Viking - Levanger. Feiring av 3-0 scoringen til Ibrahimaj. Foto: Tore Fjermestad

Nå er alt opp til oss selv!

Etter en strålende kamp mot opprykksfavoritten tar Viking nok en gang alle poengene på Color Line Stadion. Gud, hvor deilig det er å være siddis på Sunnmøre!

Tirsdagsmagi

For mange fotballelskere er tirsdagskveldene synonymt med Champions League. Med Real Madrid og Bayern Munchen. Ronaldo og Messi. Men for en del av oss har tirsdagskveldene blitt synonymt med OBOS-ligafotball. Kamper på Notodden. Kamper i Ålesund. Kamper vi taper. Og kamper vi vinner.

Vi har nå vunnet fire av de fem siste kampene i Ålesund. Men denne, denne kommer vi til å huske ekstra godt. For når det gjaldt som mest, med fire sentrale spillere ute, spillere som til sammen har 37 målpoeng for klubben denne sesongen, og mot et lag så godt som alle forståsegpåere har tippet som vinner av OBOS-ligaen på motsatt banehalvdel, leverte Viking til 20 i stil. Alle som én leverte de. Både på banen, benken og ikke minst tribunen. I et tidvis ufyselig vær sto Viking distansen ut. Ville mest. Våget mest. Og spilte best.

Det er disse kveldene som gjør opp for alle de som ikke går fullt så bra. Det er kvelder som dette som gjør at man kan se på sesonginnspurten med håp, forsterket tro og kanskje til og med selvtillit. Det er kvelder som dette som gjør oss stolte.

Så mens Champions League hymnen runger ut over Old Trafford og folk benker seg foran TV-skjermer verden over, roter vi frem det gamle stereoanlegget, setter på Viking-CD'en og lar Froddiens praktfulle stemme og Erling Forfangs velvalgte ord lokke frem et par stolte tårer denne tirsdagskvelden.

Drømmen leve, det ska bli ein blåe dag!

Kort fortalt

Første omgang ga oss kun én målsjanse til hvert av lagene, et par nesten nesten muligheter og noen snodige situasjoner hvor kampleder ikke fikk lyd i fløyta. 0-0 var greit, selv om det ikke hadde vært noe å si på en Viking-ledelse. I løpet av det første kvarteret av andre omgang puttet Tommy Høiland ballen i mål to ganger, begge på mesterlig vis, og da Viking samtidig så ut til å ha god kontroll, lå alt til rette for tre velsmakende poeng. Men kvarteret før slutt reduserte Aalesund ved Jonas Grønner, og da kom nervene som haglebygene i Ålesund. Men med litt coaching i verdensklasse fra Bjarne B og gjengen, ble tre poeng sikret da innbytter Even Østensen satte inn 3-1 syv minutter før slutt. Og med det er drømmen om direkte opprykk vekket til liv igjen.

Kampfakta helt nederst

Fem endringer og treg start

Bjarne Berntsen og hans trenerteam var på grunn av karantener og skade tvunget til å gjøre hele fire endringer fra laget som startet mot Tromsdalen. André Danielsen fikk bære kapteinsbindet igjen og tok plass på midtbanen sammen med Steffen Ernemann og Fredrik Torsteinbø, som erstattet Kristian Thorstvedt og Johnny Furdal. På kantene fikk Zymer Bytyqi og Usman Sale plass i fravær av Ylldren Ibrahimaj og Zlatko Tripic. I tillegg var Iven Austbø, som har vært ute med skade en stund, tilbake i målet.

Like over klokken 19.00 blåste dommer Mohammad Usman Aslam i gang kampen, og de første 18 minuttene var avsparket det eneste høydepunktet vi ble servert under flomlysene på Color Line Stadion. Begge lag gikk ut forsiktig, og det kunne se ut til at ingen av dem ville risikere altfor mye innledningsvis. Noe som selvsagt er forståelig tatt kampens betydning i betraktning.

Første mulighet for Viking kom fra Usman Sale. Nigerianeren satte fart på høyrekanten og kom seg til en fin avslutning fra skrått hold. Men siktet var ikke helt innstilt og ballen gikk over. De mørkeblå bet seg fast og like etter kom også kampens første hjørnespark, nok en gang som et resultat av en god prestasjon på høyrekantene fra Usman Sale.

Hjørnesparket ble det ingenting av, og i stedet fikk Aalesund en gyllen mulighet ikke lenge etter da lagets toppscorer, Holmbert Fridjonsson, fikk stå helt alene på elleve meter og avslutte. Heldigvis gikk ballen rett på Iven Austbø som reddet greit.

Etter 25 minutter brøt Viking på egen banehalvdel og kontret. Ballen havnet etter hvert hos Steffen Ernemann som fyrte løs fra 17 meter, og ballen gikk via en Aalesund-spiller og ut til hjørnespark. En fin mulighet.

Assistenttrener Morten Jensen spådde før kampen at det kom til å bli Viking som måtte stå for underholdningen, og slik ble det. Hjemmelaget la seg dypt og våget lite. De var gjestfrie og lot Viking styre spillet, noe Steffen Ernemann og lagkameratene så komfortable ut med.

Like før første halvtime var unnagjort vartet Viking opp med en kjempesjanse. André Danielsen hadde ballen inne i boksen og fikk lagt inn foran mål. Der kom Sondre Flem Bjørshol og avsluttet på direkten fra ti meter, men ballen gikk like over.

Mens temperaturen i lufta holdt seg noenlunde kald, ble det etter hvert hett på banen og sidelinjen da dommeren ved et par anledninger hadde utfordringer med å få med seg alt som skjedde. Først gikk Zymer Bytyqi i bakken etter en løpsduell med en Aalesund-spiller, så led Tommy Høiland samme skjebne. Ingen av gangene valgte dommer å blåse, til Viking-benkens store frustrasjon.

Ti minutter før pause var Aalesunds Torbjørn Agdestein farlig nære å komme helt alene med Iven Austbø. Men Markus Nakkim gjorde en strålende inngripen og fikk avverget.

På overtid i første omgang ble Tommy Høiland avblåst for det som må kalles en meget hårfin offside. Hadde det ikke blitt vinket kunne det ha blitt en kjempesjanse til å få med seg en ledelse inn til pause, men i stedet gikk lagene i garderoben på stillingen 0-0.

Tommy tid

Andre omgang startet med at Aalesund fikk frispark fra 25 meter, og da gikk tankene raskt til Tromsdalen-kampen og Tromsø-lagets redusering sent i første omgang. Men denne gang endte frisparket rett i klypene til Iven Austbø, som hadde god kontroll. Like etter gikk Viking i angrep, og i det himmelens sluser åpnet seg testet Fredrik Torsteinbø skuddfoten. Fra 18 meter klemte han til, og Andreas Lie i Aalesund-buret måtte slå ut til hjørnespark.

Så, syv minutter ut i omgangen viste Tommy Høiland hvilken goalgetter han er. Usman Sale gjorde først en glimrende jobb på høyresiden etter en strålende ball fra Nakkim. Sale kom seg inn i feltet og slo ut til Zymer Bytyqi som kom på ti meter inne foran mål. Hans avslutning ble blokkert, men ballen havnet i beina til en feilvendt Høiland inne på fem meter. Vikings nummer ti var iskald, vendte og dro seg forbi en mann og avsluttet i mål, og sendte med det Viking i en fortjent ledelse.

Men Tommy Høiland var ikke ferdig der. Åtte minutter senere angrep Viking nok en gang på høyresiden. Ballen gikk fra Usman Sale til Sondre Flem Bjørshol. Han så Høiland inne i feltet og spilte ballen på foten hans. Høiland vendte bort Aalesund-forsvareren han hadde i rygg og klinte ballen inn til sin 18. scoring for sesongen, før han leverte en forhåndsbestilt feiring foran lagkamerater og støtteapparat. Dermed sto det 0-2 på Color Line Stadion.

Etter dette hadde Viking god kontroll, og det eneste man hadde å stri med var et par haglbyger fra oven. Men kvarteret før slutt ble det plutselig spenning i kampen igjen. Et frispark fra venstresiden ble slått inn i feltet. Der fikk Jonas Grønner hodet på ballen og stanget inn reduseringen, noe ufortjent.

Men vel vitende om Aalesunds gode evne til å score på tampen av kamper, lot ikke Viking seg stresse. De for anledningen hvitkledde spillerne hadde god kontroll, og slapp ikke hjemmelaget til noen verdens ting. Og da tangotrøyene ikke greide å levere, serverte Viking-benken oss en kar fra Hjelmeland.

For i det 80. minutt kom Even Østensen inn for Zymer Bytyqi. Og i det 83. minutt sendte samme mann Viking til himmels. En svak involvering av Aalesund like utenfor egen boks førte til at Østensen snappet opp ballen. Like utenfor sekstenmeteren dro han seg mot høyre og avsluttet til venstre, og så ballen trille inn til 3-1-ledelse for Viking. For et tidspunkt å score sitt første mål for klubben på!

De siste ti minuttene kontrollerte Viking kampen, og da dommeren blåste var det bare å slippe jubelen løs for tre vanvittig viktige poeng.

Nå er alt opp til oss selv. Nå er det vi som bestemmer over egen skjebne. Nå er det bare å glede seg til de tre siste kampene!