Viking - Tromsdalen. Viking har gått på et nederlag og Tommy Høiland depper og Tripic trøster. Foto: Tore Fjermestad

Tromsdalen best da Viking falt på eget kunstgress

Det var verken menneskevrimmel, knallblå himmel, jubelbrus eller fotballfest da Viking søndag tapte mot Tromsdalen.

Kort fortalt

Etter at Tromsdalen hadde hatt ballen 90% av tida innledningsvis, var det Viking som fikk det første målet etter et flott angrep som fiskeren Johnny Furdal satte i garnet. Tromsdalen hadde mye ball, men nok en gang var det Viking som scoret da Kristian Thorstvedt headet inn 2-0 etter 22 minutter. Gjestene reduserte på et frispark, men Viking kunne gå til pause med ledelsen i behold. I andre omgang utlignet først gjestene etter et selvmål, før Anders Jenssen og deretter Mohammed Ahamed sørget for 2-3 og 2-4 på SR-Bank Arena.

(Kampfakta nederst i saken)

Samme lag som sist

Viking hadde tatt ut samme tropp og stilte med samme elleve fra start som i kampen mot Florø. Even Østensen og Iven Austbø er fortsatte ikke helt kvitt skadene sine, men man håper de vil være klare til de resterende fire kampene etter landslagspausen.

Mens Viking kom fra tap mot Florø, kom Tromsdalen fra en sterk 3-0-seier hjemme over Ull/Kisa. Laget fra Tromsø lå før kampen på en 6. plass, og ville vært Vikings første motstander i et eventuelt kvalifiseringsspill hadde sesongen vært over nå. Dette endret seg dog i løpet av kampen.

Tromsdalen hadde ball, Viking scoret

Viking startet friskt og Zlatko Tripic fikk kampens første avslutning allerede etter 20 sekunder da han fikk ballen i mellomrommet, gikk og skjøt lavt mot mål. Men keeper Marius Berntzen hadde god kontroll.

Tromsdalen hadde mye ball innledningsvis, og de første syv-åtte minuttene gikk for det meste i å la ballen rulle langs bakken uten noe særlig fremdrift.

Etter åtte minutter oppsto en situasjon der Tromsdalens målvakt fikk ballen i beina av egen spiller, Tommy Høiland jaget og fikk forstyrret keeper nok til at han måtte takle. Målvakten var først på ballen, men tok Høiland med i samme sleng, noe som førte til protester fra spissen. Dommer vinket spillet videre, noe som så korrekt ut.

Ni minutter ut i kampen og Ylldren Ibrahimaj dro seg fint fremover i banen. Han passerte et par spillere og slo til Bjørshol som kom på løp og igjen slo femogførr inn til Johnny Furdal. Han dundret ballen i mål fra seks meter, og sørget for en pangåpning for et Viking-lag som nesten ikke hadde lånt ballen innledningsvis.

Kvarteret ut i kampen kom gjestenes første sjanse, og den var stor. Etter å nok en gang ha hatt ballen i laget i mange trekk, endte den til slutt i beina til Mathias Dahl Abelson som skjøt fra 17 meter. Ballen strøk kunstgressteppet og traff stanga kontant, før den gikk ut.

22 minutter og Viking vartet nok en gang opp med fint kombinasjonsspill. Hjemmelaget vendte spillet fra høyre til venstre, Rolf Daniel Vikstøl spilte til Zlatko Tripic som slo inn og der kom Kristian Thorstvedt og headet inn sitt niende mål for sesongen.

Tromsdalen fortsatte å ha ballen i laget, uten å skape så altfor mye. Et par cornere ble det likevel, men der ryddet Andrésson og Nakkim godt opp.

Etter en takling som ikke gikk helt etter planen fikk Zlatko Tripic sitt fjerde gule kort for sesongen. Det betyr at han må stå over bortekampen mot Aalesund, noe forøvrig Kristian Thorstvedt og Johnny Furdal også må på grunn av karantene.

Ti minutter før pause kombinerte fiskekompisene Furdal og Vikstøl fint nede på venstrekanten og Vikstøl fikk til slutt lagt inn. Der kom Zlatko Tripic flyvende og satte hodet til, men headingen gikk over målet til Tromsdalen.

Gjestene fikk så frispark inne på Vikings banehalvdel og slo inn i feltet. Der var som vanlig Axel “Icelandair” Andrésson og fikk ballen unna, og Viking kontret. Tommy Høiland ble spilt fri og løp fra egen banehalvdel frem til omtrent 20 meter fra Tromsdalens mål. Der vendte han opp og søkte Zlatko Tripic til venstre, men en Tromsdalen-spiller gjorde en suveren inngripen og fikk ballen inn til keeper.

Like før pause fikk Tromsdalen frispark fra 20 meter, etter at Johnny Furdal hadde vært litt for tøff, noe han også ble belønnet med gult kort for. Frisparket var velplassert helt nede i Amund Wichnes venstre hjørne, og gjestenes toppscorer Vegard Lysvoll fikk sitt ellevte mål for sesongen.

På overtid i første omgang fikk Viking frispark fra omtrent samme posisjon som det Tromsdalen scoret på. Tommy Høiland prøvde seg med et skudd nede til venstre, men keeper gjorde en god redning og fikk avverget.

Så fant Rolf Daniel Vikstøl Tommy Høiland ute på venstresiden. Spissen serverte en nydelig ball inn til Ylldren Ibrahimaj som kom på et perfekt løp og avsluttet på direkten. Skuddet var godt, men keeper var med og fikk slått til corner.

Det påfølgende hjørnesparket ble det ikke noe ut av, og da blåste dommer av første omgang.

Fra vondt til verre

Tromsdalen kom best ut fra pause, og fikk en god sjanse da målscorer Vegard Lysvoll kom seg fri og skjøt rett på Wichne fra fem meter.

Vikings venstreside hadde vært god i første omgang, og innbytter Claes Kronberg ville gjøre sitt for at det fortsatte i andre. Han kombinerte fint med Zlatko Tripic helt nede på kanten før han spilte ballen forbi en Tromsdalen-spiller, løp rundt og slo inn foran mål hvor Tommy Høiland var nær å flikke ballen i nettet.

Men Tromsdalen jaget utligning, og fikk en kjempesjanse da kaptein Mohammed Ahamed fikk ballen og avsluttet inne i boksen. En god mulighet, og en god redning av Amund Wichne.

Ti minutter ut i andre omgang brøt Tromsdalen en Viking-overgang og kontret. Ballen havnet hos Håkon Kjæve som slo inn fra høyre mot bakerste stolpe hvor en medspiller ventet. Sondre Flem Bjørshol prøvde å klarere til corner, men var uheldig og headet ballen i eget mål. Dermed var vi like på SR-Bank Arena

Rett etter var den alltid farlige Vegard Lysvoll frempå igjen og avsluttet like utenfor. På dette tidspunktet dreide det meste seg om gjestene fra nord.

Lyset av

Viking ble løpende i mellom, Tromsdalen trillet ball og spilte seg frem til sjanser, og frustrasjonen kom etter hvert sigende ned fra tribunen og ut på banen. På det niende hjørnesparket til gjestene kom også scoringen, og snuoperasjonen var komplett da Anders Jenssen headet inn Tromsdalens tredje mål.

Zymer Bytyqi kom innpå og var som vanlig på hugget, og de siste tjue minuttene ble Axel Óskar Andrésson dyttet opp på topp i et siste forsøk på å skape noe.

Men istedenfor å utligne gikk Tromsdalen opp til 4-2 ved Mohammed Ahamed, noe som ble den berømte spikeren i kista

Viking prøvde, men det var lite som fungerte.

Tommy Høiland fikk en god sjanse etter 76 minutter, men avslutningen gikk midt på keeper som fikk ryddet unna til corner. Og sånn fortsatte det. Tromsdalen ryddet unna alt Viking kom med.

Like før slutt fikk Thorstvedt sjansen foran mål, men headingen gikk over. Og rett etter spilte Tripic Furdal gjennom, men sistnevntes avslutning gikk utenfor.

På overtid fikk Johnny Furdal sitt andre gule kort og ble utvist. Og ikke lenge etter blåste dommeren av kampen. Da var det en slukøret gjeng som gikk i garderoben, vel vitende om at dette var poeng man strengt tatt ikke hadde råd til å rote bort.

At Tromsdalen var det beste laget denne kvelden, så alle. Nå gjelder det å mobilisere før Aalesund venter i jugendbyen om litt over to uker.

Denne kvelden ble i hvert fall langt fra den kvelden vi hadde håpet på...

• 26. serierunde i OBOS-ligaen, SR Bank Arena

• Viking - Tromsdalen 2-4 (2-1)

• Vikings lag: Amund Wichne - Rolf Daniel Vikstøl, Markus Nakkim, Axel Óskar Andrésson, Sondre Flem Bjørshol - Johnny Furdal, André Danielsen, Kristian Thorstvedt - Zlatko Tripic (K), Tommy Høiland, Ylldren Ibrahimaj

• Benk: Erik-Johannes Thorsbye Arnebrott, Tord Johnsen Salte, Zymer Bytyqi, Fredrik Torsteinbø, Steffen Ernemann, Claes Kronberg, Usman Sale

• Benyttede reserver: Claes kronberg (46), Zymer Bytyqi (65), Steffen Ernemann (72)

• Sjanser: 9-7

• Hjørnespark: 5-10

• Mål av: Johnny Furdal (8), Kristian Thorstvedt (22), Vegard Lysvoll (44), selvmål (55), Anders Jenssen (64), Mohammed Ahamed (74)

• Dommer: Marius Hansen Grøtta, Malmefjorden IL

• Gule kort: Zlatko Tripic (33), Johnny Furdal (43, 90), Axel Óskar Ándreasson (63), Kristian Thorstvedt (67)

• Rødt kort: Johnny Furdal (90)