Tidligere storscorere i ny podcast: – Det å bomme på sjanser, er viktig for å utvikle deg som målscorer

Denne uken har Viking-akademiet pratet med Egil Østenstad, Erik Nevland og Bengt Sæternes om spissrollen. Resultatet kan du høre i den splitter nye podcasten Fotballøftet: Mesterlære. (Foto: NTB Scanpix)

Annonse:

Fotballøftet: Mesterlære

Eirik Terøy og Bård Finnesand fra samarbeidsprosjektet Fotballøftet er ikke bare rundt om i samarbeidsklubbene våre og deler av sin kunnskap, de er også ute og høster erfaring og faglig input der det måtte finnes. Noe av dette blir det nå podcast av.

Fotballøftet: Mesterlære er en faglig vinklet podcast hvor vi får lære av de som har stått eller fremdeles står i det selv. Her vil gjestene dele av sine erfaringer og sin kompetanse, og gå dybden på rollen de spilte.

Denne uken satte Bård Finnesand, som er spiller- og trenerutvikler i klubben, seg ned med de tidligere Viking-spillerne Egil Østenstad, Erik Nevland og Bengt Sæternes for å prate om spissrollen.

Er ikke ofte man finner så mye målscorerkompetanse i ett og samme rom.
Er ikke ofte man finner så mye målscorerkompetanse i ett og samme rom.

Tålmodighet, riktig trening og "drittløp"

I podcasten får vi høre om overgangen fra man er ung til voksenfotballen, at man behøver tålmodighet og må bomme på massevis av sjanser for å bli trygg i avslutningssituasjoner.

Egil Østenstad forteller at han scoret mengder av mål da han var ung, men at han slet mer når han kom til Viking, til den voksne verden, som han sier.

– Når jeg kom inn i seniorfotballen på toppnivå, merket jeg at det ble mye vanskeligere å score mål, og jeg trengte ganske lang tid på å bli en trygg og god målscorer på seniornivå, forteller han.

Og for å bli trygg, må man bomme på en del sjanser, skal vi tro den tidligere Southampton- og Blackburn-spissen.

– Skal du bli en god målscorer, må du bomme på utrolig mange sjanser. For den eneste måten å få øvd, og gjennom øving bli trygg, er å være i de avslutningssituasjonene mye i kamp.

Det ble også pratet om «måltyven», han alle klubber er på jakt etter. Og for å være en god «måltyv» må man ha evnen til å komme til sjanser.

– Har du en på 18, 19, 20 år som bommer på veldig mange sjanser ... det er interessant! Fordi da har han en egenskap til å lese de situasjonene som vil gi ham sjanser, og så mangler han den erfaringen og tryggheten han bare kan få med å bomme og etter hvert begynne å score. Det å bomme på sjanser, er veldig viktig for å utvikle deg som målscorer. For hvis du ikke bommer på sjanser, er du sannsynligvis i veldig lite scoringssituasjoner, forklarer Østenstad, som scoret hele 23 seriemål for Viking i 1996.

Mens Østenstad pratet om å bomme, skjøt «Nevi» inn at det kjekkeste han visste var å score mål, og at han som ung Viking-spiller brukte tid på å se Egil Østenstad kjøre avslutningstrening.

Erik Nevland fortalte også om "drittløpene" han tok for å skape rom for medspillerne, de kjedelige, tunge løpene på første stolpe når man vet man ikke får ballen, men skaper en mulighet for andre, om viktigheten av disse og det at de virker å ha forsvunnet litt i dagens fotball.

– Jeg tror jeg var ganske god til å få de andre til å ta disse løpene, kommenterte Bengt Sæternes da.

Videre pratet de om hvor vanskelig det er å etablere seg i toppfotballen, om å kjøre så kamplike situasjoner som mulig på trening, posisjonering, relasjoner til medspillere og hvordan forholde seg til motspillere

Hør mer om dette og mye annet rundt spissrollen i denne meget interessante, lærerike og faglig diskusjonen rundt det å score mål.

Podcasten hører du i Spotify (den vil etter hvert dukke opp i iTunes)

Husk å klikk "Follow", slik at du holder deg oppdatert på når nye episoder legges ut.

Fotballøftet og denne podcasten er gjort mulig av Sport 1, Lyse, Rosenberg Worley, Kaefer Energy, Diadora, Pizzabakeren og BDO.

Annonse fra Eliteserien: