Ny TV-serie: Hyller gullaget fra 91

Denne høsten forteller TV Vest historien om Viking-laget som tok seriegull i 1991 – klubbens foreløpig siste. Gullegendene har premiere tirsdag 5. oktober.

Gjennom åtte episoder de kommende tirsdagene skal TV Vest fortelle historien om da Benny Lennartsson ledet et ungt Viking-mannskap til seriegull i 1991 – bare tre år etter at laget rykket opp til øverste nivå.

Viking ledet serien fra start til slutt, og vant med fem poengs margin ned til Rosenborg. Dette var klubbens åttende seriemesterskap. Og foreløpig siste.

Midtstopper Ulf Karlsen ble hentet til Viking før 91-sesongen og bar kapteinsbindet i sin første sesong for De mørkeblå. Han er en av spillerne som deltar i TV-serien.

– Det var noe spesielt å gå ut på gressteppet, spesielt på Stavanger stadion, og kjenne brølet og være blant de elleve som skulle representere Viking disse årene, forteller Karlsen til TV Vest.

Han beskriver 91-sesongen som fantastisk, men sier laget hadde noen dårlige perioder og fryktet at gullet skulle ryke mot slutten. Heldigvis holdt det helt inn, og Karlsen og lagkameratene fikk feiret med fansen.

– Det er klart da vi sto der med pokalen og fikk jublet sammen med publikum på Store stå, det var helt fantastisk, sier han nå 30 år etter seriegullet. 

I Gullegendene møter vi også spillere som Alf Kåre Tveit, Ingve Bøe og Gunnar Aase, for å nevne noen. Barndomsidolene til mannen bak serien.

Drømt om det 

Rune Ikdal er initiativtaker og programleder. I 1991 var han en ti år gammel ihuga supporter som brukte helgene på å klippe ut Viking-stoff fra avisene.

– Jeg har jo vært Viking-fan siden jeg var bitteliten. Jeg var ti år da Ulf (Karlsen) og gjengen vant seriegullet. Og jeg har tenkt på det litt i ettertid, for det er jo sånn med heltene dine fra du var liten at du lurer på hvordan det går med dem og hva de gjør nå, sier Ikdal til TV Vest.

Det begynner å bli lenge siden han gikk sammen med faren sin opp til stadion for å se heltene. Ideen om å lage en slik serie har han hatt en stund, men først nå klaffet det.

– Jeg har jobbet i TV Vest tidligere og hadde en drøm om å lage det da. Nå passet det godt å gjøre det. Det er 30 år siden, og dette fortjener de jo. Det er ingen andre Viking-lag som har klart det siden Ulf var kaptein og styrte skuten i 1991, sier Ikdal.

Her kan du se hele intervjuet med Ulf Karlsen og Rune Ikdal

Tirsdager

Gullegendene er en serie som hyller Viking-laget fra 91. Men det er også en serie om barndommen til Rune Ikdal. Selv er han spent før premieren.

– Jeg er jo både programleder og historieforteller, det har jeg ikke gjort før. Så jeg er superspent. Men jeg tror dette er en serie som favner mange i regionen. Vi skal tilbake til 90-tallet. Det er ikke bare spillerne, det er kommentering fra kampene som er helt unik, en klesstil som er helt annerledes, så jeg gleder meg og jeg håper at mange andre også får glede av denne serien, sier han.

Det finnes et uttrykk som sier at du aldri skal møte dine helter, så du slipper å bli skuffet. For Rune Ikdal har ikke det vært noe problem.

– Det har vært utrolig kjekt å bli kjent med dem. De er noen fantastiske folk. Jeg sa det på premieren, at med så mange fine folk på et fotballag, så er det ikke løye at vi vinner seriegull.  

Spillerne har også funnet hverandre igjen under innspillingen, og skal prøve å samle seg når serien vises hver tirsdag fremover.

– Vi gleder oss veldig til å se det, sier Ulf Karlsen.

Første episode ser du tirsdag 5. oktober på TV Vest. 

Her er en smakebit:


 

Annonse fra Eliteserien: