Poengdeling da Berisha scoret igjen

(Viking - FKH 1-1) Veton Berisha sendte et tett på fullsatt SR-Bank Arena til himmels da han satte inn sitt 20. mål for sesongen. Men få minutter senere utlignet gjestene på et straffespark. Da det ikke kom flere scoringer, endte rogalandsderbyet uavgjort.

– Utrolig surt å bare få ett poeng i dag, sa Veton Berisha til TV Norge etter kampen.

Selv om Vikings toppscorer satte sitt tyvende for sesongen og med det nærmer seg Egil Østenstad sine 23 fra 1996, var han ikke spesielt fornøyd med det han og laget presterte foran et nesten fullsatt SR-Bank Arena.

Haugesund hadde med seg en skrekkelig bortestatistikk og en god kampplan på Kystbussen. Og lyktes godt med å ødelegge festen Viking hadde invitert til.

– De fikk kampen inn i sitt spor. Vi var egentlig ikke gode nok med og uten ball, sa Berisha og pekte på unøyaktighet og det at man var litt "all over the place".

– De fikk stykket det opp enda mer enn vi ønsket. Samtidig gjorde de det ganske bra, gikk tøft inn, fikk mye frispark og brukte lang tid på ting. De var smarte der, fortsatte 27-åringen.

– Jeg synes vi startet ganske bra. Vi hadde mye ball. Samtidig kom vi ikke til det helt store. Men utover, si etter 15 minutt, fikk de stykket det mer og mer opp, og etter det kom ikke vi skikkelig inn i det, er dommen fra målscoreren.

Gianni Stensness kom fra samling med det australske landslaget i Dubai. Flere Viking-spillere har vært av gårde den siste tiden, men han ville ikke skylde på manglende energi.

– Jeg har reist mye. Det var kjekt å møte mitt nye landslag, men jeg har virkelig gledet meg til å spille i dag. Vi har en del spillere som har vært borte med landslagene sine. Joe har også vært i Dubai. Men vi kan ikke bruke det som unnskyldning. Sånn er det ofte i løpet av sesongen. Men vi må våkne opp litt. Vi burde hatt tre poeng i dag, sa midtstopperen som nok en gang måtte se nullen ryke.

Tre endringer

Sondre Bjørshol var tilbake fra start for første gang siden 16. mai i år. Han erstattet Sebastian Sebulonsen, mens Rolf Daniel Vikstøl, som denne uken skrev under på en ny avtale med klubben, var inne på venstrebacken igjen. Lengst fremme kom Kevin Kabran inn for Yann-Erik de Lanlay. Ellers stilte man med de samme som slo Mjøndalen før landslagspausen.

Johnny Furdal, som har lagt opp og ble hyllet av publikum før kampen, leste opp lagoppstillingen. Veton Berisha ble hyllet for 200 kamper i mørkeblått. Rolf Daniel Vikstøl ble hyllet for 100 kamper i mørkeblått. Før 13 000 sang Ein blåe dag. Det var en enorm stemning i oppbyggingen til avspark.

Johnny Furdal fikk sin fortjente hyllest fra Stavanger-publikummet. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Bjarte Lunde Aarsheim sa han håpet guttene ville senke skuldrene, nyte øyeblikket og ta imot støtten fra tilskuerne. Og akkurat det så det ut som de gjorde. Helt i starten, hvert fall.

Sjansefattig

For Viking tok kommando fra start. Spilte med selvtillit og tålmodighet. Den første sjansen kom da et hjørnespark ramlet ned i beina til Gianni Stensness. Han fyrte av på direkten, men Egil Sandvik i Haugesund-målet fikk slått over til nytt hjørnespark.

Haugesund hadde før lørdagens kamp kun tatt ett poeng på kunstgress denne sesongen. Kun én gang hadde de vunnet på utebane – mot Brann i Bergen. Jostein Grindhaug sa til lokalpressen noen dager før kamp at de i hvert fall skulle sette seg på kystbussen og stille opp. Det er jo også en måte å kalle Viking favoritter på.

Gjesten stilte opp, men så tafatte ut i starten. De forsvarte seg bra, men hadde lite å komme med offensivt. Likevel hang de med, var kyniske og utover i omgangen så de også småfarlige ut.

Tyve minutter ut i kampen måtte Zlatko Tripic gi seg etter å ha blitt taklet av en Haugesund-spiller. Gjestene spilte tøft og lagde en del frispark. Men dommer beholdt kortene i lomma. Helt til Rolf Daniel Vikstøl viste derbyinnstilling og feide ned en haugesunder. Det gule kortet han pådro seg betyr at han må stå over mot Kristiansund neste uke.

Det ble et kort derby for cupfinalehelten fra 2019. Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Da vi passerte halvtimen fikk Haugesund sin første mulighet. Sondre Liseth fikk ballen i boks og skjøt med en gang. Ballen gikk via en Viking-forsvarer og ut til hjørnespark.

Det har blitt scoret få mål de siste gangene Haugesund har vært på besøk i Stavanger, og det så heller ikke ut til å bli en målfest denne kvelden da lagene gikk til pausen på 0-0.

– Stemningen er god, men spillet er ikke godt nok, sa Kristoffer Løkberg om 1. omgangen og la til at Haugesund greide det de prøvde på: å ødelegge.

Tok ledelsen

Shayne Pattynama kom inn for Rolf Daniel Vikstøl etter pause.

Gjestene fikk omgangens første mulighet da Kristoffer Velde avsluttet fra skrått hold rett på keeper. David Brekalo headet så et hjørnespark over, før Haugesund-spiller Niklas Sandberg fikk en kjempesjanse, men skjøt over.

Det var helt klart Haugesund som kom best i gang etter hvilen. Gjestene vant "krigen", mens Viking var upresise, så stresset ut og slet med å finne flyten.

Så var det Veton Berisha, da.

I det som egentlig var en dårlig Viking-periode, fikk Simen Kvia-Egeskog med seg ballen og slo inn langs bakken. Veton Berisha prøvde seg først én gang, men skuddet gikk i en Haugesund-spiller. Men på forsøk nummer to gikk ballen i mål. Berishas 20. scoring for sesongen.

Men det skulle bare gå noen minutter før SR-Bank Arena landet. Hardt.

Rett ned på jorda igjen

David Brekalo misset da han skulle takle en angriper og meide Haugesund-spilleren ned. Straffe! Der var Kristoffer Velde iskald, dermed 1-1.

Det ble litt mer action foran de over 13 000 fremmøtte nå. Viking fikk hjørnespark med tyve minutter igjen. Gianni Stensness steg til værs og headet mot mål. Men nede på strek var Egil Selvik med hånda si og fikk reddet på råsterkt vis.

Returen havnet hos Berisha før den gikk like over mål. En gigasjanse for De mørkeblå.

Det kom verken mål eller målsjanser etter dette, dermed ebbet derbyet ut i uavgjort.

Viking ligger fortsatt på 3. plass, nå med fem poengs luke ned til Rosenborg og Kristiansund, som riktignok har én kamp mindre spilt. Neste kamp er borte mot nettopp Kristansund neste søndag.