Nå blir røyk og bluss lovlig på tribuner i toppfotballen

Etter et positivt møte mellom regjeringen og representanter fra norsk fotball 4. april, sendte Norsk Toppfotball, Toppfotball Kvinner og Norges Fotballforbund en søknad om dispensasjon fra gjeldende regelverk for bruk av pyroteknikk. Nå har fotballen fått svar, og etter en grundig gjennomgang har justisdepartementet besluttet at det blir lovlig å ta i bruk bluss og røykbokser på norske tribuner – så lenge reglene for bruk blir fulgt.

Annonse:

Klubbene i Eliteserien og OBOS-ligaen har i samråd med representanter for supportermiljøet og Norsk Toppfotball laget et rammeverk for tryggere bruk av pyroteknikk. På bakgrunn av dette rammeverket sendte fotballen en søknad om dispensasjon fra gjeldende forskrift om bruk av pyroteknikk.

– Med dispensasjonen får klubbene et mer effektivt verktøy til å forebygge og håndtere farlg bruk av pyroteknikk. Vi ser frem til at klubbene får implementert rammeverket som er utarbeidet, og gleder oss til godt organiserte og lovlige supportershow.» Sier Jens Haugland, administrerende direktør i Norsk Toppfotball.

Samarbeidet på tvers av klubber, forbund, supportere og myndigheter har vært avgjørende for at man nå har kommet frem til en løsning som man i fellesskap har tro på vil gjøre en positiv forskjell for sikkerheten.

– Det er helt fantastisk at dette er kommet på plass. En viktig dag for hele fotballfamilien, sier daglig leder Eirik Bjørnø, som også er styremedlem i Norsk Toppfotball.

–Vi har de siste årene hatt svært god dialog med Felt O for å skape så gode stemningsfylte og trygge rammer som mulig på SR-Bank Arena. Det at vi nå på lovlig vis kan inkludere lokale myndigheter i dialogen på en konstruktiv måte, gjør at det vi kan utvikle kampdagsarrangementene våre videre. Vi er svært takknemlig for at regjeringen gir oss denne muligheten for de neste to sesongene, og det er en tillit vi skal forsøke å forvalte på en god måte sammen med Felt O, fortsetter han. 

Roar Åkerlund, som er styreleder i Vikinghordene, gleder seg stort over nyheten. 

– Dette er en gledens dag, dette har norske fotballsupportere kjempet for i mange år. Viktigheten av å få pyro inn i trygge og godkjente rammer har vært hovedårsaken til kampen. Mens andre land både utestenger på livstid og fengsler fotballsupportere for pyrobruk, velger norske myndigheter og spiller på lag med klubber og supportere, sier han og fortsetter: 

– Dette er ikke noe frislipp på noen måte, det er ikke fritt frem for hvem som helst å ta med pyro og bruke. Dette styres av tribunegruppa og skal fortsette slik. Enkelt forklart; er du ikke deltakende i tribunegruppa sitt opplegg, gjør du fremdeles noe ulovlig og må ta konsekvensene av det, understreker han.

– Vi er også enormt takknemlige for å ha hatt klubben på lag i denne prosessen, avslutter han.

Annonse fra Eliteserien: