Påskederbyet

To deilige scoringer, en bråte med dramatikk og et vanvittig trøkk fra publikum. Vestlandsderbyet palmehelgen 2019 ble av den uforglemmelig sorten – et påskeegg med mange godbiter i.

Annonse:

Foto: Tore Fjermestad

Drømmestart

Viking sto med seks poeng og null baklengsmål etter de to første serierunden av Eliteserien 2019. Kristiansund ble beseiret hjemme i Stavanger i første serierunde, foran mer enn ti tusen tilskuere på SR-Bank Arena. Zymer Bytyqi og Zlatko Tripic scoret målene. Ylldren Ibrahimaj la til rette. Balkan-brothers var født. 

I andre runde gikk turen til Tromsø. Der var det keepersønnen Kristian Thorstvedt som ble helt med sine to mål, noe som sørget for Vikings første seier på Alfheim på ti år. 

Disse resultatene gjorde faktisk at Viking sto med sin beste seriestart siden 2001. Den gang ledet legenden Benny Lennartsson laget til bronse i serien og cupgull. Cupgull skulle det også bli åtte måneder senere, men den historien tar vi en annen gang. 

Comebacket på øverste nivå, etter en gjesteopptreden på nest øverste, gikk med andre ord strålende. Nå ventet den første virkelige godbiten: Brann hjemme.

Feil farge

Det var lørdagskveld. Flomlysene var skrudd på. Over tretten tusen tilskuere hadde funnet veien til Jåttåvågen, som nærmeste bruste over av forventninger før det 113. Vestlandsderbyet.

Bordet var med andre ord dekket til fest. Og fest ble det.

En av dem som var invitert til festen, men som stilte i feil farge, var Veton Berisha. Han hadde før sesongen vendt hjem til Norge, etter flere år som som proff i Tyskland og Østerrike. Men han hadde ikke kommet hjem til Stavanger. Han hadde dratt til Bergen. Noe som ikke ble like godt mottatt av alle, for å si det forsiktig.

Under innmarsj gjorde Brann-supporterne det klart at Berisha nå var en av dem. Men de fleste av oss visste at han alltid hadde vært og alltid ville være en av oss - altså mørkeblå. 

Året etter ble det styr på sakene. Da kom Veton hjem, og feiret med å fortsette der han slapp da han dro fra Viking, nemlig med å bli toppscorer i klubben.

Overtenning

Mens Viking surfet på en medgangsbølge etter opprykket og den gode sesonginnledningen, og som følger av det hadde skapt litt forventninger til seg, var Brann en av utfordrerne til seriemesterskapet og hadde ikke bare forventninger til seg, men også press på sine skuldre. Fra borteseksjonen kunne man høre "gullet ska hem" synges - innimellom all pipingen - noe som jo understrekte forventningene og synet deres på hvem som var favoritter i kampen.

Oppgjøret startet forrykende – og hett. Like etter Ein blåe dag var ferdigsunget, fikk Zlatko Tripic muligheten til å sende Viking i ledelsen. Men avslutningen ble reddet av Håkon Opdal.

Zlatko Tripic var nære på scoring tidlig i kampen. Foto: Tore Fjermestad
Zlatko Tripic var nære på scoring tidlig i kampen. Foto: Tore Fjermestad

Tøffe dueller, diskutable situasjoner og et Viking-lag som nok var en smule overtent, fikk publikum skrudd opp til elleve og bidro til en deilig ramme rundt kampen. 

Fire minutter inn i oppgjøret kolliderte Tommy Høiland og Vito Wormgoor, der Høiland nok var i overkant tøff og Brann-stopperen ble liggende å vri seg i smerter etterpå. Men det var ikke før kvarteret var gått Høiland fikk det gule kortet.

Noen minutter senere gikk Kristian Thorstvedt i bakken i gjestenes sekstenmeter. Publikum ropte på straffe, men ble ikke hørt. Og før det var spilt ti minutter hadde Veton Berisha løpt Sondre Bjørshol over ende og pådratt seg gult kort i sitt comeback på Stadion.

Dermed var tonen for derbyet satt!

To kjappe

Til tross for et par gode muligheter, sto det 0-0 til pause. Etter hvilen tok det fullstendig av.

Brann kjørte kampen fra start av og skapte noen store sjanser, som blant annet en god Iven Austbø bidro til å avverge. Viking jobbet seg sakte inn igjen i kampen og scoret da timen var spilt. Dessverre ble Tommy Høilands mål korrekt annullert for offside.

Men fem minutter senere satt den!

En oppgitt Tommy Høiland fikk scoringen sin annullert. Foto: Tore Fjermestad
En oppgitt Tommy Høiland fikk scoringen sin annullert. Foto: Tore Fjermestad

Tord Johnsen Salte startet det hele med en strøken pasning fra egen boks opp til Tommy Høiland på midtbanen. Han tok ned ballen, var råsterk i duell med Bismar Acosta og leverte videre til Ylldren Ibrahimaj som kjapt fant Zlatko Tripic. Kapteinen dro seg oppover langs linja før han skar inn i banen, så Thorstvedt som kom på et inviterende løp og serverte. Kristian Thorstvedt var like iskald som denne aprilkvelden og sendte Viking i føringen med en velplassert ball ned i lengste hjørnet bak en sjanseløs Opdal.

Da reiste samtlige seg fra sine seter, kastet hendene til værs og jublet av full hals – og stemningen steg til værs.

Kristian Thorstvedt har satt inn 1-0. Foto: Tore Fjermestad
Kristian Thorstvedt har satt inn 1-0. Foto: Tore Fjermestad

Brann kastet inn det de hadde av skyts på benken i jakten på scoring. En av dem som kom inn var Kristoffer Lie Løkberg. Men før han fikk av seg treningstøyet og løp ut på det som fire måneder senere kom til å bli hans hjemmebanen, hadde Ylldren Ibrahimaj doblet Vikings ledelse.

Etter en enorm sjanse til Brann, hvor Vikings sekstenmeter nærmest ble forvandlet til et flipperspill, utnyttet Ibrahimaj en forsvarsfeil hos gjestene. Ibrahimaj snappet opp et tilbakespill fra en presset Ruben Kristiansen og durte av gårde mot mål. Inne i boksen avsluttet han mellom beina på keeper og ballen suste inn i nettet. 2-0!

Da eksploderte det på SR-Bank Arena.

En oppgitt Veton Berisha i feil farge. Foto: Tore Fjermestad
En oppgitt Veton Berisha i feil farge. Foto: Tore Fjermestad

Intense sluttminutter

Gjestene reduserte og presset på for utligning, men kom aldri nærmere enn det ene målet. De ble mer og mer frustrerte, og ropte på straffe både én, to, tre, fire og fem ganger. 

Innbytter Usman Sale pådro seg to gule kort og ble utvist. Til sammen ble det delt ut syv gule kort, og temperaturen ute på kunstgresset var mildt sagt høy i sluttminuttene.

Det var den også på tribunen, noe som resulterte i at fotballer som hadde blitt kastet opp til publikum før avspark, ble sparket ut på banen.

Og ikke nok med det, noen kastet også et påskeegg (!) inn på kunstgresset.

Brann-spillerne, som ikke hadde fått noe gratis av dommeren denne kvelden, var langt fra imponerte av kamplederens håndtering av situasjonen. Heller ikke da det ble lagt til seks minutter, noe som endte som åtte minutters tillegg, ble de fornøyde.

Men hjemmepublikummet var strålende fornøyde og viste at de satte pris på den heroiske innsatsen Viking-spillerne hadde lagt ned med stående applaus da dommer omsider blåste av.

Ylldren Ibrahimaj fikk publikum til ta helt av med sin 2-0-scoring. Foto: Tore Fjermestad
Ylldren Ibrahimaj fikk publikum til ta helt av med sin 2-0-scoring. Foto: Tore Fjermestad

– Det er en helt syk kamp. Vi fighter helt til slutten og tar med oss tre fortjente poeng. Det var en krig helt til slutten. All honnør til gutta som kjemper kampen ut, sa en euforisk Kristian Thorstvedt til Eurosport etter kampen.

Ylldren Ibrahimaj var ikke mindre fornøyd:

– Det er den deiligste seieren jeg har opplevd. Vi slår storfavoritten Brann, og jeg scorer mitt første mål i Eliteserien. Det er helt nydelig, sa en glisende Ibrahimaj.

Vestlandsderbyet i Stavanger i 2019 glemmer vi ikke med det første.

Her er høydepunktene (husk lyd):


Annonse fra Eliteserien: