. Sjansen viste at Viking ikke ville gi seg uten kamp, og også Tripic fant flere plusser etter kampen, og ser ingen grunn til å henge med hodet.

– Jeg synes ikke vi skal deppe for mye. Mange av disse gutta her har ikke mange kamper i beina på dette nivået, og det er ikke mange som har spilt mot Molde før. Så det er god erfaring, sier han og legger til at han er fornøyd med at Viking skapte bra med muligheter mot det han omtaler som landets beste lag.

Kapteinen synes også Viking klarte seg greit i den nye formasjonen.

– Jeg synes egentlig vi viste mye positivt i dag i denne formasjonen. Vi har aldri spilt i den før, verken i treningskamp eller i serien, så med tanke på at det var første gang synes jeg vi klarte det bra til tider, sier han.

Med ballen så mye hos Molde, ble det en del løping og jobbing på spillerne. Men hardt arbeid må legges ned skal man få med seg noe, sier han tydelig sliten etter kampen.

– Skal man få med seg et resultat mot Molde er det hardt arbeid som gjelder. Du skal ha krampe og du skal være sliten etter en sånn kamp.

At det var nettopp Leke James og Magnus Wolff Eikrem som kom inn og avgjorde, er heller ikke tilfeldig, ifølge Tripic som også har en fortid i Rosenes by. Og akkurat dette, med en så bred stall, med så mye rutine og kvalitet, er noe av forskjellen på de to lagene for tiden, ifølge Tripic.

– Du ser at de kan rullere mye. De som startet gjorde en strålende jobb, så har de folk som kommer inn og utgjør en forskjell. Det er kanskje den største forskjellen mellom Molde og Viking som klubb nå; de har mange jokere, mange store og sterke spillere på benken som kan komme inn og avgjør. Og Eikrem og Leke James har spilt på dette nivået i mange år og vet hva dette går i, sier han og fortsetter.

– Vi er fortsatt et ungt og urutinert lag som er på vei til å etablere oss i denne divisjonen. Det tar fortsatt litt tid å bygge opp Viking.

At det per dags dato er nivåforskjell på lagene er bare sånn det er, mener han.

– Molde er et bedre lag. Sånn er det bare. Men i en enkeltkamp, med litt mer flyt, så kunne vi ha vunnet denne kampen, avslutter kapteinen før han omsider får gå i garderoben og ta seg en velfortjent dusj.

Neste søndag går turen til Bodø hvor høytflyvende Glimt venter. Og allerede onsdag 14 .august er det nye hjemmekamp. Da kommer Sarpsborg til byen.