Tung kveld i Bergen

(Brann - Viking 3-0) Hjemmelaget var effektive og nådeløse og sendte Viking tomhendt hjem søndag kveld. – Vi har mye å rette på, sier Bjarne Berntsen.

Annonse:

– Han er her for å beskytte oss

Som mot Bodø/Glimt, ble en god omgang etterfulgt av en mindre god da Viking tapte for Brann i 2. serierundes siste kamp.

Uten å skape all verden med sjanser, leverte Viking bra før pause. Bakover hadde man fått strammet opp siden sist, og kun én gang slapp hjemmelaget gjennom.

Even Østensen hadde et par avslutninger, og ble også snytt for et straffe da Brann-keeper Ali Ahamada bokset ham i hodet inne i feltet.

– Klink straffe, syv dager i uken, sa en oppgitt Even Østensen til Eurosport etter kampen, og la til:

– Dette må han (dommer) begynne å blåse på. Han er her for å beskytte oss.

Men det kom verken straffe eller scoringer før pause. Og da grep Brann sjansen i andre omgang.

Først kom en lang ball i bakrom til Daouda Bamba, et par minutter etter pause. Iven Austbø kom ut, og da lobbet Bamba like greit over ham og inn i det tomme buret.

Ti minutter senere satte Gilbert Koomson inn 2-0, etter innlegg fra Ruben Kristiansen. Koomson så noe ensom ut inne i Vikings sekstenmeter.

Mellom Branns scoringer kom Tommy Høiland innpå. Han skaffet straffespark, men måtte se panenka-forsøket sitt reddet av Ali Ahamada i Brann-buret. Høiland fikk enda et forsøk, etter fint forarbeid av en annen innbytter, Jefferson de Souza. Men heller ikke denne havnet i mål.

I jakten på en redusering åpnet det seg store rom for hjemmelaget. Det utnyttet de til det fulle noen minutter på overtid, da Erlend Hustad løp fra alle og banket ballen i mål.

– Vi har mye å rette på, sa en skuffet Bjarne Berntsen etter kampen.

Han syntes det var surt at dommer Tommy Skjerven ikke blåste da Even Østensen gikk i bakken i første omgang, når man så hvordan kampen utviklet seg, men vil ikke skylde på det for tapet.

Berntsen påpekte at laget hadde mulighet til på komme tilbake i kampen da Tommy Høiland fikk straffespark.

Til vanlig sikre Tommy Høiland brant i dag et straffespark. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Etter å ha sett forsvaret slippe inn noen enkle mål imot i seriepremieren, måtte han nok en gang se det glippe bakover.

– Vi slipper inn tre forferdelig baklengs, igjen etter grusomme feil, sa Viking-treneren.

Tapet gjør at Viking står uten poeng etter de to første serierundene.

Samme lag som sist

Bjarne Bernsten ga samme elleve som startet seriepremieren mot Bodø/Glimt ny tillit fra start i Bergen.

Det betydde Iven Austbø i mål, Fredrik Torsteinbø, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne og Adrian Nilsen Pereira i forsvar, Kristoffer Løkberg, Johnny Furdal og Ylldren Ibrahimaj på midten og Even Østensen, Veton Berisha og Zymer Bytyqi lengst fremme.

Tre tidligere Brann-spillere og én tidligere Brann-prøvespiller fra start, altså.

På benken var det gjort én endring: Harald Nilsen Tangen erstattet Sondre Auklend. Resten av innbytterne var Trym Ur, Rolf Daniel Vikstøl, Sebastian Sebulonsen, Jefferson de Souza, Tommy Høiland og Joe Bell.

Flott forhold på Brann Stadion. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Brann ble tvunget til å gjøre to endringer i sin startoppstilling. Både Vegard Forren og Taijo Teniste skadet seg mot Haugesund onsdag og var ikke å se i kveldens kamp. Sammen med dem på tribunen, satt tidligere Viking-spiller Jon-Helge Tveita. Også han skadet. Slik startet hjemmelaget:

Ali Ahamada i mål. Petter Strand, Bismar Acosta, Ole Martin Kolskogen og Ruben Kristiansen i forsvar. Amer Ordagic, Daniel Pedersen og Kristoffer Barmen på midten og Gilbert Koomson, Daouda Bamba, Robert Taylor på topp.

Best i sjansefattig omgang

Viking tok avspark på Brann stadion, for første gang i de nye helgrå draktene. Gressmatten i Bergen så strålende ut, og med unntak av mangel på tilskuere, noe som jo er ganske vesentlig for å lage en skikkelig ramme, var det perfekte forhold for fotball og derby da kampen ble blåst i gang halv ni søndag kveld.

Bjarne Berntsens gutter startet friskt og hadde overtaket stort sett omgangen gjennom. Da fem minutter var spilt fikk Viking en rekke på fire hjørnespark. Det ble ingen scoring, men innleggene fra Ylldren Ibrahimaj og Adrian Nilsen Pereira skapte litt trøbbel for hjemmelaget.

På det femte hjørnesparket, som kom like etter, fikk Runar Hove til en god heading fra fem-seks meter. Men ballen gikk utenfor. Viking fortsatte likevel å kjøre.

Etter ti gode Viking-minutter, begynte Brann gradvis å spise seg inn i kampen. Men det gikk litt tregt fremover for hjemmelaget, så de for anledningen gråkledde Viking-spillerne hadde grei kontroll på det som kom.

Da vi nærmet oss tyve spilte minutter, sendte Johnny Furdal Veton Berisha gjennom med en strøken pasning. Dessverre var Berisha hårfint i offside, så da ballen havnet i beina på Zymer Bytyqi inne i feltet, hadde dommer Skjerven allerede blåst.

Like etterpå viste Even Østensen muskler. Mannen bake drømmemålet i seriepremieren rev seg løs og kom seg unna tre Brann-spillere, før han avsluttet utenfor fra om lag 16 meters hold.

Østensen var ofte på farten, og etter 27 minutter gikk han opp inne i boks for å heade et innlegg fra Zymer Bytyqi. I den situasjonen endte Østensen opp med å bli bokset i hodet av Branns målvakt Ali Ahamada. Utspill fra mål, mente Tommy Skjerven. Mens Kristoffer Løkberg og de andre Viking-spilleren ropte på straffe.

Etter litt behandling, kom Østensen seg innpå igjen.

Liten tvil om at Even Østensen skulle hatt straffe da han bokstavelig talt ble slått i bakken. Men dommer sa nei. Heldigvis gikk det bra med Østensen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Gilbert Koomson kom til hjemmelagets første målsjanse da han ble flikket gjennom av Daoda Bamba. Koomson kom alene med Iven Austbø, men Vikings målvakt gjorde en god redning og fikk slått til hjørnespark.

Kristoffer Løkberg hadde en god omgang på sin gamle hjemmebane, og fem minutter før pause disket han opp med en strålende takling da Daouda Bamba var på vei gjennom. Da heller ikke det endte i scoring, gikk lagene i garderoben på stillingen 0-0.

Kalddusj etter hvilen

Andre omgang startet med et lite overtak til hjemmelaget, og seks minutter ut i omgangen tok de ledelsen.

Kristoffer Barmen spilte ballen i bakrom, Iven Austbø kom ut, men ombestemte seg. Da lobbet bare Brann-spiss Daouda Bamba ballen over ham og i mål, til 1-0 til hjemmelaget.

Iven Austbø måtte se tre baller passer seg søndag kveld. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Etter 55 minutter gikk Even Østensen igjen i bakken inne i Branns sekstenmeter. Denne gang etter en duell med Bismar Acosta. Men heller ikke i denne situasjonen ga Skjerven straffe.

Like etter kom Tommy Høiland inn for Zymer Bytyqi. Han tok plass i midten, Berisha la seg til venstre og Østensen gikk over på høyre side.

Dessverre tok det bare noen få minutter før Brann økte ledelsen. Hjemmelaget kom seg rundt på høyresiden, Ruben Kristiansen slo inn og der kom Gilbert Koomson og bredsidet ballen knallhardt i nettet, utagbart for Austbø.

Viking slet nå med å spille seg fremover, og Brann var langt mer på hugget. Tyve minutter før slutt foretok Berntsen et dobbeltbytte. Sebastian Sebulonsen kom inn til sin eliteseriedebut. Han kom inn for Johnny Furdal, mens Harald Nilsen Tangen samtidig byttet med Even Østensen.

Tretten minutter før slutt kom endelig et godt angrep. Pereira kom seg til dødlinjen og fikk slått inn, men ballen ble klarert ut til hjørnespark. Like etter dømte Tommy Skjerven for straffe!

Tommy Høiland kom seg gjennom og ble tatt av Branns keeper. Straffen var klar, og Høiland tok den selv.

Men Høiland, som pleier å være sikkerheten selv fra ellevemetersmerket, misset da han pørvde seg på en panenka-variant. Ballen havnet rett i klypene til Ahamada, og med det var en stor sjanse til å komme tilbake i kampen forspilt.

Jefferson de Souza og Joe Bell erstattet Ylldren Ibrahimaj og Kristoffer Løkberg de siste ti minuttene.

Jefferson de Souza fikk sin eliteseriedebut. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

"Jeffy", som kom inn til sin eliteseriedebut, viste fort hva som bor i ham da han utfordret en Brann-spiller, gikk forbi og fikk slått femogførti grader ut til Tommy Høiland. Han avsluttet på direkten, men ballen ble blokkert av en Brann-forsvarer.

På overtid satte Erlend Hustad inn 3-0 da han kom helt alene med Iven Austbø etter at Viking hadde sendt alle opp i angrep. Punktum. Finale. 0-3-tap og null poeng med hjem til Stavanger.

Trøsten får være at kampene kommer tett, og allerede onsdag skal det kjempes om nye poeng. Da kommer Mjøndalen på besøk.

Kampfakta

2. serierunde, Eliteserien
Søndag 21. juni kl. 20.30, Brann stadion
Brann - Viking 3-0 (0-0)

Viking: Iven Austbø – Fredrik Torsteinbø, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne (K), Adrian Nilsen Pereira – Ylldren Ibrahimaj (Jefferson de Souza fra 81.), Kristoffer Løkberg (Joe Bell fra 81.), Johnny Furdal (Sebastian Sebulonsen fra 68.) – Zymer Bytyqi (Tommy Høiland fra 57.), Veton Berisha, Even Østensen (Harald Nilsen Tangen fra 68.)

Benk: Trym Ur, Rolf Daniel Visktøl, Joe Bell, Harald Nilsen Tangen, Tommy Høiland, Jefferson de Souza, Sebastian Sebulonsen

Brann: Ali Ahamada – Petter Strand, Bismar Acosta, Ole Martin Kolskogen (Christian Eggen Rismark fra 74.), Ruben Kristiansen – Amer Ordagic, Daniel Pedersen (K), Kristoffer Barmen (Fredrik Haugen fra 70.) – Gilbert Koomson (Gilli Rólantsson fra 70.), Daouda Bamba (Erlend Hustad fra 70.), Robert Taylor (Marcus Mehnert fra 87.)

Benk: Markus Olsen Pettersen, Christian Eggen Rismark, Thomas Grøgaard, Fredrik Haugen, Erlend Hustad, Gilli Rólantsson, Marcus Mehnert

Mål av: 1-0 Daouda Bamba (51.), 2-0 Gilbert Koomson (61.), 3-0 Erlend Hustad (90.)