Vikstøl før møtet med gamleklubben: – Det blir spesielt

Lørdag er det endelig duket for sørvestlandsderby igjen. Start - Viking har avspark klokken 18.00 og vises på Eurosport Norge.

Annonse:

Lenge siden sist

Sist Viking var i Kristiansand for å spille seriefotball, var tilbake i 2016. Da sørget Suleiman Abdullahi for 1-0-seier – klubbens fjerde strake trepoenger på Sørlandet. I 2017 og 2019 spilte Start i Obos-ligaen. Mens da Viking var nede en svipptur, spilte sørlendingene i Eliteserien. Derfor begynner det å bli en stund siden forrige sørvestlandsderby.

Fra Vikings startoppstilling den gang er Iven Austbø og Zymer Bytyqi eneste gjenværende spillere i troppen. I tillegg satt Amund Wichne og Mathias Bringaker på benken. De to spiller i dag for Start.

For sørlandslaget, med kapteinsbindet rundt armen, spilte Rolf Daniel Vikstøl. Lørdag møter han gamleklubben for aller første gang i tellende sammenheng. 

– Det blir jo spesielt. Det er en klubb jeg har spilt mange år i og vi har ikke møtt dem i en tellende kamp etter at jeg kom til Viking, så det blir spesielt. Men jeg gleder meg, sier Vikstøl etter fredagens trening, som for øvrig foregikk i et fryktelig regnvær.

– Det betyr veldig mye

31-åringen kom til Viking før 2018-sesongen. Da hadde han spilt i Start fra han var 15 til 29 år. Lenge, med andre ord. Totalt fikk han 233 tellende kamper for gultrøyene, og scoret 16 mål.

Før han kom til klubben spilte han for bydelsklubben Våg. Men allerede da betydde Start mye for ham. Og han vet alt om hvor viktig sørvestlandsderbyet mot Viking er.

– Det betyr veldig mye. Det er jo det man ser på som et lokaloppgjør for oss sørlendinger. Vi gledet oss alltid til Viking kom på besøk, og visste at det ble ekstra stor ramme rundt det, sier Vikstøl.

Normalt sett reiser hundrevis av supportere sørover for å fylle opp borteseksjonen og få med seg disse oppgjørene. Nå blir det ikke mer enn 200 tilskuere på Sør Arena lørdag, grunnet smittervernsregler.

Vikstøl innrømmer at det er litt trist at man ikke får den rammen disse kampene fortjener, men har selvsagt forståelse for at det bare er sånn det er nå om dagen.

Han tror likevel at det vil vise igjen på banen at det er et derby, og sier det er en viktig kamp for begge lag. Viking fikk sesongens første seier da Sandefjord ble slått 2-0 onsdag. For Starts del lar den første trepoengeren vente på seg.

– Jeg synes de har vært litt uheldige i sesongstarten, fått dårlig betalt for prestasjonene sine, sier Vikstøl som fortsatt følger med på gamleklubben, og legger til at Start har vært på høyde med alle lagene de har møtt hittil i år med unntak av skrellen mot Odd.

Har vært inn og ut av startelleveren

Venstrebacken spilte 17 kamper for Viking i Obos-ligaen. Sesongstarten det året gikk i vasken på grunn av skade, men etter hvert spilte han seg inn på laget og var fast utover høsten. I fjor ble det 16 seriekamper og tre cupkamper, blant annet kom han inn i cupfinalen.

Konkurransen med Adrian Nilsen Pereira er tøff, og i år startet han sesongens to første kamper på benken. Deretter kom han inn og spilte både mot Mjøndalen og Vålerenga, før han igjen tok plass blant innbytterne.

– Det er sånn det er. Mye kamper i denne perioden og det vil være rullering på laget. Det tror jeg egentlig alle er forberedt på, at det vil være litt inn og ut, sier Vikstøl avslappet om situasjonen og tilføyer:

– Det kommer masse kamper fremover. Jeg er klar når jeg får sjansen, og gleder meg til det.

Tilbake i Eliteserien

Viking har vunnet fire strake seriekamper mot Start, og har også vunnet de fire siste gangene i Kristiansand. Man kan med andre ord si at Viking har hatt et godt grep på sørlendingene. Men så begynner det også å bli noen år siden forrige møte.

Etter et drama som nesten kan sidestilles med "Mirakelet i Haugesund", rykket Start opp på tampen av fjoråret. Laget ble nummer tre i Obos-ligaen og måtte ut i kvalifisering. Der møtte de til slutt Lillestrøm, og da kanarifuglene ledet 4-0 – 5-2 sammenlagt – med et kvarter igjen å spille, hadde nok selv de mest troende på sørlandet mistet håpet om eliteseriespill i 2020. 

Så scoret Martin Ramsland tre mål på bare seks minutter, og vipps så var Start i førersetet. LSK greide aldri å komme seg etter smellen, dermed ble det opprykk for Ramsland og co.

– Vi drar til Krisiansand for å ta tre nye poeng

Eliteseriecomebacket har startet sånn passe. Poengmessig har det sett dårlig ut, med kun to poeng på fem kamper. Men spillemessig har de vært langt bedre, som også Rolf Daniel Vikstøl var inne på.

– Vi møter et lag som er veldig sugne på sin første seier i år. De har vært veldig nærme noen ganger, men har hatt litt marginer imot, og har mistet både seier og uavgjort på slutten av kamper, sier Bjarne Berntsen om lørdagens motstander.

Både hjemme mot Molde og borte mot Haugesund glapp ett poeng langt på overtid. Onsdag sørget et bittert selvmål to minutter ut i tilleggstiden for at det ble tap nord for Boknafjorden.

Viking-treneren er enig med Vikstøl i at Start muligens har fått litt dårlig betalt i sesongstarten. Han forteller at Viking uansett har forberedt seg godt og at de gleder seg til kampen.

Onsdagens 2-0-seier over Sandefjord gjorde godt for alle. Berntsen var lettet etter kampen, og sier det er godt å være i gang med poengsankingen.

– Det er alltid godt å ta med seg en seier når det har gått litt trått, sier han.

Med den unge midtstopperen Henrik Heggheim, som debuterte i Eliteserien og ble kåret til banens beste, fra start spilte Viking årets første kamp uten baklengsmål. I fjor var det ingen lag som holdt nullen flere ganger enn De mørkeblå, men så langt i år, også når man tar med alle treningskampene, har det sett ut som at den statistikken blir vanskelig å gjenskape.

At man endelig greide å holde nullen, er det Berntsen trekker frem som det mest positive fra Sandefjord-kampen. Men han var også fornøyd med at laget hevet seg betraktelig etter en svak førsteomgang.

Lørdag håper han å få se et offensivt og aggressivt Viking-lag som trør til fra start. Og planen er enkel: 

– Vi reiser til Kristiansand for å ta tre nye poeng, sier Berntsen, som gjorde nettopp det forrige gang han ledet laget mot Start i en seriekamp, for nesten nøyaktig 25 år siden, da det ble 2-0-seier på Sørlandet. 

Start - Viking, lørdag klokken 18.00. Eurosport Norge.

Annonse fra Eliteserien: