Endelig tilbake igjen

En lang skadeperiode er over for Viljar Helland Vevatne. Nå ser forsvarsspilleren frem til å få eliteseriedebuten. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Annonse:

5. august 2018 var ingen god dag for Viking. Nest-Sotra var motstander på SR-Bank Arena, og tapet på Ågotnes skulle revansjeres. Alle skulle få se at det som skjedde lørdag 16. juni bare var et arbeidsuhell.

Men i stedet for revansje, ble det enda et par slag i trynet for de mørkeblå. Nest-Sotra vant igjen. Rolf Daniel Vikstøl ble utvist, og kaptein Viljar Helland Vevatne ble skadet.

Strekk i en muskel på baksiden av låret, en såkalt hamstringskade, var resultatet. Noe som gjorde at Viljar måtte tilbringe dagene i gymmen de neste månedene, mens lagkameratene kjempet en intens kamp om opprykk til Eliteserien. Og det var ikke alltid like lett å sitte stille og følge høstdramaet.

– Det er klart at det var fryktelig spennende. Og det er mye verre når du ikke kan påvirke direkte med å være utpå der, men må stå og se på, forklarer spilleren etter onsdagens trening.

Drømmen om Eliteserien

Viljar Helland Vevatne er født i 1994 og kom til Viking som 11-åring. I 2012 og 2013 spilte han for klubbens rekruttlag i henholdsvis tredje- og andredivisjon, men signerte etter hvert lærlingkontrakt og fikk bli med A-laget til La Manga i 2013, hvor han også fikk sin debut.

Men etter 2013-sesongen gikk turen videre til Bryne. Seriedebuten for jærlaget kom mot søndagens motstander Kristiansund, og det ble totalt 39 OBOS-ligakamper for rødtrøyene før han dro videre til Brann, sommeren 2015.

Fra venstre: Veton Berisha, Viljar Helland Vevatne, Christian Landu Landu, Yann-Erik de Lanlay og Arild Østbø. Foto: Tore Espedal
Fra venstre: Veton Berisha, Viljar Helland Vevatne, Christian Landu Landu, Yann-Erik de Lanlay og Arild Østbø. Foto: Tore Espedal

I Bergen ble han til sommeren 2016. Lite spilletid gjorde at han valgte å flytte på seg, og valget falt på Sandnes Ulf. Men etter å ha vært lyseblå i halvannet år kom muligheten til å vende hjem til Viking. Og i Jåttåvågen ble han umiddelbart kaptein for de mørkeblå.

Viljar scoret i seriedebuten for Viking borte mot Kongsvinger i fjor, og totalt ble det 20 kamper før skaden kom. Nå, mer enn et halv år senere, er han endelig på banen igjen. Og formen, den er på god vei tilbake.

– Den kommer seg for hver trening. Jeg trenger jo alle treninger og kampminutter jeg kan få, men jeg føler det har gått gradvis bedre siden jeg begynte å spille fotball igjen, sier han tre dager etter at han scoret og var sterkt delaktig i at laget holdt tett bakover i generalprøven mot Haugesund.

24-åringen sier det er veldig kjekt å endelig være tilbake igjen. Så langt har han fått spilletid mot Dinamo Brest, EIK og Haugesund, og han sier han prøver å gripe de sjansene han får med tanke på en plass i startoppstillingen. Om hans muligheter til å starte mot Kristiansund svarer han beskjedent:

– Nei, det vet jeg ikke. Det må du nesten ta med Bjarne.

Men at han håper, er det liten tvil om. Fjorårets kaptein har drømt lenge om å debutere i Eliteserien. I Brann ble det ingen kamper på øverste nivå, det vil derfor bety mye å få sjansen denne gang. 

– Det hadde vært stort, sier han i det en smilende Bjarne Berntsen kommer forbi og slenger ut:

– Kan jo være han får en kamp i løpet av de tredve – må bare være snill.

– Føler vi er en god gjeng

I fjor var han en av mange nye spillere som ble hentet til klubben. Det nye trenerteamet hadde en skikkelig opprenskning, og kun fire av spillerne som startet mot Stabæk i siste serierunde i 2017 startet mot Kongsvinger første kamp i 2018.

Denne vinteren har ikke Bjarne Berntsen vært like aktiv på overgangsmarkedet. Kun Runar Hove og Samúel Fridjónsson er helt nye, og kun sistnevnte har erfaring fra Eliteserien.

Mens noen peker på at nettopp dette kan bli Vikings akilleshæl denne sesongen, det at troppen besitter for lite eliteserierfaring og at man ikke har hentet inn mer rutine, tror Viljar at det kan være en fordel at gruppa er mer eller mindre den samme som bidro til å sikre opprykket i høst. 

– Absolutt! Jeg føler vi er en god gjeng og et godt lag som liksom har fått kjent hverandre nå over tid, og at det bare styrkes med at vi er mange av de samme folkene, sier han og peker på at relasjonene blir sterkere og gruppa mer sammensveiset.

Saken fortsetter under videoen.

(Viljar Helland Vevatne scoret i åpningskampen i fjor)

Selv om Viking er nyopprykket, og som nevnt ikke har hentet inn så mange nye fjes, vil det naturligvis være forventniger også i år. Det lever Viljar fint med.

– På en måte tror jeg det var mer press i fjor enn i år. I år er vi nyopprykka, vi skal sikre plassen. Men selvfølgelig, det er kanskje en forventning om at vi skal gjøre nettopp det. Men i fjor var jo forventningen at vi skulle rykke rett opp, sier han og legger til: 

– Jeg føler presset er der uansett, og du må trives med litt press. Det er jo kjekt at folk bryr seg. Det hadde vært mye verre hvis ikke.

Laget er i rute

Seieren over Haugesund søndag gjorde godt for selvtilliten. Det var den andre 4-0-seieren på rad, og viste at Viking på sitt beste er giftige offensivt og vanskelige å trenge gjennom defensivt. 

Viljar var fornøyd med lagets prestasjon, og trakk frem det solide, trygge bakover samt de mange gode angrepene.

Men på søndag starter alvoret. Da handler det om poeng. I første omgang nok poeng til å sikre plassen. Så får man eventuelt løfte blikket og justere etter hvert. Ofte overrasker ett av opprykkslagen i Eliteserien, men enda oftere rykker ett av dem rett ned igjen. 

Vevatne er klar på at hvis Viking skal lykkes denne sesongen, må de lykkes som et lag.

– Vi må være en solid enhet og et kollektiv. Vi har gode enkeltspillere, så gjelder det å samle laget og være solide sammen, sier han og føyer til at de også må la enkelspillere få utfolde seg.

Og med tanke på serieåpningen søndag er han optimistisk.

– Jeg synes det begynner å se bra ut. Vi har trent hardt i vinter, og nå prøver vi å få litt overskudd inn mot seriestarten. Og jeg tror at hvis vi greier å bygge opp det, så skal vi sprudle på søndag.

Saken fortsetter under bildet.

Viljar Helland Vevatne i duell med Tromsdalens Mo Ahamed. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
Viljar Helland Vevatne i duell med Tromsdalens Mo Ahamed. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

 

Håper på mye folk

I OBOS-ligaen fjor var publikumsoppmøtet på SR-Bank Arena bra gjennom hele sesongen. Kun eliteserielagene Rosenborg, Brann og Vålerenga trakk flere tilskuere i snitt. Ved to anledninger ble også stadion utsolgt. 

Viljar Helland Vevatne sier han ikke har noen spesielle oppgjør han ser ekstra mye frem til. Det er ingen lag som trigger ham mer enn andre, sånn sett. Men det å få spille foran et fullsatt stadion – foran et entusiastisk hjemmepublikum – gjør han mer enn gjerne.

– Det å spille på hjemmebane med mye folk, det er det som er det kjekkeste.

 

 

Annonse fra Eliteserien: