Viking e' tebage

Det endte med banestorming. Det endte med jubel. Det endte med en plass i neste års Eliteserie. Det endte godt! 30 år etter forrige opprykk greide vi det igjen. Og for en fest det ble.

Kort fortalt

Viking spiller i Eliteserien i 2019!

Ein blåe dag

Viking var tvunget til å gjør én endring fra laget som startet mot Mjøndalen. Rolf Daniel Vikstøl fikk sitt fjerde gule kort i seieren over bruntrøyene og måtte dermed stå over sesongens siste seriekamp. Inn for ham på venstrebacken kom vår danske venn Claes Kronberg.

Det var ingen tvil om at dette kom til å bli en helt spesiell kamp – en helt spesiell dag. Oppladningen gjennom uken, med blant annet et billettsalg man knapt har sett maken til og et pressesoppmøte på trening som de fleste i Eliteserien ikke er i nærheten av en gang, sa sitt. Men også i timene før kamp merket man at byen gjorde seg klar for ein blåe dag.

På vei ut til Jåttåvågen så man Viking-flagg svaie fra folks terrasser, og folk ikledd sine mørkeblå drakter. Og allerede to timer før avspark begynte parkeringsplassene rundt i Hinnas skolegårder å fylles opp.

Da spillerne kom ut til oppvarming, 45 minutter før avspark, til Magne Høylands "Viking fra vest", var allerede mange mennesker på plass i setene sine. Mest sannsynlig flere enn det som møtte opp totalt på siste seriekamp i fjor.

Viking-sang etter Viking-sang jomet over anlegget, og folk plystret ivrig med. Vinden tok seg opp, og høstmørke skyer posisjonerte seg over SR-Bank Arena. Flere folk kom. Alle lagets scoringer hittil i sesongen gikk på storskjermene. Publikum fortsatte å strømme til. Like før avspark var det duket for allsang, og i det "Ein blåe dag" var unnagjort, og solen kom frem, var vi i gang.

Fiskeren fra Rosendal

Sondre Flem Bjørshol var første mann til å prøve seg. Etter oppfordring fra publikum klemte han av fra 20 meter, men ballen gikk høyt over. Ikke lenge etter kom kampens første sjanse. Zlatko Tripic skar inn fra sin venstrekant og spilte gjennom Ylldren Ibrahimaj, som plutselig var helt alene inne i boksen. Ibrahimaj snudde seg og fikk avsluttet fra skrått hold rett på keeper.

Etter bare ti minutter var Kongvinger nødt til å gjøre et bytte. Etter en kollisjon med Zlatko Tripic skadet Ridouan Essaeh seg, og ble erstattet av Iman Mafi.

Da spillet omsider kom i gang igjen hadde gjestenes målvakt greid å provosere både hjemmefans og dommer såpass at han ble belønnet med et gult kort.

Zlatko Tripic hadde sett pigg ut i starten, og etter fjorten minutter kom han helt alene med keeper. Johnny Furdal spilte kapteinen sin lekkert gjennom, og fra skrått hold avsluttet Tripic like utenfor. En gigantisk sjanse.

Kongsvinger ville sikre seg en plass i kvalifiseringen med uavgjort, og var derfor ikke ute etter å spille med altfor stor risiko innledningsvis. Fremover visste vi på forhånd at de er sterke på kontringer, noe de også prøvde seg på i starten, uten videre hell.

Zymer Bytyqi viste frem strålende form mot Mjøndalen forrige uke, og etter tjue minutter bestemte han seg for at det var på tide å sette fyr på SR-Bank Arena. 22-åringen lurte først av en mann nede på høyrekanten, dro seg så oppover i retning Gandsfjorden og la deretter en fin stikker til Sondre Flem Bjørshol som kom på et nydelig løp. Høyrebacken slo femogførr, Tommy Høiland hoppet over og på bakre stolpe lå en luring og ventet.

Johnny Furdal, fiskeren fra Rosendal, var kald som en ... fisk, og la ballen i mål til 1-0 for Viking. Da runget et jubelbrøl man ikke har hørt maken til siden Sandnes Ulf ble sendt hjem med halen mellom beina.

– Det var vanvittig deilig. Det jubelbrølet! Man får jo gåsehud av det, sier Furdal selv om hvordan det var å sette inn ledermålet.

Like etter scoringen prøvde gjestene seg, og fikk en corner. Men også den neste muligheten skulle komme til Viking.

En lang ball fra Claes Kronberg ble tatt ned av Zlatko Tripic på midtbanen. Tripic vendte opp og satte fart mot mål. På femten meter avsluttet han, men fikk dessverre verken kraft eller presisjon nok på den og måtte se ballen trille utenfor.

En halvtime ut i kampen utlignet Kongsvinger. Fredrik Pålerud slo inn fra høyre, og det hele så ufarlig ut. Men det som virket å være en enkel ball for Iven Austbø ble en ball som snek seg mellom beina på keeperen i det han gikk ned for å plukke den opp. Dermed lå ballen klar på streken og Shuaibu Ibrahim klinket den inn i det tomme nettet.

Frem til scoringen hadde ikke Kongsvinger hatt en eneste målsjanse. Strengt tatt var vel ikke scoringen heller en målsjanse, men mål ble det. Etter 37 minutter kom gjestenes første, etter en gavepakke fra Claes Kronberg. Heldigvis gikk skuddet til Adem Güven utenfor.

Kongsvingers keeper hadde ikke helt dagen, og sendte utspark i hytt og gevær. Et par minutter før pause sendte han et rett i fanget på Zlatko Tripic, som takket, stormet mot mål og endte opp med å skaffe et hjørnespark.

Til tross for at to Viking-hoder var fryktelig nære, traff ingen Furdals godt slåtte hjørnespark og ballen gikk ut av spill.

Det ble lagt til tre minutter med tilleggstid, men den greide ingen av lagene å benytte til noe spesielt. Dermed 1-1 til pause.

Kokte over

Nesten før folk har rukket å sette seg etter pause, kom både regnet og omgangens første mulighet. Etter et Kongsvinger-angrep kontret Viking, og Zyner Bytyqi slo en fin tversoverpasning til Zlatko Tripic. Kapteinen tok ned ballen, gikk et par meter og skjøt over.

Fem minutter ut i omgangen kokte det over. En tøff duell mellom Zlatko Tripic og Kongsvingers Dongwan Gang endte med at sistnevnte tråkket på Viking-spilleren. Da ble det hett i topplokket til noen og hver, men det hele endte utrolig nok bare med gult kort til Gang.

Beskjeden om at Aalesund hadde tatt ledelsen borte mot Strømmen, og med det sendt Viking ned på tredjeplass på tabellen, kom ti minutter ut i omgangen, akkurat i det Tommy Høiland pådro seg gult kort.

Men både publikum og Viking svarte på beskjeden med å løfte seg, og de mørkeblå skapte to brukbare muligheter og fikk et par cornere bare kort tid etter.

Etter det ene hjørnesparket fikk Zlatko Tripic muligheten, men nok en gang gikk skuddet over.

Kongsvinger fikk sin første gode mulighet i andre omgang etter 63 minutter. Etter et par finter av Niklas Castro, havnet ballen ut på venstre side. Der ble den slått over på bakre stolpe hvor

25 minutter før slutt ropte samtlige på stadion på straffe da Tommy Høiland gikk i bakken. Det så klart ut, men dommer vinket det vekk. I stedet fikk Viking frispark i farlig posisjon i neste duell.

Frisparket ble slått inn foran mål, der lå Markus Nakkim og ventet og fikk avsluttet med hodet. Dessverre var headingen for løs og ble keepermat.

Så var det Tommy Høiland sin tur. Toppscoreren fikk en kjempesjanse da han mottok ballen og avsluttet fem meter fra mål, men keeper sto i veien.

Espen Nystuen, Kongsvingers trener, gjorde seg upopulær blant publikum da han tydelig ga beskjed til Adem Güven om å legge seg ned for å dra ned tempoet i kampen.

Viking fulgte opp med å skape en ny enorm sjanse. Kongsvingers keeper rotet det til med Tommy Høiland i hælene og spilte ballen rett i beina til innbytter Even Østensen. Han ble nok litt vel overrasket av gavepakken og satte ballen rett i klypene til keeper.

Dongwan Gang fikk så sitt andre gule kort for dagen, og kom seg etter litt tid også av banen.

Viking nærmet seg nå, og Tommy Høiland fikk nok en stor sjanse. Johnny Furdal fant jærbuen med en presis ball og fra seks meter headet Høiland på mål. Der sto gjestenes målvakt og fikk slått ballen unna.

Ai, ai, ai – det suse inni nettet

Men denne kombinasjonen skulle lykkes. I det 78. minutt. Furdal fant Høiland. Høiland tok ballen ned med kassen. Høiland klinte til fra sytten meter og Høiland så ballen suse inni nettet. 2-1 Viking. Og med det var vi på topp av tabellen igjen.

Og nå var festen i gang. Stemning steg og spillerne lot seg rive med. Fem minutter før slutt ble det klart at Viking spiller i Eliteserien neste år.

Zymer Bytyqi vant ballen høyt oppe i banen og den gikk til Høiland. han slo den tilbake til Bytyqi på første touch og Lura-gutten fosset mot mål. Fra 7-8 meter, skrått hold, sendte Bytyqi ballen mellom beina på gjestenes keeper og i mål, og med det runget "Me ska vinna OBOS" over hele stadion.

På overtid spilte Viking seg til enda en god sjanse, foran 16 000 oppreiste tilskuere, men det ble bare nesten for Tripic også denne gang.

Men det gjorde ingenting. For da dommeren blåste av var det ikke lenger noen tvil. Det blir spill i Eliteserien neste år. Viking e' tebage!

Følelsene flommet over

Det tok helt av blant omtrent samtlige på stadion da dommeren blåste i fløyta og det hele var over. Publikum stormet matta, og klemmer og tårer satt løsere enn pengene i oljå nok en gang gjør.

Etter æresrunder, selfier, pokalløfting og sang, var det mange spillere som var i full sving med feiringen i garderoben. Men noen trengte litt mer tid på å fordøye det hele.

– Jeg er litt tom akkurat nå, egentlig. Det er vanskelig å ta inn alle inntrykkene. Og så er jeg veldig sliten, sier en lattermild Johnny Furdal som i tillegg til å ha rykket opp med Viking også har fått med seg at Nest-Sotra har sikret seg en kvalifiseringsplass.

Midtbanespilleren som scoret 1-0-målet og la pasningen til Tommy Høiland i forkant av 2-1, sier de var sikre på opprykket da Zymer Bytyqi satte inn det som ble kampens siste mål.

– Da 3-1-målet kom så er det en av de deiligste følelsene jeg har hatt noen gang. Det var helt vanvittig! Da visste vi at vi kom til å greie det, sier 32-åringen.

Betydningen av det som ble oppnådd søndag, er det ingen grunn til å stille spørsmål ved. Verken for klubben, fansen eller byen.

– Det er stort. Rørende. Man blir jo litt stolt, og når man ser hva guttene har lagt ned av arbeid og sånt så blir det jo ekstra gøy når en lykkes, sier Furdal, som noe beskjedent må si seg enig i at han har levert varene og bidratt sterkt til opprykket.

Bjarne Berntsen var en stund redd at dette skulle bli dagen da det ikke ville seg. Da de store sjansene, en etter en, ble misbrukt, fryktet han det verste. Men så dukket Tommy Høiland opp. Og da nitti minutter pluss tillegg var unnagjort, kunne Bjarne fra Figgen løfte hendene i været som seierherre, og da flommet også følelsene over.

– Magisk! En fantastisk dag i klubbens historie, sier han da vi møter ham etter at all presse i verden har fått en bit av ham. Videre forteller han hvor deilig det er å lykkes på første forsøk.

– Vi har jobbet knallhardt etter at vi startet, og jeg er veldig fornøyd med det teamet jeg har hatt med meg. Vi har taklet store nedturer i løpet av sesongen, kommet tilbake da vi nesten var avskrevne, og så har vi en helt fantastisk avslutning med fire seire mot tøff motstand, sier han og lar det bare lyse ut av ham hvor stolt, rørt og glad han er.

Disse dagene kommer ikke ofte. Kanskje kommer de bare hvert trettiende år. Disse store dagene – disse blåe dagene.

Det ble mer enn vi kunne forestille oss denne søndagen. Det ble mer enn vi noen gang kunne ha bedt om. Ikke bare fikk vi se Viking levere da det gjaldt som mest. Ikke bare fikk vi se laget dra oss gjennom et drama som ikke så ut til å gå mot en typisk Hollywood-slutt, holde oss på pinebenken for så å servere oss den forløsende scoringen som resulterte i et jubelbrøl som sikkert har slått sprekker i både Bryne-, Sandnes- og Haugesund stadion, men også Stavanger leverte da det gjaldt som mest. Publikum. De 16 000 som omkranset kunstgressteppet og gjorde SR-Bank Arena om til et fort. Og det så ut som om noe ble vekket i folk igjen.

Kanskje var det den indre vikingen, som nok en gang gjør seg klar til tokt. Kanskje e' vikingtiå tebage...

Uansett, takk for i år!

Vi snakkes til våren – i Elitserien.

• 30. serierunde i OBOS-ligaen, SR-Bank Arena

• Viking - Kongsvinger 3-1 (1-1)

• Vikings lag: Iven Austbø – Claes Kronberg, Axel Óskar Andrésson, Markus Nakkim, Sondre Flem Bjørshol – Johnny Furdal, Steffen Ernemann, Ylldren Ibrahimaj – Zlatko Tripic (K), Tommy Høiland, Zymer Bytyqi

• Benken: Amund Wichne, Rasmus Martinsen, Tord Johnsen Salte, Fredrik Torsteinbø, Even Østensen, Jonas Nilsen Pereira, Kristian Thorstvedt

• Benyttede reserver: Even Østensen, Fredrik Torsteinbø, Rasmus Martinsen

• Sjanser: 10-2

• Hjørnespark: 7-4

• Mål av: Johnny Furdal (22), Shuaibi Ibrahim (31), Tommy Høiland (79), Zymer Bytyqi (85)

• Gult kort: Alexey Gorodovoi, Fredrik Pålerud, Tommy Høiland, Ylldren Ibrahimaj

• Rødt kort: Dangwan Gang

• Tilskuere: 15 900 (UTSOLGT!)