Sørget for tre poeng på overtid

(Mjøndalen - Viking 0-1) Til tross for total dominans i store deler av kampen, maktet ikke Viking å få ballen i mål. Ikke før to og et halvt minutt på overtid. Da satte nemlig Veton Berisha inn sitt 19. mål for sesongen, på et meget kontroversielt straffespark.

– Den satt langt inne, ja. Men vi dominerer jo kampen og burde egentlig ha scoret mye tidligere, sa matchvinner Veton Berisha til Eurosport etter å ha sikret Viking en luke på fire poeng ned til Rosenborg på fjerdeplass.

Og helt korrekt så satt seieren langt inne. Viking stanget og stanget mot et Mjøndalen som forsvarte seg bra og hadde en god keeper. I 1. omgang hadde Viking ballen over 70 prosent av tiden, og hjørnesparkstatistikken var på 13-2 i favør Berisha og co. Likevel sto det målløst i mer enn 90 minutter.

Mjøndalen fikk et noe billig straffespark med tyve minutter igjen å spille. Men Patrik Gunnarsson reddet forsøket fra Christian Gauseth. På overtid pekte dommeren nok en gang på ellevemetersmerket. Denne gang i hjemmelagets boks. Noe ingen av Mjøndalen-spilleren forstod noe av.

– Det er klink hodet, sa Morten Jensen da han fikk se TV-bildene og la til at Viking var heldige.

Samtidig understrekte han at laget har fått nok av slike situasjoner mot seg i år.

*TV-bilder fra en annen vinkel har i ettertid vist at ballen gikk fra hodet og i armen til Mjøndalen-spilleren. Så straffen var korrekt.

Veton Berisha var sikker fra ellevemetersmerket, og satte enkelt inn vinnermålet. Så sendte han et lite stikk i retning Gauseth:

– Sånn er det når det ene laget har noen som kan ta straffer og det andre ikke. Da tar du tre poeng.

Viking skaffet seg med seieren litt avstand ned til Rosenborg. Molde vant sin kamp og har et forsprang på tre poeng med fire kamper igjen å spille. Sølvet vil verken Jensen eller Berisha snakke om, men de sier de ser oppover og tar en kamp av gangen.

– Vi har sagt at vi vil ta medalje, og så får vi telle opp til slutt. Men det er en viktig seier for vår del, understreker matchvinner Berisha.

Nok en gang enorm støtte fra de tilreisende. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Flere bytter

Viking-treneren gjorde flere endringer i startelleveren. Patrik Gunnarsson tok plass i mål, etter å ha vært ute med både karantene og sykdom. David Brekalo kom inn for Viljar Vevatne i midtforsvaret, og Shayne Pattynama erstattet Rolf Daniel Vikstøl på venstrebacken. På midten spilte Samúel Fridjónsson for en syk Harald Nilsen Tangen. Kevin Kabran var også hjemme grunnet skade.

– Noen bytter har tvunget seg frem, mens andre er av mer taktisk grunner, sa Morten Jensen til Eurosport før avspark.

David Brekalo fikk bruk for sin fysikk. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Mjøndalen stilte med de tidligere Viking-spillerne Herman Kleppa og Markus Nakkim i forsvaret. På topp hadde de formspiller Lars Olden Larsen, som sto med fire mål på to kamper før kampen mot Viking.

Viking ønsket å slå tilbake etter det skuffende 1-2-tapet for Sarpsborg 08 forrige uke. Men var fullstendig klar over at de møtte et Mjøndalen-lag i overlevelsesmodus – som hadde knust Kristiasund hele 5-0 i forrige hjemmekamp.

– Vi må matche dem på intensitet og kraft i dueller. Virkelig vise at vi har lyst på tre poeng i dag, sa Sebastian Sebulonsen før kampen. Sebulonsen som hadde et kort låneopphold i nettopp Mjøndalen tidligere i sesongen, og faktisk spilte for bruntrøyene da lagene møttes i Stavanger.

Viking-dominans

Kampens første sjanse kom da en avslutning fra Yann-Erik de Lanlay ble reddet på strek 13 minutter ut i oppgjøret. Et hjørnespark ble stusset videre til bakre stolpe. Der var "Yanni" ganske så alene og fikk sendt i vei et skudd. Men som nevnt fikk hjemmelaget ryddet unna på strek.

Viking satte inn et voldsomt press på dette tidspunktet, og Tripic og Pattynama fikk massevis av rom på venstresiden. Spillerne så komfortable ut med sporet kampen var inne i, og lot seg ikke stresse av at de ikke spilte seg frem til så store sjanser. Sjansene, de kom etter hvert.

På tribunen var det også total dominans. De tilreisende som holdt til bak det ene målet, sto for absolutt alt av stemning på stadion denne søndagskvelden.

Midtveis i omgangen rullet Viking opp en god kontring. Ballen havnet over på venstrekanten, og Tripic slo inn. Foran mål prøvde Veton Berisha å avslutte på direkten, men ballen gikk over mål inn i høstmørket.

Noen minutter senere var Berisha frempå igjen. Denne gang kom innlegget fra høyre og Yann- Erik de Lanlay. Men toppscorerens var hardt presset og avslutningen fra bakre stolpe gikk utenfor.

Tripic var neste mann til å prøve seg. "Yanni" slo over fra høyre. Tripic møtte på bakre og hamret til på direkten. Men skuddet gikk over. Viking-dominansen fortsatte.

Yann-Erik de Lanlay fikk 1. omgangs største sjanse, og hadde flere gode innlegg fra sin høyrekant. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Fem minutter før pause fikk Kristoffer Løkberg en god mulighet. Tripic slo en lang ball opp på Berisha som tok den fint ned på brystet og la igjen til Løkberg. Han fyrte så av og så ballen gå via en Mjøndalen-spiller og ut til hjørnespark.

Gjentatte ganger vant Viking ballen høyt i banen. Vertene greide maks å holde den i laget et par trekk før de mistet den, og var aldri i nærheten av å etablere noe som minnet om et angrep. Morten Jensen og Bjarte Lunde Aarsheims gutter hadde et ballinnehav på over 70 prosent i 1. omgang!

Strafferedning

Mjøndalen gjorde noen endringer og hang bedre med etter pause. Markus Nakkim fikk hjemmelagets første mulighet i kampen da han headet rett på keeper helt i starten av 2. omgang. Like etter slo Viking kontra og Shayne Pattynama la ballen lavt inn foran mål. Samúel Fridjónsson kastet seg frem, men Mjøndalen fikk blokkert.

Viking tok mer og mer over etter hvert som minuttene gikk. Det ble med en del innlegg, men få avslutninger på mål. Da vi nærmet oss timen, prøvde Gianni Stensness seg med et skudd etter et av de mange hjørnesparkene. Men keeper reddet.

Gianni Stensness var en av mange som prøvde seg, men som fikk skuddet sitt reddet av Mjøndalens keeper. Foto: Beate Oma Dahle / NTBFoto: Beate Oma Dahle / NTB

Og Mjøndalens keeper var god. I det 64. spilleminutt ble Berisha spilt gjennom. Han avsluttet fra god posisjon, men nok en en gang var hjemmelagets sisteskanse på plass og reddet. Minuttet etter var det de Lanlay som avsluttet fra kloss hold. Igjen var Idar Lysgård på plass og reddet Mjøndalen.

Tyve minutter før slutt fikk Mjøndalen straffe etter en duell mellom Shayne Pattynama og Herman Kleppa. Christian Gauseth gjorde seg klar. Men da skuddet kom, lå Patrik Gunnarsson der ballen gikk, og den islandske målvakten reddet på mesterlig vis.

Patrik Gunnarsson tilbake etter karantene og sykdom med en strafferedning. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Overtidsdrama

Klokken tikket og gikk mot full tid. Joe Bell prøvde seg på et frispark i god posisjon. Men skuddet hans gikk like utenfor.

To og et halvt minutt på overtid, da det så ut il å ende målløst, tok oppgjøret fyr.

Innbytter Simen Kvia-Egeskog la inn til Mai Traore i boks. Han avsluttet på direkten. Skuddet gikk i hodet på en Mjøndalen-forsvarer – og dommer blåste straffe, til store protester fra hjemmelaget.

Veton Berisha var sikker, scoret og sikret tre deilige bortepoeng.

Nå venter en liten landslagspause. Når den er over kommer Haugesund på besøk til Stavanger lørdag 20. november. Billetter til rogalandsderbyet finner du her.

Berisha var sikker fra krittmerket. Foto: Beate Oma Dahle / NTB