Tilbakeblikk: Valon Berisha

I anledning Valon Berishas overgang fra RB Salzburg til italiensk fotball og Lazio, unner vi oss et lite tilbakeblikk på hans tid i mørkeblått.

Annonse:

“Okka” Valon

Sommeren 2009, etter å ha tidvis dominert for EIK i 3. divisjon, og etter å ha vært ønsket av flere engelske toppklubber, gikk turen fra “okka by” nordover til Stavanger og Viking for Valon Berisha.

16-åringen flyttet inn i en leilighet en drøy langpasning unna SR-Bank Arena, og så seg aldri tilbake. Først skulle stortalentet bli best i EIK, det hadde han greid, nå skulle han bli best i Viking. Ett år senere fikk han også selskap i leiligheten, og i Viking, av lillebror Veton.

Den unge Valon markerte seg tidlig, og allerede i sin første sesong ble han historisk da han var med og vant NM med klubbens G16-lag.

Rosenborg ble slått 2-1 i semifinalen, etter blant annet en frisparkperle av Berisha. Fra godt og vel 25 meter klinket han til med en scoring man i Viking nesten ikke hadde sett maken til siden Per Egil Ahlsens berømte skudd for Fredrikstad i cupfinalen 25 år tidligere. Og med det hadde talentet fra Egersund presenterer seg.

Viking vant 2-0 over Vålerenga i finalen, og ble dermed første klubb noensinne som kunne krone seg norgesmester for G16-lag.

Berisha var også med på juniorlaget som spilte seg til semifinale i NM i 2009, hvor Viking røk ut for Stabæk. Selv om resultatet ikke gikk veien, fikk han likevel en liten opptur etter kampen da han for aller første gang ble kalt opp til A-lagstroppen.

Under sesongoppkjøringen i 2010 ble det mer og mer spilletid på A-laget, og i første hjemmekamp i serien kom debuten.

Helt på tampen av møtet med Brann ble den da 17 år gamle Berisha byttet inn foran nær 13 000 tilskuere i festhumør. Viking ledet 4-0 over sine rivaler fra Bergen, og debutanten kom inn til et stadion som kokte, og hvor flere nok ikke var helt klar over hvem denne unggutten som kom løpende ut på matta var.

Men det skulle ikke ta lang tid før Valon Berishas navn var på alles lepper, og fra debuten gikk det egentlig slag i slag. Ikke lenge etter startet han sin første seriekamp.

Et fullstappet Color Line Stadion i Ålesund var scenen han for alvor skulle få oppleve den nye fotballhverdagen sin på. Og da sceneteppe gikk ned og dommeren blåste av, var det en slagen ung gutt som måtte konstatere at hans første kamp fra start hadde endte med 3-1 tap for tangotrøyene.

Men som den læringsvillige, målrettede og fokuserte karen han er, var det bare å komme seg på jobb igjen, legge skuffelsen bak seg og stå på videre. Og var det noe som kunne forbedres, så ble det terpet på, vær du sikker.

Selv om det nå ble mer og mer spilletid, lot hans første scoring vente på seg. Men den som venter på noe godt, venter som kjent ikke forgjeves.

Viktig brikke i laget

På oktobers siste dag, allehelgensaften, i 2010 kom omsider Berishas første mål i eliteserien – og hvilket mål det var!

Viking spilte mot Lillestrøm på Åråsen, og 40 minutter ut i kampen presenterte Valon høyreslegga si. Han fosset frem i banen, løftet blikket og fyrte av fra mer enn 25 meter. Resultatet ble en kanonkule som suste inn i nettet, og som tatt anledningen i betraktning godt kunne beskrives som knask for Viking og knep for LSK.

– Det er nok det du kan kalle et drømmetreff, sa hovedpersonen selv til Aftenbladet etter scoringen.

I tillegg til brukbart med spilletid for A-laget, skulle Berisha denne sesongen også få bidra til at Viking 2 snøt hans gamle klubb EIK for opprykk til 2. divisjon.

Da Martin Fillo forsvant foran 2011-sesongen ble det klart at Valon ville få en større rolle i den mørkeblå drakta, og han lot ikke muligheten gå fra seg.

Full av innsats og med gode prestasjoner ble han etter hvert en viktig brikke i Åge Hareides Viking-lag. Og selv om han på ingen måte var noen målmaskin kom det noen scoringer også.

16. mai reddet han ett poeng mot Odd hjemme på Viking stadion med en skikkelig frekkas. På stillingen 0-1, ti minutter før slutt, kjempet han med seg ballen på venstrekanten, slo inn og så ballen gå i en perfekt bue over keeper, via stanga og i mål. I tillegg leverte han også dette året en kanonscoring på Åråsen.

Totalt ble det 28 seriekamper og 3 scoringer i løpet av 2011-sesongen, og 18-åringen var, sammen med Yann Erik De Lanlay, et glimt av lys i et ellers overskyet Viking-år.

I 2012 ble det tidlig klart at Valon hadde spilt på seg interesse fra utenlandske klubber, og i juli kom beskjeden om at han var tapt for Viking og Stavanger.

Tidlig på året hadde han fått sin debut for det norske A-landslaget, og senere på våren/sommeren kom han innpå da fotballstormaktene England og Kroatia gjestet Ullevaal.

I løpet av 2,5 år hadde den unge gutten som kom fra Egersund med et ønske om å bli best gått fra å spille i tredjedivisjon med EIK til å bli en av Vikings viktigste spillere, samt å spille for det norske landslaget. Og da var det jo bare naturlig at det gikk som det gikk, nemlig videre.

At Valon Berisha er en vinnerskalle er det liten tvil om, og den sommeren fikk han også en noe spesiell skade grunnet sitt konkurranseinstinkt. Berisha pådro seg nemlig to brudd i håndleddet etter en tautrekkingskonkurranse på skolen. Om han var på vinnerlaget er uvisst.

I det som endte med å bli Valons siste kamp på Viking stadion ble det 2-1 seier over Hønefoss. Og når en Berisha dro, tok en annen Berisha over.

For matchvinneren i oppgjøret var lillebror Veton, som kom inn fra benken og satte det avgjørende målet på overtid, i det som også ble Kjell Jonevrets første seier som Viking-trener.

Og som om ikke det var nok så scoret også Veton i det som ble storebrorens aller siste kamp i mørkeblått, borte mot Molde.

Foreløpig står Valon Berisha registrert med 89 kamper og 14 scoringer for Viking.

Red Bull gir deg vinger

I tillegg til en rekke kamper for aldersbestemte landslag, står Valon med 20 kamper for det norske A-landslaget. Siden 2016 har han spilt for Kosovo, hvor det så langt har blitt ti kamper og ett mål (målet hans var historiens første for Kosovo sitt landslag). Han har også blitt kåret til Kosovos beste spiller to år på rad.

Da han dro fra Viking gikk turen videre til Red Bull Salzburg. For det østerrikske storlaget har det blitt imponerende fem ligagull og fire cupmesterskap på seks år, noe som også har gjort at han har spilt europacup regelmessig. Forrige sesong tok han og laget seg helt til semifinalen i Europa League.

Det har blitt hevdet at Red Bull gir deg vinger, noe som i utgangspunktet virker lite sannsynlig. Men man kan jo spørre seg om det faktisk er noe i det ettersom Valon Berisha nå skal fly med ørnene i den evige stad.

For nå går turen altså videre til Italia - støvellandet. Til Roma, calcio, Simone Inzaghi og mektige Stadio Olimpico, og til Ciro Immobile, Sergej Milinkovic-Savic og resten av stjernespillerne til “aquilotti”.

Det blir helt sikkert fantastisk!

Selv om vi i Viking synes Valon kler mørkeblått best, ønsker vi ham lykke til i den lyseblå Lazio-trøya.

Forza Valon!


(Andre kilder: Aftenbladet, Altomfotball.no)

Annonse fra Eliteserien:
Publisert: 05.07.2018, oppdatert: 16.05.2020
Skrevet av: Dag Atle Svendsen