Poengdeling i Andys avskjed med hjemmepublikumet

(Viking - RBK 2-2) De mørkeblå tok ledelsen to ganger, men gjestene kom tilbake og berget uavgjort. Selv om det ikke ble tre poeng, var det likevel en fin avslutning på en flott hjemmesesong. (Foto: NTB scanpix)

Annonse:

Kort fortalt

Årets siste hjemmekamp fikk en herlig ramme. Med 13 540 solgte billetter, flomlys og Rosenborg på besøk, lå alt til rette for en minneverdig kveld i det som var André Danielsens siste hjemmekamp i karrieren.

Etter noen nesten-sjanser til Rosenborg, sendte Johnny Furdal Viking i ledelsen etter et kvarter. En klarering endte opp hos Kristoffer Løkberg som fant Furdal, som igjen fant veien til mål med et pent skudd.

David Akintola utlignet en drøy halvtime ut i kampen, da han fikk muligheten til å avslutte inne i Vikings sekstenmeter.

Like før pause var Benjamin Källman frempå og sendte Viking i ledelsen igjen. Men kort tid etter hvilen sørget Alexander Søderlund for det sto 2-2.

Det ble også sluttresultatet, i en kamp hvor det aller største høydepunktet var spilleren som kom inn til sin 553. kamp for klubben, og som takket av foran hjemmefansen etter å ha gitt alt for De mørkeblå siden man spilte på Eiganes.

Sånt tabellmessig betydde det ene poenget at mye skal gå galt i Bergen om 5.plassen skal ryke. Viking har tre poengs forsprang på Kristiansund, i tillegg til ni plussmål. KBK har ett plussmål.

Bjarne Berntsen var fornøyd med det ene poenget.

– Hadde selvfølgelig håpet vi skulle vinne den siste kampen, men fortjent med uavgjort, sa han og la til at han var tilfreds med at man ligger meget godt an med hensyn til 5. plassen.

Kampfakta nederst i saken.

André den store

Søndag kveld klokken 18.00. Slutten av november. Opphold, litt vind og syv-åtte grader. Flomlysene på SR-Bank Arena var tent for en siste gang denne sesongen. Spillerne kom inn på banen foran haugevis av tilskuere. De skulle hylles. En strålende sesong er ved veis ende, og uansett hvordan det måtte gå på tampen av Eliteserien og i cupfinalen, kan ingen ta fra oss at det at det har vært et forrykende comeback i det gjeveste selskap.

Rosenborg var gjester i denne nest siste serierunden. Fra start stilte de med Samuel Adegbenro, som var tilbake i Stavanger for første gang siden overgangen fra Viking. På benken satt Arild Østbø, som kommer tilbake til Viking etter nyttår. Også tidligere Viking Yann-Erik de Lanlay satt på benken.

Mens Viking kun hadde en teoretisk mulighet til å snike seg forbi Rosenborg og klatre på tabellen i løpet av de to siste serierundene, spilte trønderne for en 2. plass. For dem var det livsviktig å få med seg tre poeng, da det for dem står om spill i Europa neste år.

Bjarne Berntsen ønsket å avslutte med stil. Etter en god sesong ville prikken over i-en ha vært en seier over Rosenborg, som jo ikke har blitt slått siden 2005. Selv om muligheten for å klatre på tabellen fantes, var treneren klar på at det var prestasjonen som sto i fokus denne kampen, og at man forhåpentligvis har lært fra sist lagene møttes (1-5-tap på Lerkendal).

Viking-treneren måtte greie seg uten tre av dem som har scoret flest mål for laget denne sesongen. Verken Tommy Høiland, Fredrik Torsteinbø eller Kristian Thorstvedt var å finne i troppen. Alle ute med skade.

Inn på laget fra kampen mot Haugesund kom Runar Hove, som sonet karantene mot Haugesund, Johnny Furdal og Zlatko Tripic. På benken satt André Danielsen.

Men før han gikk og satte seg på benken, ble Andy hyllet med en flott markering hvor begge lag, tidligere lagkamerater og alle fremmøtte på Stadion ga ham en stor takk for lang og tro tjeneste.

– Det var alt jeg kunne håpe på, fantastisk, sa en rørt André Danielsen til Eurosport etter kampen før han fortsatte:

– Jeg er takknemlig for å ha spilt såpass lenge for klubben og for å ha fått vært med på så mye, så jeg synes det var en fin avslutning.

Bjarne Berntsen var i klubben også da Andy kom. Han skrøt av prestasjonen til sin mangeårige elev.

– Nå er det ingen over og ingen ved siden. I moderne fotball så er jo det en helt unik prestasjon. Det var mye vanligere før i tiden at man spilte hele karrieren for sin klubb, men det André har gjort i den moderne fotballen, fra han debuterte på den gamle stadion og å ha vært med i alle år på den nye, en fantastisk prestasjon og vel fortjent hyllest i dag, sa Viking-treneren.

Høyoktan-fotball

Det første som skjedde etter avspark var at Runar Hove gikk altfor hardt i ryggen på Alexander Søderlund. Det resulterte i et frispark på litt over 20 meter, som Vegar Eggen Hedenstad blåste over mål.

To minutter senere var gjestene virkelig farlig frempå. Et brudd på egen banehalvdel førte til at de fikk rom, og plutselig lå Søderlund helt alene inne i boksen. Men akkurat i det pasningen fra Akintola var i ferd med å nå trøndernes toppscorer, kom Johnny Furdal på et sugende returløp og fikk ryddet unna.

Kort tid etter var det Adegbenro som viste seg frem og fikk avsluttet, men nok en gang fikk Viking ryddet unna i siste sekund, nærmere bestemt fikk Viljar Helland Vevatne reddet på strek.

Rosenborg kjørte kampen de første minuttene, men Viking hang godt med og var aggressive.

På tribunen kokte det fra start av. Og da Zlatko Tripic ble snytt for et frispark ti minutter ut i kampen, og Kristoffer Løkberg ble tatt like etterpå, steg temperaturen ytterliggere.

Trønderen Kristoffer Løkberg sto for Vikings første avslutning; et skudd etter corner som gikk til side for mål.

Etter en intens start på kampen, så det ut til å roe seg litt da vi passerte ti minutter. Men så satte Zlatko Tripic på turboen.

Kapteinen la inn foran mål. Ballen ble klarert både en og to ganger, men begge gangene var Løkberg på plass og plukket opp. På andre forsøk fant han Johnny Furdal på 18 meter. Han visste akkurat hva han skulle gjøre, ladet slegga og sendte i vei et skudd langs bakken som snek seg ned i lengste hjørnet bak en sjanseløs André Hansen.

Saken fortsetter under bildet.

IMG_0062
Johnny Furdal legger an skuddfoten og smeller inn 1-0. Foto: Tore Fjermestad

Det var en underholdene kamp vi ble vitne til, mellom to lag som elsker å angripe. Det ble ikke så mange store sjanser ut av det, men flere nesten-muligheter.

Som da Rosenborg prøvde seg flere ganger i samme angrep, men Viking-spillerne kastet seg foran og blokkerte skuddene uten å ofre morgendagen en tanke.

Viking kom seg også til muligheter, men fikk ikke satt gjestenes keeper på de store prøvene.

En som fikk en stor sjanse var Samuel Adegbenro. Han kom seg fri i Vikings sekstenmeter etter en halvtime, men Iven Austbø reddet avslutningen fra sin tidligere lagkamerat uten store problemer.

Ti minutter før pause greide RBK tråkle seg gjennom Viking-forsvaret på uforklarlig vis. Ballen havnet hos David Akintola som avsluttet knallhardt i mål. Dermed var vi like langt.

Fem minutter før pause fikk Viking frispark på 20 meter. Ylldren Ibrahimaj prøvde seg, og kun en mesterlig redning av André Hansen, som fikk slått ballen opp i tverrliggeren, hindret scoring.

Men like før pause var komboen Furdal/Løkberg frempå igjen. Denne gang med eksekutør Källman på laget. Og da ble det mål!

Løkberg fant først Furdal ute på høyrekantene. Furdal benyttet seg av hovmesterblikket og tredde den finske angriperen lekkert gjennom RBK-forsvaret. Alene med keeper var Källman klinisk og sendte Viking til pause med 2-1-ledelse.

IMG_7254
Benjamin Källman var ofte på farten, og scoret også et mål. Foto: Tore Fjermestad

Tidlig utligning

Andre omgang startet med en enorm sjanse til Søderlund. Akintola fikk lagt inn fra høyre, ballen havnet foran Søderlund som skjøt fra elleve meter, men Austbø var rask nede og fikk stoppet skuddet.

Men like etter fikk samme mann en ny sjanse fra samme sted, og denne gang scoret han. Med det sto det 2-2.

Zlatko Tripic fikk Vikings første mulighet i omgangen da han skjøt like utenfor fra 18 meter. Utenom det slet De mørkeblå med å spille seg frem til sjanser.

Gjestene gjorde på sin side det de kunne for å få de målene de behøvde for å holde liv i europadrømmen, og Samuel Adegbenro sa takk for sist til sitt gamle publikum med å prøve seg på en John Pelu. Heldigvis var kveldens dommer utstyrt med øyne, og Adegbenro ble belønnet med gult kort for skuespillet.

Källman var på farten etter 72 minutter. Finnen havnet i duell med Valsvik og fikk avsluttet via Rosenborg-forsvareren ut til hjørnespark.

Hjørnesparket resulterte kun i en kontring imot. Mike Jensen løp seg fri og slo inn i boks, men før ballen nådde innbytter de Lanlay, kom Runar Hove som et godstog og blekte den ut over dødlinja.

Kvarteret før slutt kom omgangens største Viking-sjanse. Benjamin Källman ble spilt fri i bakrom av Pereira, men som ved forrige sjanse finnen hadde kom en forsvarer, og i dette tilfellet også keeper, i veien og ballen gikk ut til hjørnespark

Gjestene jaget mål og kastet innpå tre angripere på sluttene. Det ga naturligvis Viking rom å kontre i, noe Tripic gjorde med ti minutter igjen å spille.

Dessverre kom RBK seg tilbake i balanse før avslutningen kom, og det hele rant ut i ingenting.

Noen minutter senere fikk Furdal en mulighet. Ballen falt ned foran ham like utenfor sekstenmeteren, men skuddet hans gikk rett på keeper.

Med fem minutter igjen kom André Danielsen inn for Kristoffer Løkberg. Zlatko Tripic løp rett bort til Andy og ga ham kapteinsbindet, i det som var Andys kamp nummer 553 for klubben.

På overtid pådro Tripic seg gult kort, noe som betyr at han må stå over siste seriekamp.

Stort mer skjedde ikke, selv ikke da Rolf Daniel Vikstøl kom inn for Källman.

Dermed endte det 2-2 i årets siste hjemmekamp. Nå venter Brann borte om en uke, før cupfinalen står for tur 8. desember.

En stor takk til alle som har kommet på Stadion i år. Støtten har vært helt fantastisk!

Kampfakta

• 29. serierunde, Eliteserien

• Søndag 24. november kl. 18.00, SR-Bank Arena

• Viking - Rosenborg 2-2 (2-1)

• Viking: Iven Austbø – Sondre Flem Bjørshol, Runar Hove, Viljar Helland Vevatne, Adrian Nilsen Pereira – Johnny Furdal, Kristoffer Løkberg, Samúel Kári Fridjónsson – Ylldren Ibrahimaj (Zymer Bytyqi fra 82.), Benjamin Källman (Rolf Daniel Vikstøl fra 90.), Zlatko Tripic (K)

• Benk: Amund Wichne, Tord Johnsen Salte, Zymer Bytyqi, André Danielsen, Even Østensen, Jostein Ekeland, Rolf Daniel Vikstøl

• Rosenborg: André Hansen – Vegar Eggen Hedenstad, Tore reginiussen, Gustav Valsvik, Birger Meling – Mike Jensen (K), Anders Trondsen (Bjørn Maars Johnsen fra 78.), Marius Lundemo – David Akintola (Erik Botheim fra 71.), Alexander Søderlund, Samuel Adegbenro (Yann-Erik de Lanlay fra 71.)

• Benk: Aril Østbø, Dorde Denic, Yann-Erik de Lanlay, Even Hovland, Bjørn Maars Johnsen, Erik Botheim

• Mål av: 1-0 Johnny Furdal (14.), 1-1 David Akintola (35.), 2-1 Benjamin Källman (42.), 2-2 Alexander Søderlund (52.)

• Sjanser: 5-5

• Hjørnespark: 5-3

• Dommer: Tore Hansen, Feda IL

• Gule kort: Vegar Eggen Hedenstad, Samuel Adegbenro, Zlatko Tripic

• Tilskuere: 13 540