Tilbyr spillerne mental prestasjonstrening

Akademiet tar i bruk nye metoder for å holde spillernes fotballhode i gang.

Annonse:

Tilbake på feltet

Det er ikke bare A-laget som er tilbake i organisert trening, også spillerne i akademiet har fått muligheten til å møte lagkameratene sine på treningsfeltet de siste ukene, i små grupper.

For som A-laget og alle andre i fotballen som ønsker å holde aktiviteten oppe, må smittevernreglene overholdes også for akademispillerne. Grupper på maks fem, inkludert trener, alltid minimum to meters avstand til hverandre, god håndhygiene og ingen bruk av garderobefasilitetene på stadion, for å nevne noe.

Dette gjør det naturligvis tungvint med tanke på å få til ordentlige fotballtreninger, hvor nærkontakt jo er ganske så essensielt for å terpe på kamplike situasjoner. Men det finnes også positive sider. For eksempel så har det ført til at flere av akademitrenerne nå er tilbake fra permittering.

– De som er ute på feltet og trener spillerne våre er tilbake i fullt arbeid. Det er de nødt til å være, for det er mer arbeid når man skal dele inn i femmergupper og lede flere økter i stedet for én, sier utviklingsleder Mats Ullereng og legger til:

– Det er utfordrende tider, men jeg opplever både at spillere og trenere er positive og ønsker å gjøre det beste ut av situasjonen.

Han sier tilbakemeldingene fra trenerne er gode. Øktene er bra, spillerne er flinke til å forholde seg til smittevernreglene og de er profesjonelle med tanke på at det er alternative treninger. 

– Og så må jeg skryte litt av trenerne, som gjør en fantastisk jobb for å opprettholde standarden i treningshverdagen til spillerne i akademiet. Det er inspirerende å se hvor fremoverrettet og positive de er, skyter utviklingslederen inn.

Før spillerne fikk returnere til feltet, ble de tett fulgt opp fra klubbens side. Med ukeplaner, individuelle videosamtaler, oppgaver knyttet til taktiske problemstillinger og et skreddersydd treningsprogram for å holde den fysiske formen vedlike, holdt de det gående.

– Nå som de er tilbake i organisert trening, er det en kombinasjon. Først og fremst fokus på det som gjøres på trening, så følger vi dem opp i henhold til utviklingsplaner og prøver å gjøre ting så likt normalen det lar seg gjøre, forklarer Ullereng.

Den nye treningshverdagen gjør at man får bedre tid til å trene på ting man vanligvis gjerne ikke har mulighet til å prioritere like høyt. 

– Du får ha mye rolletrening, med ball stort sett. Så det er jo først og fremst de offensive ferdighetene du får trent mest på, sier Ullereng.

Han forteller videre at nettopp dette og det at man får bedre tid til repetisjon nå enn til vanlig, er positivt. Også spillernes fysiske form mener han de får påvirket ganske bra.

– Vi prøver å legge opp den fysiske treningen slik at den ligner så mye som mulig på den fysiske belastningen du møter til vanlig. Men det blir jo ikke helt likt, sier han.

Helt likt blir det naturligvis ikke. Det lar seg rett og slett ikke gjøre når man skal opptre forsvarlig i henhold til smittevernreglene. Noe går det derfor utover.

– Du taper en god del på å ikke bli satt inn i situasjoner hvor du må ta valg, hvor du har nærkontakt, forklarer Ullereng og peker på at essensen i spillet på mange måter faller bort.

Det vil akademiet nå prøve å gjøre noe med.

Trener fotballhodet på PC

– Vi har nå rullet ut et tilbud til alle spillerne våre, i samarbeid med et selskap som heter Be Your Best, hvor de da hjemme på PC-en sin får muligheten til å trene fotballhodet sitt, sier Ullereng.

Verktøyet som selskapet har utviklet, setter spillerne inn i reelle situasjoner hentet fra Champions League og andre store ligaer. Deres oppgave blir å løse disse situasjonene på best mulig vis, før de så blir vurdert opp mot fasiten og får en poengsum basert på prestasjonen. Det er posisjonsspesifikt, slik at for eksempel midtstoppere får bryne seg på situasjoner rettet mot midtstoppere.

– Vi prøver å kompensere på den måten, selv om det heller ikke blir det samme som å spille fotball, selvfølgelig. Men det er en god måte å prøve å holde fotballhjernen i gang på, sier Ullereng.

I utgangspunktet skal programmet brukes sammen med VR-briller. Da blir opplevelsen enda mer virkelighetsnær; tempoet blir hundre prosent realistisk, avstand og romforhold nærmest nøyaktig som i den faktiske situasjonen.

For Vikings del må VR-brillene vente til koronasituasjonen har bedret seg. Derfor har man kommet opp med en alternativ løsning.

– Det er ikke så aktuelt å drive og sende VR-briller rundt til hverandre om dagen, så da har de (Be Your Best) lansert en Web versjon som vi ønsker å benytte oss av.

– Det er det nærmeste vi kommer nå med hensyn til å gi spillerne muligheten til å ta den type valg, sier Ullereng.

Annerledes kamphverdag

Når og hvis det åpnes opp igjen for normale treninger og etter hvert kamper, blir ikke 2020 helt likt som utgangspunktet uansett. 

For de som skal spille for klubbens rekruttlag i Norsk Tipping-ligaen, er ting uvisst. Og i slutten av april bestemte NFF at Norgesmesterskapet for aldersbestemte lag ikke skal spilles i år.

– Dette er beklagelig, men under rådende forhold er det svært vanskelig å se for seg hvordan en skulle få gjennomført turneringene, sa seksjonsleder i NFFs konkurranseavdeling, Rune Pedersen, til fotball.no.

Det betyr at verken akademiets G16-lag, som kom helt til finalen i fjor, eller G19-lag, som kom til semifinalen, får muligheten til å kjempe om en cupfinale i år.

Også de nasjonale seriene, som arrangeres av NTF, blir avlyst i den form de opprinnelig skulle vært i. 

– Det vil sannsynligvis komme et substitutt som er mer regionalt preget. Slik at vi får en kamparena for spillerne likevel. Hvis vi får lov til å komme i gang, da, understreker Ullereng.

Ser frem til å komme i gang med Fotballøftet 

Fotballøftet, hvor akademiet sender sine trenere rundt til samarbeidsklubbene i regionen annenhver uke for å bidra til både trener- og spillerutvikling, må selvsagt vente til ting begynner å normalisere seg litt. Det er bare ikke mulig å gjennomføre det slik situasjonen er nå.

– Men så snart vi har anledning setter vi i gang igjen, understreker Ullereng, som sier trenerne klør etter å komme seg rundt til de ulike klubbene.

Når det åpnes opp for skikkelige fotballtreninger og eventuelt kamper, vet vi ikke per dags dato. Men på torsdag, 7. mai, kommer regjeringen forhåpentligvis med en avklaring vedrørende dette.

Frem til da gjelder det å gjøre det beste ut av situasjonen, holde avstand, trene i grupper på fem og fortsett med god håndhygiene.

 

Annonse fra Eliteserien: