Ny trener i akademiet

Han har årevis med erfaring fra blant annet Superliga-klubben Randers. Nå er danske Tobias Bendixen i akademiet til Viking, klar for å utvikle klubbens 16-åringer.

Annonse:

Godt mottatt

– De har vært flinke til å ta imot meg, fortelle og forklare. Jeg har mange spørsmål og de er tålmodige og får meg til å føle meg trygg.

Det forteller Tobias Bendixen om velkomsten han har fått på Stadion. For bare noen uker siden startet 32-åringen i jobben som hovedtrener for G16-laget. Han har så vidt rekket å komme i gang, og først forrige uke fikk laget hans trene med nærkontakt grunnet koronarestriksjoner. Men dansken har allerede fått et godt inntrykk av sin nye klubb.

– Jeg har fått inntrykket av en klubb som er super profesjonell. Hvor man vet hvor man vil, skryter han.

Tobias kommer fra Superliga-laget Randers, hvor han har vært trener i akademiet siden 2016 og har hatt ansvaret for klubbens G14- og G15-lag. Han hadde i utgangspunktet halvannet år igjen av kontrakten med Randers. Men etter samtaler med utviklingsleder Mats Ullereng og trenerveileder Johnny Mikael Gallefoss, fant han ut at å reise til Stavanger for å jobbe for Viking, var en mulighet han ville gripe.

Mats Ullereng er fornøyd med at de greide å lokke den danske treneren til Norge.

– Tobias ble tidlig flagget som en av de beste kandidatene til denne jobben. Han kan skilte med sterk formell kompetanse gjennom akademia og har også fullført en UEFA A-lisensutdanning. I tillegg har han lengre praktisk erfaring fra to sterke danske toppklubbers akademi, sier Vikings utviklingsleder og tilføyer:

– Profilen til Tobias passer meget godt med hva vi ser etter, og vi opplever at han passer godt inn i vår kultur og vårt verdisett.

Startet tidlig som trener

Tobias er født og oppvokst i Vejle, et sted som ligger ca. tre mil fra Billund og Legoland som jo er en populær feriedestinasjon for rogalendinger – og nordmenn for øvrig. Og det var i Vejle Boldklub, en klubb som veksler mellom å spille på øverste og nest øverste nivå i Danmark, han virkelig tok fatt på trenergjerningen og valgte å satse fullt ut. Noe som medførte at han etter hvert også ga seg som spiller.

– Jeg startet som trener da jeg var 14 år. Da hjalp jeg til med noen gutter på seks år. De var jeg med i fem-seks år og fulgte dem opp til de ble G13. På den tiden spilte jeg også selv. Men da jeg ble 20-21 så begynte jeg i Vejle Boldklubs akademi. Der hadde jeg ansvaret for U12-laget. Da begynte det å bli trangt med tid, så jeg valgte å prioritere trenergjerningen. Så har jeg bare spilt litt for moro skyld etter det, forteller Tobias til vikingfotball.no.

Vejles akademi konkurrerer på høyeste nivå i Danmark og supplerer årlig A-laget sitt med spillere. Tobias ble der i åtte år før han tok turen ti mil nordover. Til Randers.

Ønsker å utvikle seg

Når man jobber i et utviklingsmiljø er det gjerne akkurat det, utvikling, man har fokus på. Og når det kommer til ambisjonene Tobias har, er det gjennom utvikling han håper å oppnå ting.

– Da jeg startet som trener hadde jeg ambisjoner om å leve av det. Da jeg oppnådde det og ble fulltidstrener, brukte jeg litt tid på å finne ut av hva som blir det neste å strekke seg etter. Da har fokuset blitt at hvis jeg blir bedre for hver dag, og hvis jeg bare øver og utvikler meg, så finnes det nok folk som legger merke til det og gir meg muligheter som er spennende, sier han og fortsetter:

– For meg handler det om å bli dyktigere for hver dag som går. Så hver dag jeg kan lære noe, bli bedre til noe, holder jeg meg motivert og har det godt.

Om de mulighetene han ser for seg vil være å bli A-lagstrener på et tidspunkt, jobbe videre med spillerutvikling på et enda høyere nivå eller tre inn i en helt annen rolle, er sånn sett ikke det viktigste for ham. 

– Det får tiden vise. Så lenge jeg blir dyktig nok og jeg gjør mest mulig for å lære, så tror jeg de mulighetene og de drømmene som kan bli reelle, vil komme til meg, understreker han.

Imponert over guttene

Tobias forteller at Viking og gamleklubben hans Randers minner om hverander på mange parameter.

– Viking er kanskje et par skritt foran og har litt mer struktur på det, mens Randers er godt i gang med å få på plass strukturen i sitt arbeid, forklarer han.

Det han trekker frem som en av forskjellene han har lagt merke til de to landene imellom, er at man samler de beste unge spillerne tidligere i Danmark. Noe som blant annet henger sammen med kortere geografisk avstand hos naboene våre i sør.

Når det kommer til nivået, er inntrykket hans så langt at det er ganske likt.

Han har ikke fått all verden med tid sammen med guttene, og siden de først forrige uke startet med kontakttrening har han heller ikke sett dem spille fotball så altfor mye. Men det han har sett har han latt seg imponere av.

– Spillerne virker super dedikerte. De vil virkelig trene og bli bedre, forteller han.

Språkmessig har han ikke møtt så altfor store utfordringer foreløpig. Men han har måtte tilpasse seg litt for at guttene skal få meg seg alt han sier.

– Det er noen enkelte ord her og der jeg sliter med, og med gutten er det et par ord hvor jeg må finne ut hva jeg skal si da det danske ordet ikke eksisterer på norsk, smiler han.

Første kamp avlyst

G16-laget skal i år som tidligere spille i nasjonal serie. Grunnet koronapandemien og restriksjonene som fulgte med, ble denne serien avlyst i fjor. I år er planen at man skal starte opp i april. 

I tiden frem mot seriespillet skal man delta i en vestlandsturnering mot Haugesund, Brann og Sogndal. Men også her har koronarestriksjoner gjort det vanskelig å avvikle kamper.

– Den første kampen (mot Haugesund) ble avlyst grunnet restriksjonene. Så håper vi å kunne spille mot Brann den 13. februar, sier Bendixen. 

Den nasjonale serien starter etter planen opp lørdag 10. april.

Vi ønsker Tobias velkommen til klubben og ser frem til å følge utviklingen til både han og G16-guttene våre.

Annonse fra Eliteserien: