Slik er spillernes nye hverdag

Viljar Helland Vevatne har byttet ut de gule, stillestående lagkameratene med noen som er langt mer levende, og kan endelig sette inn noen velfortjente taklinger på hvem det enn måtte være. Men når én dør åpnes, stenges samtidig en annen. – Verdt det, sier likevel kapteinen.

Annonse:

Endelig!

Mandag var Viljar Helland Vevatne og alle andre spillere, trenere og medlemmer av støtteapparatet tilknyttet A-laget tilbake på treningsfeltet. Og som en smilende Bjarne Berntsen kunne fortelle pressen, var det "akkurat som når kvigene slippes løs".

– Det lyste innsats og spilleglede av samtlige utpå der, kan Viljar Helland Vevatne legge til. 

Siden tidlig i mars har spillerne først trent individuelt, så i grupper på maks fem personer som måtte ha minimum én meters avstand til hverandre. Det bar nok kvaliteten på den første økten litt preg av, skal man tro kapteinen.

– Det er litt tilvenning i forhold til motspill, bevegelser og samhandling. Men det skal nok ikke så veldig mye tid før vi er tilbake der vi var i forkant av oppholdet, forsikrer han oss om.

En lettelse

11. mai kunne spillerne endelig møtes til en mer eller mindre ordinær trening igjen. 60 dager etter forrige gang. Torsdag 7. mai kom beskjeden om at det åpnes opp for kontakttrening, og etter hvert kamper, for spillerne i Eliteserien, etter to måneder i uvisshet.

– En utrolig lettelse. Veldig godt å få en dato å forholde seg til og se frem mot, sier kapteinen om gladmeldingen fotball-Norge fikk forrige uke. ​​​

Vevatne sier det har gått greit med egen- og gruppetreningen de har drevet med de siste åtte ukene. "Det har vært mye bedre å kunne gjøre noe enn ingenting", som han sier. Men han har savnet normale treninger, og innrømmer at det har vært mye usikkerhet knyttet til når man kunne starte opp igjen.

– Heldigvis slipper vi å gruble mer på det, sier han nå.

Endelig kan Viljar Helland Vevatne og lagkameratene spille fotball igjen sammen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Endelig kan Viljar Helland Vevatne og lagkameratene spille fotball igjen sammen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Svært strenge smitterverntiltak

Fredag 8. mai hadde spillerne og alle andre rundt A-laget et informasjonsmøte hvor man gikk gjennom planene fremover og protokollen som skal følges. Føringene i protokollen fra NFF er omfattende for klubbene og spillerne, og det er mye som skal på plass for at treninger og kamper skal kunne gjennomføres innenfor de rammene som er gitt.

Her er protokollen klubbene skal følge

Viljar Helland Vevatne tror det er veldig individuelt hvor krevende man opplever de nye kravene eliteseriespillerne nå må venne seg til. Han tror også det kommer an på hvor lenge man må forholde seg til dem.

– Noen synes nok at det krever mer å etterleve kravene enn andre. Samtidig føler alle på en enorm glede over å kunne trene normal fotball og på sikt spille kamper igjen. Dette gjør at det er verdt å virkelig gjør en innsats for å få lov til dette, sier han. 

Selv om det for oss som sitter på tribunen kan se ut som alt er tilbake til normalen igjen når man følger treningen, er den nye hverdagen til spillerne fortsatt et stykke unna det den var før koronakrisen rammet landet. På feltet kan spillerne riktignok takle hverandre, gå i dueller, heade og annet som har vært forbudt de siste to månedene. Men så fort spillet stoppes og økten er over, må alle gå hver til sitt. Kjapt.

– Selve treningene er veldig normale. Litt hensyn i forhold til bruk av vester og utstyr, men innholdet er veldig normalt. Det er mer rammene rundt som krever ekstra oppmerksomhet. I forhold til garderobebruk, behandling, forberedelser og lunsjrutiner, forklarer Vevatne. 

Garderoben åpnes ikke, spillerne må fortsatt komme ferdig skiftet til trening. Mat kan kun serveres i egne, lukkede matpakker. Hendene skal desinfiseres hyppig; når man ankommer, i pauser og når man forlater stadion. Spytting på banen er forbudt!

Hver dag før trening skal samtlige spillere i tillegg screenes, og ved minste tegn til luftveisinfeksjon eller feber skal man isoleres og forlate trening.

– Dette er jo blant tiltakene som er med å gjøre rammene rundt trening litt spesielle. Hver morgen og kveld må vi rapportere om vi er friske og symptomfrie, i tillegg måles kroppstemperaturen før hver trening. Strenge prosedyrer, men uten tvil verdt det, understreker kapteinen.

Les også: Seriestart i juni

Blir tilskuere

Selv om det åpnes noe mer opp på treningsfeltet, strammes friheten inn når man forlater stadion. Utenfor trening skal kontakten med omverden begrenses til det minimale. Man kan omgås de man bor med som før, samt lagkameratene, men man skal for eksempel holde seg borte fra offentlig transport, kaféer og skole. Skal man i butikken, skal det være høyst, høyst nødvendig.

Så mens samfunnets dører sakte, men sikkert er i ferd med åpne opp, må spillerne lukke seg inne og se på, litt som tilskuere.

– Det er på mange måter spesielt å se at venner og familie kan samles i større grupper, samtidig som vi distanseres. Heldigvis så innebærer denne isolasjonen noe positivt i forbindelse med arbeidshverdagen vår. Det er gulroten vi har i det som gjør at man enklere kan akseptere karantenen. Så får vi håpe at det blir anledning til å myke opp kravene om ikke alt for lang tid, forteller Vevatne.

Smil, glede og tøffe dueller da spillerne endelig fikk starte opp igjen med tilnærmet normale treninger. (Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix)

Annonse fra Eliteserien: