Viking - Ullensaker/Kisa. Tommy Høiland har scoret 1-0 målet på overtid. Foto: Tore Fjermestad

Nittitre minutter og tjueåtte sekunder

Veien til tre poeng var ufattelig lang da Viking slo Ull/Kisa søndag. Men gud bedre, fotball e' kjekt!

Noen ganger betyr tre poeng så ufattelig mye

Man kunne se det på spillerne, som lå i en haug inne i Ull/Kisas boks etter at Tommy Høiland hadde satt inn sin nittende scoring for sesongen og sikret tre vanvittig viktige poeng for laget. Dette betydde mye. Man kunne se det på Bjarne Berntsen, som lå og sprellet på bakken i en gledesrus han sikkert ikke har kjent siden forrige gang Figgen slo Ålgård i et tellende oppgjør. Dette betydde mye. Man kunne se det på publikum. Folket. De som hadde stilt opp i hopetall for å støtte laget. De nesten ni tusen som nærmest ikke kunne tro det de hadde vært vitne til. Dette betydde mye.

Noen ganger betyr tre poeng så ufattelig mye. Som mot Aalesund. Som mot Ull/Kisa. Som i de kommende kampene mot Mjøndalen og Kongsvinger. Og det er nettopp disse kampene som gjør at fotball e' så kjekt! Når mye står på spill. Når du kjenner det i hele kroppen. Når det betyr så ufattelig mye.

Det er drøyt seks timer å kjøre til Mjøndalen. Avspark er neste søndag klokken 12.00. Det er bare å ta turen.

Det er to uker til Kongsvinger kommer til SR-Bank Arena for årets siste seriekamp. Da trenger vi dere, alle som én. Billetter finner du her

Kort fortalt

I en hel fotballkamp sløste de to lagene bort sjanse etter sjanse, som bortskjemte unger som ikke visste hva som sto på spill. Men så, et halvt minutt etter at minimum tillagt tid var unnagjort, dukket Tommy Høiland opp og sendte SR-Bank Arena til himmels. Viking vant og tok over tabelltoppen.

K P
13 Sarpsborg 08 0 0
14 Strømsgodset 0 0
15 Tromsø 0 0
16 Viking 0 0

Lang vei til målet

Et soldekket SR-Bank Arena bydde opp til fest da Viking tok imot Ull/Kisa søndag. Viking-sangene runget inne på stadion mens folk strømmet til, og Aslak Sira Myhre proklamerte nok en gang fra storskjermene at “blodet vårt e’ mørkeblått” i det spillerne gikk i garderoben. Optimismen som forsvant femogtjue minutter før slutt i Tromsdalen-kampen var tilbake, noe man merket godt i det ellers så sindige siddiser stemte i under “Ein blåe dag”.

Et par endringer var gjort fra laget som startet i Ålesund tirsdag. Fredrik Torsteinbø og Zymer Bytyqi var ute, mens Johnny Furdal og Zlatko Tripic var inne i varmen igjen etter å ha stått over med karantene. På benken var Kristian Thorstvedt også tilbake etter å ha sonet under Aalesund-kampen.

Da lagene møttes i vår ble vi servert hele ni mål. Derfor var det store forventninger knyttet til hva OBOS-ligaens to beste offensive lag kunne levere.

Kampens første avslutning kom etter halvannet minutt da Rolf Daniel Vikstøl slo inn på bakre stolpe. Der var Usman Sale høyest, men headingen hans gikk i nettveggen. Det ga uansett en indikasjon på at her er man påskrudd fra start, for ikke lenge etter kom den første skikkelige sjansen.

Steffen Ernemann slo et hjørnespark inn i feltet. Der var Markus Nakkim og vant duellen, men headingen hans gikk like utenfor. Og dette skulle etter hvert vise seg å bli et mønster for de mørkeblå i første omgang – og for så vidt gjennom hele kampen.

Ni minutter ut i kampen kjørte Viking en kjempekontring. Iven Austbø plukket ned et innlegg og satte i gang Furdal. Han løp fremover i banen og slo ut til Usman Sale som sprintet i retning mål. Like utenfor Ull/Kisas sekstenmeter ble han tatt av Nikolas Walstad og belønnet med frispark, mens Walstad fikk se det gule kortet. Dessverre fikk Sale seg en skikkelig smell i denne situasjonen og ble byttet ut. Inn kom Zymer Bytyqi. Han skulle vi få se mye til.

Vingen med nummer syv på ryggen og Sondre Flem Bjørshol fant hverandre fort og kombinerte fint på høyresiden etter kvarteret. Ballen havnet etter hvert hos kapteinen André Danielsen som slo inn i feltet. Der fant han Tommy Høiland som knallet til med hodet, men ballen gikk over.

Ny god Viking-sjanse kom det etter tjue minutter. Axel Óskar Andrésson slo en god ball fra venstre over til høyre hvor Bytyqi befant seg. Vingen utfordret, lurte av en mann inne i boks og avsluttet utenfor.

Gjestene Ull/Kisa skapte ikke noe som helst de første tjue minuttene. De spilte seg riktignok fint fremover i banen ved et par anledninger, men de maktet ikke skapte noe trøbbel for Iven Austbø. Nærmeste de kom var da Viking spilte på seg brudd midt inne på egen banehalvdel og lagets toppscorer Kristoffer Normann Hansen sendte et svakt innlegg i klypene på Austbø.

Men etter et hjørnespark litt over halvveis ut i omgangen skulle gjestenes første gode mulighet komme. Ballen havnet i returrommet hvor Normann Hansen fikk stå i fred og ro å skyte. Skuddet snek seg like utenfor Austbøs stolpe, og det gikk et gisp gjennom publikum.

Zymer Bytyqi var involvert i det meste som skjedde fremover i banen for Viking i første omgang. Like etter Ull/Kisas sjanse kontret Viking og Bytyqi avsluttet utenfor. Ikke lenge etter det igjen var Bytyqi nok en gang i fullt firsprang oppover høyrekanten. Han løftet blikket og la inn til André Danielsen, men også han avsluttet utenfor målet til Stefan Hagerup. Noe som jo var en mørkeblå tråd gjennom omgangen – og kampen.

170A4565
Zymer Bytyqi skjøt og skjøt, men ballen ville ikke i mål. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

En tydelig frustrert Vegard Skogheim hoppet opp og ned langs sidelinje, og man skulle nesten tro spillerne fikk det med seg og skjønte at treneren var misfornøyd. For Ull/Kisa gikk rett i angrep. Kitolano spilte ballen nydelig gjennom til Lars-Jørgen Salvesen som avsluttet på direkten. Der sto Iven Austbø, som hadde luktet faren og kommet seg ut, og avverget. En kjempesjanse for gjestene. Og en god inngripen av målvakten.

På dette tidspunktet var gjestene gode, og Iven Austbø måtte nok en gang i aksjon ikke lenge etter. Men også da fikk den rutinerte målvakten ryddet unna.

Fem minutter før pause sto Viking høyt og presset da Ull/Kisa hadde kast nede ved eget hjørneflagg. Viking vant ballen og den havnet i beina på Johnny Furdal, som igjen driblet seg forbi det som var av gule saltstøtter i boksen. Så la han ut til Zymer Bytyqi som kom på elleve meter og avsluttet på volley. I nærmest sakte film kunne man følge ballen gå like utenfor. Men en god sjanse var det.

En jevn første omgang, hvor begge lag kunne hatt både ett og to mål, ble avsluttet etter to minutter med tilleggstid.

Utenfor, rett på keeper og over...

Andre omgang startet rotete, og gjestene fikk både et hjørnespark og en halvsjanse helt i starten.

Zymer Bytyqi fortsatte der han slapp og fikk omgangens første avslutning på mål da han skjøt rett på keeper fra 17 meter. Men det var noe stillestående og urolig over det hele. Altfor mange pasninger hadde feil adresse, og altfor mange initiativ kom aldri.

Men så startet et par minutter med fullstendig Viking-dominans. Zlatko Tripic utfordret på venstresiden, gikk inn i feltet og slo ballen langs bakken over til bakre stolpe. Der sto selvfølgelig Zymer Bytyqi. Han avsluttet, men ut av intet dukket en Ull/Kisa-forsvarer opp og kastet seg foran og fikk avverget slik at ballen gikk til corner.

Den ble stanget ut av en Ull/Kisa-forsvarer, men havnet i beina til Zlatko Tripic, som smalt til på direkten via en forsvarer og ut til ny corner. Den ble det ingenting av.

IMG_0942
Viking - Ullensaker/Kisa. Zlatko Tripic på farten langs kanten. Foto: Tore Fjermestad

Timen ble passert og Viking kjørte overgang. Tripic tok med seg ballen femti meter før han levert den til Johnny Furdal midt foran mål, like utenfor sekstenmeteren. Han sendte den så videre til Zymer Bytyqi som skjøt fra skrått hold. Keeper reddet og ga retur, men gjestene fikk klarert.

Så var det gjestenes tur. Nicolay Solberg prøvde seg først fra skrått hold inne i boksen. Den avslutningen gikk rett på Austbø. Så fikk han sjansen igjen, en gigantisk en. Spissen fikk servert ballen på seks meter, men la den utenfor, og misbrukte med det gjestenes desidert største sjanse i kampen.

På dette tidspunktet kunne man dra frem det gamle “Hawaii-fotball”-begrepet. Det bølget frem og tilbake, og selv om alle angrep nærmest ble en sjanse, så det ikke ut til at noen av lagene hadde planer om å score.

Først var det Salvesen som hadde en god mulighet for gjestene. Så, like etter, var det Viking sin tur til å være centimetere unna ledelse da Ull/Kisa reddet på streken.

Men ballen ville ikke i mål denne søndagen. Ikke da Johnny Furdal ladet kanonen og skjøt like over, eller da Kristian Thorstvedt var høyest på et innlegg og headet heller. Ikke en gang da OBOS-ligaens toppscorer fikk ballen på femten meter, to minutter på overtid, resulterte det i scoring. Og da gikk det mot sesongens første uavgjorte på SR-Bank Arena. Folk reiste seg og gikk.

Tommy-tid – nok en gang

Men så var det han Tommy, da. Spissen fra Bryne. Toppscoreren som kan bli den første til å levere over tjue scoringer for Viking i løpet av en sesong siden selveste Egil Østenstad. Han satte sesongens første mål, borte mot Kongsvinger, bare seks minutter ut i første serierunde. Han har scoret hattrick mot både Sandnes Ulf og Strømmen. Og da det gjaldt som mest, borte mot Aalesund på tirsdag, hjemme mot Ull/Kisa søndag, ja, da var han der og ordnet opp, scoret mål og sikret poeng.

IMG_1205
Viking - Ullensaker/Kisa. Tommy Høiland setter inn seiersmålet på overtid. Foto: Tore Fjermestad

Nittitre minutter og tjueåtte sekunder ut i kampen falt avgjørelsen. Etter litt god gammeldags klabb og babb inne i feltet fikk Johnny Furdal til slutt kontroll på ballen. Med de hvite hovmesterhanskene på serverte han Tommy Høiland, og Høiland, med mann i rygg, la ballen elegant i mål bak en måpende Stefan Hagerup som om det var det enkleste han noen gang har gjort. 1-0 til Viking!

Målet førte til noen gledesscener man ikke har sett på en stund, og det var smil så langt øye kunne se. Klemmene satt løst. Folk ville ikke hjem. Johnny Furdal og resten av Viking-spillerne takket samtlige som kom. Og Iven Austbø brølte av glede så man kunne høre det over hele Jåttåvågen.

For en avslutning på kampen! For et drama!