Vestlandsderbyet

Vi ser tilbake på noen av de beste kampene Viking har hatt mot Brann hjemme på SR-Bank Arena. (Foto: Alf Ove Hansen / NTB Scanpix)

På lørdag er det duket for det 59. vestlandsderbyet i Stavanger siden 1948. Viking står med 35 seire, Brann med 12. Vi skal ikke gå gjennom all statistikk fra så langt tilbake, selv om det kunne vært interessant nok det, men vi tar en titt på hvordan det har gått etter at Viking flyttet fra Eiganes til Jåttåvågen.

Statistikk

Siden Viking stadion, nå SR-Bank Arena, åpnet i 2004, har Viking møtt Brann 16 ganger hjemme. 13 kamper i serien og 3 i cupen.

I cupen har det blitt én seier, ett tap etter ekstraomganger og ett tap etter straffesparkkonkurranse.

I serien har Viking vunnet syv ganger, Brann fire. Fra 2010 til 2013 ble det fire seire på rad for de mørkeblå. Siden den gang har Brann vunnet tre strake.

Tilskuersnittet på de 13 seriekampene er på 13 060.

Startelleveren:
Frode Olsen – Kristian Sørli, Bjørn Dahl, Frode Hansen, Jørgen Tengesdal – Erik Fuglestad, Trygve Nygaard, Bjarte Lunde Aarsheim, Jone Samuelsen – Peter Kopteff, Erik Nevland

Viking startet livet i Jåttåvågen med fire uavgjort og to tap på de seks første kampene på Viking stadion. Men 21. juni kom endelig oppturen. Et høytflyvende Brann-lag, med fire strake seire i bagasjen, kom til Stavanger stappfulle av selvtillit. Viking var på det tidspunktet et bunnlag, og Bjarne Berntsen gjorde det han kunne som caretaker i påvente av at Roy Hodgson skulle komme til Stavanger.

Kampen åpnet med en scoring av Erik Fuglestad allerede etter to minutter. Et svak tilbakespill til keeper ble snappet opp av Randaberg-karen, som bare hadde å sette ballen i det åpne målet. Fem minutter før pause utlignet Robbie Winters for Brann, men i andre omgang var det Viking for alle pengene.

Tre minutter etter hvilen var Erik Nevland på plass og sendte Viking i ledelsen. På utsøkt Marco van Basten-vis banket Nevi inn et innlegg fra Peter Kopteff, og festen var i gang.

Nevland økte ledelsen ytterliggere med en strålende heading, før Peter Kopteff punkterte kampen med et soloraid etterfulgt av en kanon som Ivar Rønningen i Brann-målet ikke var i nærheten av å ta.

Robbie Winters reduserte for Brann ti minutter før slutt, men denne gang var det ingen tvil: Viking tok alle tre poengene – den første seieren på Viking stadion var i boks.

Saken fortsetter under bildet.

sp510dc8
Endelig fikk publikum på Viking stadion noe å juble over. Erik Nevlands perler hjalp godt da Viking banket Brann 4-2. Foto: Alf Ove Hansen / SCANPIX .

4-0 Birkir Bjarnason

Rune Almenning Jarstein – Trond Erik Bertelsen, Indridi Sigurdsson, Børre Steenslid, Håkon Skogseid – Birkir Bjarnason, André Danielsen, Vidar Nisja – Alexander Ødegaard, Patrik Ingelsten, Andreas Ulland Andersen

I 2010 møttes lagene i 2. serierunde. Det var Åge Hareides første hjemmekamp som Viking-trener, og en svensk spiss og en jærbu skulle presentere seg foran publikum på stadion.

Åtte minutter ut i kampen satte Patrik Ingelsten inn sin første Viking-scoring – i hjemmedebuten. Svensken som ble hentet fra Heerenveen fikk mye av tiden i Stavanger ødelagt av skader, og rakk kun å score 15 mål på 57 kamper i Eliteserien før han dro videre til Allsvenskan i 2014. Men de gangene han viste hva som bodde i han, var han enorm.

Den sindige jærbuen Vidar Nisja var servitør på Ingelstens mål. Og Nisja, som på den tiden var linket bort fra Viking – til Bryne! – satte selv inn 2-0 på en herlig volley. Etter kampen fjernet han også all tvil, og ble værende i klubben.

Fra Viking anno 2019 spilte André Danielsen fra start. Og på slutten av oppgjøret kom også Tommy Høiland inn.

Viking gikk til pause med 3-0-ledelse, etter at Alexander Ødegaard hadde sørget for det tredje målet.

Andre omgang var mer eller mindre en sjarmøretappe. Og da Birkir Bjarnason satte inn 4-0 etter en time, og Rodolph Austin ble utvist for Brann like etter, var kampen over og utklassingen et faktum.

3-2 Trond Olsen

Rune Almenning Jarstein – Trond Erik Bertelsen, Indridi Sigurdsson, Johan Lædre Bjørdal, Håkon Skogseid – King Osei Gyan, Makhtar Thioune – Trond Olsen, Benjamin Sulimani, Yann-Erik de Lanlay – Patrik Ingelsten

Viking fikk en marerittstart på oppgjøret i 2013. Etter bare 21 minutter ledet Brann 2-0, etter scoringer av Martin Pusic og Daniel Mojsov. Begge kom på headinger. Begge etter innlegg fra alltid farlige Fredrik Haugen.

På denne tiden hadde Viking en leiespiller fra Østerrike i stallen. Benjamin Sulimani kom på sommeren og noterte seg for 5 mål på 13 kamper. Mot Brann scoret han i sin fjerde kamp på rad.

Scoringsformen dabbet litt av etter det, men mot Brann sørget han uansett for at Viking fortsatt hang med da han reduserte halvveis ut i første omgang.

I andre omgang smalt det fra Makhtar Thioune, mannen som i år skal hjelpe Hinna til opprykk fra fjerdedivisjon.

I det som var comebacket hans etter en seks kamper lang karantene, en karantene han pådro seg etter å ha gitt dommern fingern etter cuptapet mot Bryne tidligere i sesongen, sendte han Viking tilbake inn i kampen med en nydelig scoring.

Snuoperasjonen ble komplett da Yann-Erik de Lanlay leverte fra seg et dribleshow før han litt heldig fikk dyttet ballen til Trond Olsen, som elegant lobbet over keeper og i mål.

Okka Bengt

(16.06.2011)

3-0 (2-0)
1-0 Sæternes
2-0 Sæternes
3-0 Sæternes

Rune Almenning Jarstein – Trond Erik Bertelsen, Indridi Sigurdsson, Johan Lædre Bjørdal, Håkon Skogseid – King Osei Gyan, Christian Landu Landu – Veton Berisha, Vidar Nisja, Yann-Erik de Lanlay – Bengt Sæternes

I 2011 møttes Viking og Brann i 12. serierunde. Viking sto med én – 1 – seier og lå helt sist. Det var bekmørkt, og nedryksspøkelse lusket for alvor i gangene på Viking stadion. Men en hjemvendt spiss, med fortid hos blant andre Brann, roet nervene til over 11 000 fremmøtte. Og med litt bedre poengfangst på høsten klatret de mørkeblå opp til 11. plass og trygg grunn.

Spillerne kom på banen til synet av et banner som lød: "I gode og onde dager". Om det var støtten fra Hordene og resten av publikum som gjorde det, er ikke godt å si, men det var et Viking-lag som gikk rett i strupen på Brann fra start. Og etter bare seks minutter hadde Bengt Sæternes satt sitt første for kvelden.

2-0 satte samme mann inn like før pause. Spikeren i kista kom på overtid av kampen, da Sæternes fullførte hattricket med å sette et straffespark i mål.

Det var lett å spore lettelsen hos folk etter kampslutt.

5-0 Peter Ijeh

Mattias Asper – Thomas Pereira, Rangvald Soma, Peter Abelsson, Rhys Weston – André Danielsen, Nicolai Stokholm, Jone Samuelsen – Alexander Ødegaard, Peter Ijeh, Søren Berg

Vikings 900. kamp i Eliteserien. Kampen som måtte vinnes. Brann hadde tatt sølv. Viking kjempet for livet. Direkte nedrykk var ett scenario – kanskje det mest sannsynlige, ettersom Viking lå nest sist før kampen. Kvalifisering mot Bryne var et annet – og det det lenge gikk mot. Kanskje det scenarioet med det potensielt verste utfallet.

Men da HamKam fikk grisebank av Stabæk og Odd lagde selvmål i Kristiansand to minutter før slutt, samtidig som Peter Ijeh og Viking leverte til 20 i stil i øsende regnvær på Viking stadion, kom et av de store øyeblikkene publikum i Jåttåvågen hadde drømt om siden flyttingen til ny stadion.

Så fikk det heller være at det ikke var gullfeiring, men en fornyet kontrakt på øverste nivå som utløste de enorme gledesscenene.