Engasjementet vokser: – Rekrutteringen har tatt helt av!

Felt O selges ut til hver hjemmekamp. Stadion fylles opp til derbyet mot Haugesund. Flere hundre har kjøpt billett til bortekampen mot Tromsø i midten av desember. Det bobler over av engasjement blant klubbens supportere om dagen.

Lørdag er det klart for rogalandsderby når Haugesund tar turen over fjorden og gjester SR-Bank Arena. Viking kjemper om medalje, og kan ta et langt steg i retning bronse med seier. Det er også mulig å ta innpå Molde som ligger på sølvplass. Kampen har avspark klokken 18.00. Og det blir folksomt.

Over 11 000 solgte – skaff deg billett her 

Mandag var det solgt over 11 000 billetter. Felt O, hvor de syngende, mest aktive supporterne holder til, var utsolgt ti dager før kamp. Pågangen for billetter er stor.

Barn under 18 år slipper inn for en femtilapp, og det vil bli FanZone før kamp. Som om ikke det var nok, stelles det i stand storfest i sentrum.

Utenfor utestedene i Vågen – fra Proud Mary (gamle Dickens) til Beverly – settes det opp et stort telt hvor det blir oppladning i timene før kampstart. Her kommer serievinnerne fra 1991, cupvinnerne fra 2001 og selvsagt sjefen til dem alle: Benny Lennartsson! Det blir intervjuer fra scenen, musikk og underholdning – et perfekt kampvorspiel.

Teltet åpner klokken 11. Showstart er klokken 13, mens lagene og Benny kommer rundt 15. Det er gratis inngang.

Supporterne fyrer opp

Som seg hør og bør i forkant av et derby blir det litt fyring mellom supporterne til de to fylkesrivalene. Tirsdag sendte Viking-supporterne et stikk i retning sildabyen da de satte inn en helsides annonse i Haugesunds Avis:

Viking Oslo la i anledning annonsering av samlested for supportere i hovedstaden ut et bilde av troféskapet til Haugesund:

Temperaturen stiger. Men hvor stor rivalen Haugesund egentlig er for Viking, varierer etter hvem man spør. For noen er dette sesongens viktigste kamp. For andre er det fortsatt Bryne, Brann og Rosenborg som er de største rivalene, mens Haugesund er mer som en irriterende lillebror.

En av dem som tilhører den sistnevnte gruppen, er Vikings supporterkoordinator (SK) John Magne Danielsen.

– Det er selvsagt alltid stas å vise at man er best i Rogaland, så det er viktig å slå FKH, understreker han noen dager før derbyet. 

For han er det ekstra travelt foran disse kampene. Det blir en del telefoner og e-poster, og logistikken blir litt mer utfordrende når det er snakk om 5-600 bortesupportere kontra 20-30. Men han liker det.

– Det er sånne kamper det er gøy å være SK på, sier Danielsen og skryter av samarbeidet med Haugesunds SK.

– Godt samarbeid med både egen klubb og bortelagets klubb er viktig for å få det til å fungere, understreker han. 

Skaff deg billett til Rogalandsderbyet her 

Oppturen fikk en bråstopp

I snart tre år har John Magne Danielsen vært klubbens supporterkoordinator. Det har vært noen kontrastfylte år. 

Etter flere utsolgte kamper under opprykkssesongen i 2018, som ble avsluttet med banestorming og allsang ute på kunstgresset, fortsatte engasjementet rundt klubben å vokse i 2019 – Danielsens første år som SK. Comebacksesongen som ble kronet med cupgull, hadde det høyeste publikumssnittet på fire år. Og alt kulminerte med folkefesten i Oslo cupfinalehelgen i desember. Da lørdagens motstander Haugesund ble slått.

NTB_kcUmnOBpZLw.jpg
Enorm stemning under cupfinalehelgen. Foto: Fredrik Hagen / NTB

I 2020 skulle man fortsette publikumsoppturen. Så kom korona.

– Vi gikk inn mot 2020 med store planer om vekst på feltet, og det å bygge videre på en kanonsesong i 2019. Vi hadde også mobilisert voldsomt til treningskampen på Øster Hus Arena (åpningskampen på Sandnes Ulfs nye stadion) og nærmet oss vel utsolgt bortefelt der. Så da pandemien kom var det som et slag i ansiktet, forteller Danielsen.

Fjorårets sesong startet som kjent uten tilskuere. Så slapp man inn 200, før det etter hvert ble økt til 600. Da Viking møtte Aberdeen og spilte europacup for første gang siden 2008, var det foran tomme tribuner.  

Hjemme foran TV-en satt de som har vært til stede på mer eller mindre alt av Viking-kamper de siste årene. De som har gledet seg i årevis til et nytt europaeventyr, en ny medaljekamp.

– Engasjementet forsvinner aldri, men vi følte oss litt hjelpeløse med tanke på alle planene vi hadde. Plutselig måtte vi se fotballkamper på tv, og for oss som er vant med å være på stadion hver kamp så var dette en uvanlig situasjon, sier Danielsen.

Etter at det ble åpnet opp for et begrenset antall tilskuere, har han fått med seg de fleste hjemmekampene.

– Men det var en rar følelse å sitte på en så stor stadion og se så lite folk på tribunene, påpeker han.

John Magne Danielsen har vært SK siden 2019. Her sammen med sønnen Julian (4) som har hatt sesongkort på Stadion siden han ble født. Foto: Privat.
John Magne Danielsen har vært SK siden 2019. Her sammen med sønnen Julian (4) som har hatt sesongkort på Stadion siden han ble født. Foto: Privat.

Givende jobb

Denne høsten har man omsider fått åpnet opp hele stadion igjen. Og responsen har vært formidabel. Viking - Sandefjord trakk over 14 000. Da Lillestrøm ble slått 5-1, var over 11 000 til stede. Så kom det en dupp på Halloween. Men også da var det stappet på Felt O.

– Feltet har vært utsolgt hver eneste kamp etter gjenåpningen, og det viser at interessen er stor, sier Danielsen.

Som tidligere nevnt ble Felt O utsolgt ti dager før kampen mot Haugesund. Og mest sannsynlig blir det også utsolgt til siste hjemmekamp, mot Odd. Så ønsker du billett på feltet til den kampen, gjelder det å være raskt ute.

Felt O er nettopp det: O-feltet på Stadion. Men det er også parapblybetegnelsen på supporterne og de ulike grupperingene som holder til der; de stående, syngende, mest aktive supporterne.

John Magne Danielsen har vært aktiv i VikingHordene, klubbens offisielle supporterklubb, i mange år. Men han var også med på å starte F19, de alternative supporterne som lenge sto for seg selv i den ene svingen

– Det har vært litt sånn frem og tilbake, litt Hordene og litt det alternative miljøet, som det heter. Jeg har hatt en fot i begge leire, sier han.

Og akkurat dette med å ha en fot i begge leire, ser Danielsen på som en styrke i rollen som SK.

– Det er det som er fordelen, og det tror jeg Viking så, at jeg har en fot i begge supportermiljøene og kjenner de fleste siden jeg har vært her så lenge, forteller han og tilføyer at det ikke alltid ha vært like god stemning mellom Hordene og det alternative supportermiljøet.

– Men nå har det heldigvis ordnet seg. Nå er det bedre enn noen gang, understreker han.

Stemningen blant supporterne på feltet er god om dagen. Foto: Carina Johansen / NTB
Stemningen blant supporterne på feltet er god om dagen. Foto: Carina Johansen / NTB

Hvis man ønsker en mer detaljert og grundig gjennomgang av utviklingen supporterne har hatt de siste årene, kan man sjekke ut Felt O sin egen podkast. Eventuelt Vikingpoddens episode nummer 75, hvor de hadde besøk av representanter fra feltet.

Ønsker du å bidra på Felt O? Se info nederst i saken.

Les også: Ja til pyro: – Forbedrer kampopplevelse

John Magne beskriver jobben som SK i Viking som givende og svært spennende, og forteller at han har lært mye de siste årene. Samtidig innrømmer han at han var skeptisk i starten. Og takket faktisk først nei.

– Jeg ble spurt allerede i 2018, året før jeg begynte, om jeg ville ha jobben, men da takket jeg nei. Så tok jeg kontakt med Bent Sjursen som er sikkerhetssjef i Viking og sa at jeg hadde lyst likevel året etter, forteller han.

Det angrer han ikke på. Samarbeidet med Felt O beskriver han som "fantastisk", og det er også motiverende at rollen nå blir tatt mer og mer på alvor.

– I 2022 skal alle supporterkoordinatorer i Eliteserien få SK-utdanning i regi av Uefa. Det er noe jeg ser veldig frem til, og det vil absolutt hjelpe oss i å bli tryggere på rollen vår, sier han.

Supporterkoordinatoren skal i hovedsak sørge for en tett og konstruktiv dialog mellom klubb og supporter, informere supporterne fortløpende om relevante hendelser og beslutninger, og være et bindeledd mellom klubb, supportergrupper, politi og sikkerhetsansvarlige.

Gøy på tur

Det er ikke bare hjemme det leveres på tribunen. Borte har støtten vært helt enorm. Det startet i Obos-ligaen og fortsatte i 2019. Men også denne høsten, etter at det ble åpnet opp for bortesupportere, har Viking-fansen møtt opp i hopetall rundt om på de ulike eliteseriearenaene.

Den gode bortsestøtten startet i Obos-ligaen. Her fra møtet med Jerv i Grimstad. Foto: Dag Atle Svendsen
Den gode bortsestøtten startet i Obos-ligaen. Her fra møtet med Jerv i Grimstad. Foto: Dag Atle Svendsen

Mot Vålerenga på Intility Arena var det utsolgt bortefelt. Det samme mot Stabæk. I Bergen, på en torsdagskveld i øsende regn, var nesten 600 på plass. I Mjøndalen var tallet rundt 300.

– Bortestøtten vi har hatt denne sesongen er noe av det råeste jeg har vært med på. I ukene før bortekampen mot Vålerenga så var jeg i kontakt med folkene som jobber i klubben, og der anslo vi ca. 150-200 bortesupportere – maks. Der tok vi skammelig feil. Feltet tok 450 bortesupportere i henhold til restriksjoner, og vi solgte ut hele bortefeltet, forteller Danielsen og fortsetter:

– Borte mot Stabæk fikk vi 200 billetter. Disse ble revet bort ti dager før kampen. Så må vi heller ikke glemme at vi var nesten 600 Viking-fans i Bergen på en torsdag. Det er helt rått! 

Fullt bortefelt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB
Fullt bortefelt i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB

Det var ikke bare klubben som tok en "samling i bunn" etter 2017-sesongen. Også i supportermiljøet nullstilte man. Og det man så har vært vitne til er en tett på magisk forvandling. Men som alle vet, må det jobbes godt i kulissene for at noe magisk skal oppstå. Og det er denne jobben man nå ser resultatet av, blant annet i form av den vanvittige bortestøtten.

– Det hjelper jo selvsagt på at Viking gjør det så bra i Eliteserien, men igjen så tror jeg også at den store forvandlingen i supportermiljøet er en del av årsaken til at vi drar mer folk på bortekamper nå enn før, slår Danielsen fast.

Som om det ikke var nok med godt bortefølge på Øst- og Vestlandet, har snart 300 supportere meldt sin ankomst til siste serierunde borte mot Tromsø. 300! I Tromsø! 12. desember! Rett og slett fenomenalt.

– Ja, vi nærmer oss 300 som har booket seg tur til Tromsø. Noe som begynte som en morsom greie fra Tommy Nærland (capo på Felt O) utviklet seg til å kanskje bli tidenes bortetur med et bortefølge Tromsø ikke er vant med å ha på besøk, forteller John Magne Danielsen.

En slik horde av bortefans er uvant kost for Tromsø, og de gleder seg til besøk. Danielsen kommer med en oppfordring til de som vurderer tur.

– Det har rett og slett gått sport i å bestille tur, og fortsatt detter det inn noen nye bestillinger. Det blir en helg for historiebøkene. Anbefaler alle som sitter på gjerdet om å bli med. Fortsatt kan man komme seg opp for en billig penge.

Kampen kan også bli avgjørende for hvilken plass Viking havner på.

Billetter til de resterende bortekampene

Denne gjengen får enda flere med seg til bortefeltet i Tromsø 12. desember. Her fra Alfheim i 2019. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Denne gjengen får enda flere med seg til bortefeltet i Tromsø 12. desember. Her fra Alfheim i 2019. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB

Yngre kommer til

Som så mange andre Viking-supportere, har John Magne Danielsen europacupkampen mot Chelsea for snart tyve år siden som beste Viking-minne. Vinner Viking over Haugesund på lørdag, vil laget ta et nytt steg mot spill i Europa i 2022. Da kan kanskje yngre fans få mulighet til å oppleve de fantastiske europacupkveldene som har gitt minner for livet for oss litt eldre.

Og nettopp de yngre supporterne har man merket seg på feltet i det siste.

– Rekrutteringen til Felt O har tatt helt av. Vi som har vært med i noen år ser en stor forvandling aldersmessig på feltet, og det er veldig gøy, skryter Danielsen.

Et interessant poeng Danielsen tar opp rundt rekrutteringen av yngre til feltet, er at de ser flere av klubbens egne komme til. Dette bidrar gjerne til å knytte enda sterkere bånd mellom spillere, klubb og supportere.

– Vi har ivrige supportere på feltet som spiller på noen av Viking sine aldersbestemte lag, og vi håper jo selvsagt at noen av disse tar steget opp til A-laget senere, sier Danielsen.

Henrik Heggheim, som dessverre aldri fikk spille foran et fullsatt SR-Bank Arena før han dro utenlands, har for øvrig fortalt at han var en ivrig stadiongjenger og at han som junior sto og jublet på tribunen blant annet da Viking slo Ranheim 3-0 i NM-semifinalen i 2019. 

Danielsen peker igjen på forvandlingen til feltet de siste årene og det at man har jobbet målrettet med å få med seg de unge som grunner til den økte rekrutteringen.

– Der fortjener de en klapp på skulderen de som har gjort den jobben, skryter han. 

Det gjenstår to hjemmekamper i årets sesong. Vinner Viking begge, er sjansen svært stor for at det blir minst bronse. Det vil i så fall være første seriemedalje siden 2007. Klubbens supporterkoordinator anbefaler alle – unge og gamle – å komme på Stadion mot Haugesund og Odd.

– Spillere og trenerteam fortjener fullsatte tribuner for et medaljejagende Viking. Tenk så gøy det hadde vært med tur ut i Europa for å se Viking spille kamper neste sesong, avslutter han.

Billetter til lørdagens kamp – og kampen mot Odd – finner du her

Ta gjerne kontakt med John Magne om du lurer på noe.

Supporterkoordinator
John Magne Danielsen
Tlf: 483 46 512
Twitter: @Vikingfk_SK
 

Les mer om SK-rollen her

FELT O – DITT BIDRAG ER VIKTIG!


Info fra Roar Åkerlund, leder i VikingHordene, på vegne av Felt O:

Vi inviterer nå alle som ønsker å bidra for å gjøre Felt-O enda bedre til å melde seg. Vi trenger folk til mange forskjellige oppgaver, både å sitte i arbeidsutvalget, men også til flere praktiske oppgaver.
Dersom du mener du har noe å bidra med, meld ifra til oss på [email protected]

Oppgaver:

Felt-O Arbeidsutvalg
- Sette og jobbe for å oppnå målsetninger for feltet. (hvor skal vi være om 1år, 3år, 5år, 10år)
- Fortløpende vurdere behovet for justeringer og endringer i feltets struktur, oppbygging og ønsker.
- Være involvert i de forskjellige oppgaver som må gjennomføres på og rundt feltet. Det vil si at alle i utvalget også skal ha en oppgave utover å sitte i utvalget.
- Ha ansvaret for at de forskjellige grupperinger samarbeider for feltets beste.
- Følge opp ansvarsgruppenes arbeid, og påse at oppgaver gjennomføres.
- Leder Hordene, minst 1 styremedlem Hordene, capo og trommis skal være en del av arbeidsutvalget.
- Ansvar for rekruttering av nye folk til feltet.
- Ansvar for tildelte økonomiske midler (egen post i Hordenes regnskap).
- For å være med i Arbeidsutvalget må du ha sesongkort på Felt-O.

Tribuneliv
- Særskilt ansvar for å lage trøkk, stemning og liv på feltet.
- Ansvar for å utvikle repertoaret av sanger.
- Ansvar for å innføre en flaggkultur på feltet.
- Ansvar for å sørge for at det alltid er minst en capo og en trommis på hver kamp.
- Ansvar for tifoarbeid, både planlegging, arbeid og gjennomføring. (tifogruppe)

Felt-O junior
- Bidra til opprettelsen av en juniorgruppering på feltet, og utvikle ideen og konseptet.
- Bidra til å utvikle målsetningen til Felt-O junior.
- Ansvar for frivillige for gjennomføring på kamper.

Bortetur/Arrangement
- Ansvar for planlegging og gjennomføring av både organiserte og uorganiserte borteturer.
- Ansvar for å gjenopplive pubkultur i Stavanger forbindelse med Vikingkamper, både hjemme (før kamp) og bortekamper.

Kampgjennomføring
- Ansvar for alle praktiske oppgaver i forbindelse med kamp, herunder oppgaver før kamp, under kamp og etter kamp.
- Gjøre alt klart på feltet før kamp (i samarbeid med tifogruppen)
- Gjøre klar supporterutsalg og ansvar for dette gjennom kamp.
- Rydde bort utstyr og eiendeler etter kamp.
- Rydde bort supporterutsalget.

Idrettspolitikk og samfunnsansvar
- Ta del i den stadig viktigere dialogen mellom supportere, klubb og forbund
- Jobbe til fordel for utviklingen av supporterkulturen i Norge
- Sette Vikingsupporterne på kartet i viktige saker som omgår supportere (pyro, Qatar m.m)

Det er altså mange oppgaver som skal gjennomføres rundt supportermiljøet til Viking. Noe er enkelt, noe er mer arbeid. Det viktigste nå er å få med alle som ønsker å bidra. Jo flere vi er, jo lettere å bygge Felt-O enda bedre. Om du ser oppgaver du ønsker å bidra på, eller ikke vet helt hvordan du kan bidra, ta kontakt.

Mange er i dag med på forskjellige oppgaver, herunder kampforbredelser, supporterutsalg, tifoarbeid. Vårt mål nå er å strukturere jobben vi gjør for å være rigget for enda større vekst i fremtiden.

Send en mail til [email protected] dersom du ønsker å bidra.

Annonse fra Eliteserien: