Tony Knapp er død

Engelskmannen, Viking-treneren og Jørpelandskaren, Tony Knapp er død 86 år gammel.

Annonse:

Minneord. Engelskmannen, Viking-treneren og Jørpelandskaren, Tony Knapp er død 86 år gammel. Den suksessrike treneren døde på Jonsonberget på Jørpeland hvor han har vært innlagt i over to år. Sterk fremskredet demens samt kraftig lungebetennelse var medvirkende årsaken til dødsfallet. 

Knapp var landslagstrener for Island i to perioder, 1974-77 samt 1984-85 og Vikingtrener i tiden 1978 til 1981. Det ble "The Double" i 1979 og sølvmedaljer i 1981. Tony var en bestemt  trener med faste prinsipper. Av noen ble han også oppfattet som kompromissløs og eksentrisk. Men i Viking gjorde han en god jobb og bildet av ham henger i klubblokalet på Jåttå som en av de beste Viking-trenerne. Noen har også påstått at Tony var en glimrende coach og lagleder som kunne avgjøre en kamp fra "benken". 

Tony Knapp var født i Newstead og spilte proff i Leicester City, Southampton FC og Coventry City. Han hadde oppnådd gode resultater med Island da han kom til Viking i 1978. Han var en krevende trener men fikk mye ut av Viking-mannskapet. I 1982 ble det Fredrikstad og i 1986 trente han Brann til opprykk og sølv i serien 1987. Etter det ble det kortere oppdrag i lokalfotballen hos Vidar, Djerv 1919, Sandnes Ulf, SIF, Hundvåg og trener for Staal herre- og damelag.

Som 71-åring i 2007 trente han Lillesand men på grunn av sykdom måtte han trekke seg. Han trivdes forøvrig godt i sørlandsbyen.    

I 1978 ble Tony samboer med Kirsti Steisvåg fra Jørpeland og de fikk to barn og nå er det også to barnebarn. Hele familien er fotball- og idrettsinteressert. Tony har alltid vært hjemmets mann og deltok  aktivt også i husarbeidet. Han likte å se fotball på TV og foretrakk  en Viking-kamp framfor engelsk fotball. Hjertet banket for Viking og det ble klubben som han har mest identifisert seg med. Tok også noen turen til Jåttåvågen hvor han ble godt mottatt. Flere kjente personligheter fra Vikings veterangjeng har ofte vært på besøk hos Tony i institusjonen. Helsen var ikke den beste for godeste Tony. Han fikk også diabetes som hindret han også å gå lange turer som han likte så godt og prøvde å holde formen ved like. 

Tony var en fargerik personlighet. Han var fast bestemt på å snakke engelsk selv om han forstå godt norsk og klarte også å gjøre seg forståelig. Tony var en sosial, populær og omgjengelig person og det blir nok mange som minnes han ved dødsfallet.

Skrevet av Stefan Merenyi

Foto: Øyvind Ellingsen / Stavanger Aftenblad

Annonse fra Eliteserien: