Olav Nilsen

Olav Nilsen er død

Av  Stefan  Merenyi

En av Viking-fotballens mest markante og suksessfulle spillere, Olav Nilsen, er død. I januar neste år ville han fylt 80 år. Han var lagt inn på Vistestøl for halvannet år siden grunnet fremskredet demens. Torsdag ble han dårlig og ble kjørt til sykehuset.  Der ble det konstatert lungebetennelse og forgiftning. Han fikk surstoff-behandling, men det var ingen ting som hjalp. Nils Olav Nilsen døde natt til mandag.

Olav Nilsen har spilt 414 kamper og har 115 scoringer. 62 A-landskamper, cupmester i 1959, seriemester i 1972-73-74 og 75, da som trener for A-laget. Spilte på Nordens lag i 1967. Fikk Siddisprisen i 1967. Æresmedlem i Viking i 1979.

Roaldsøygutten spilte sine første kamper på guttelaget til Øyane. Og så ble det Viking. Rundt Steingata 100 og Stavanger stadion opplevde Olav det meste fotballglade gutter drømmer om. Som 17-åring debuterte han på A-laget i 1959 og ble cupmester.

– Fantastisk å tenke tilbake på det mesterskapet, sa han til meg ved et tidligere intervju. – Tenk deg, 17 år og få oppleve stemningen, trykket på Ullevål og de påfølgende jubelscener ved hjemkomsten. Nei, nå får jeg nesten tårer øynene.

Cuptriumfen var bare begynnelsen på de påfølgende 15-16 suksessfulle årene som sørget for ære og berømmelse for Viking og for Olav Nilsen.

Det fulgte noen år som trener for U-avdelingen for gutt- og juniorlag, og så fire år som A-lagstrener for Sunde.

– Jeg følte at jeg måtte gjøre noe for bydelen jeg var bosatt i. Det renset opp litt i samvittigheten, sa Olav.

Pliktoppfyllende og ansvarsbevisst har han alltid vært og sjelden har han hatt problemer med dommerne. 

– Men en gang ble jeg trøtt og lei av en "frimerke-type" fra Hødd og "eg spenta'n i rauå". Selvfølgelig ble jeg utvist, humret Olav fornøyd, som ellers har hatt respekt for dommere.

Olav har vært gift med Inger og de har tre gutter og etterhvert kom det åtte barnebarn.

I Olav har Viking-familien mistet en av sine aller beste spillere. Alle har bare gode ord å fortelle om Olav. Viking som klubb blir fattigere med Olav Nilsens bortgang. Men vi har gode minne og opplevelser å se tilbake på.

Annonse fra Eliteserien: