Viking - Tromsø, Kristoffer Løkberg. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Møter Brann: – Jeg er veldig usikker på hvor motiverte de er

Søndag skal Eliteserien 2019 avsluttes, og det med et deilig vestlandsderby. Tidligere Brann-spiller Kristoffer Løkberg er spent på hva som venter i Bergen. (Foto: Sander Selsvik Jacobsen)

Beste plassering siden 2015

Viking har hatt en svært god sesong og ligger før søndagens kamp som nummer fem på eliteserietabellen. Skal Kristiansund, som ligger på plassen bak, snike seg forbi, må de ta inn tre poeng og hele åtte plussmål.

Det kan jo hende at laget fra Nordmøre varter opp med scoringsfest hjemme mot nedrykkstruede Strømsgodset, og på den måten gjør sitt for å ta inn målforskjellen. Det kan Viking gjøre lite med. Men at det skal renne inn baller i nettet bak Iven Austbø på Brann stadion, er mer usikkert, da det er den eliteseriearenaen det scores færrest mål på denne sesongen.

Brann, som i utganspunktet var en het gullkandidat, i hvert fall før sesongen, har strandet i medaljekampen og kan i beste fall ende som nummer seks, ett poeng bak Viking. I verste fall blir de nummer ni.

Uansett kommer Viking til å ende over rivalen for første gang siden Brann var nede på nivå to i 2015.

Ønsker godfølelsen på gress

I sommer hentet Bjarne Berntsen Kristoffer Løkberg ned fra Bergen. Trønderen, som for øvrig gikk til Brann fra Ranheim før sesongen og da bare hadde et halvår i byen mellom de syv fjell, har nærmest vært en sensasjon etter overgangen til Viking, og skal ha sin del av æren for at De mørkeblå nå – mest sannsynlig – ender som nummer fem i Eliteserien og har spilt seg frem til en cupfinale for første gang på 18 år.

Med den pratsomme midtbaneterrieren på banen har Viking kun tapt én gang, borte mot Haugesund. Av tretten kamper, serie og cup, har syv endt med seier, fem har endt uavgjort.

På de tretten seriekampene Viking har spilt etter at han kom til klubben (han har spilt elleve av disse) er det kun Molde som har tatt flere poeng.

Etter torsdagens trening på Kåsen, hvor Viking forbereder seg på gress frem mot søndagens kamp og cupfinalen, tok vi en kjap prat med Løkberg, som sammen med resten av spillerne var svært populær og ble omsvermet av unge jenter og gutter på jakt etter autografer og selfies.

27-åringen ser frem til å reise til Bergen søndag; "treffe kompiser og prate litt skjit med dem", som han selv sier. Og han tror det er et godt tidspunkt for Viking å møte Brann på nå, blant annet fordi det er på gress og fordi laget minner litt om cupfinalemotstander Haugesund i måten de spiller på og på den måten gir en form for matching inn mot det som skal skje neste uke.

Han nevner spesielt én ting Viking må passe godt på mot Brann.

– De er tunge på dødballer. Og det er jo også en fin øving, å være konsentrert på dem, påpeker han.

Saken fortsetter under bildet.

-lABjcMWXOQ
Kristoffer Løkberg tråkker til i kampen mot Haugesund. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Det handler selvsagt om å vinne også på søndag. Å avslutte en god sesong med stil er viktig. Å vinne et vestlandsderby er viktig. Men det dreier seg også om å prestere på et underlag hvor det har lugget litt for Viking etter omleggingen til kunstgress på SR-Bank Arena for snart to år siden.

– Jeg er ikke så opptatt av resultatet, i utgangspunktet. Vi må øve oss inn mot cupfinalen og sørge for å finne ut hvordan vi håndterer gresskamper, som vi øver på hele uken her, sier Løkberg og kikker ut over det grønne gresset på Kåsen.

Forrige kamp på naturgress var mot Haugesund. Det endte med 0-1-tap. Da var verken spillere eller trenere fornøyde med eget spill. Da var følelsen bedre etter søndagens 2-2-kamp mot RBK – som riktignok gikk på kunstgress.

– Vi håper vi kan gå av banen søndag med en lik følelse som vi hadde etter kampen mot Rosenborg. Da var vi ganske fornøyde med store deler av kampen, sier assistenttrener Morten Jensen.

Både han og Løkberg forteller at det handler om å få en god opplevelse på gress søndag. Noe å ta med seg inn mot cupfinalen.

Det er en tilnærmet skadefri tropp, mange å velge i. Kun Zlatko Tripic må stå over med karantene. Og ut i fra intensiteten på trening er det mange som har lyst til å spille seg inn i cupfinaletroppen – for ikke å si elleveren.

Både Tommy Høiland, Fredrik Torsteinbø og Kristian Thorstvedt er tilbake i full trening og de er alle aktuelle til søndagens kamp. Dette er tre av de fire med flest scoringer i serien for laget denne sesongen, så å få dem klare vil bety mye.

– Den beste form for trening for oss nå er jo å spille kamp. Det er viktig trening for mange spillere, vise at de er i form og klare for neste helg, sier Jensen, som forventer et tøft oppgjør mot det han beskriver som et bunnsolid lag som har slitt med effektiviteten foran motstanders mål og som på grunn av det kanskje har fått litt dårlig betalt i kamper, tatt banespillet i betraktning.

Hvor motiverte er Brann-spillerne?

I tredje serierunde av årets sesong slo Viking Brann 2-1 i Stavanger, i det som var et høydramatisk derby. Annullerte scoringer, flere kort, utvisning, kontroversielle situasjoner og en ellevill sluttspurt fra Brann da de reduserte fem minutter før slutt, bidro til å gjøre det hele til en kveld vi sent kommer til å glemme.

– Det der var jo en av sesongens beste kamper i norsk fotball, svarer Løkberg når vi spør om han husker oppgjøret i april.

Midtbanespilleren satt på Brann-benken til det var et kvarter igjen. Han kom inn på stillingen 2-0, fikk med seg at det var et par kontroversielle situasjoner og minnes godt det vanvittge trøkket på Stadion den svært så kalde lørdagskvelden.

– Det var bra reklame for norsk fotball, konstaterer han.

Saken fortsetter under videoen.


Om Dag Vidar Hafsås får like mye å henge fingrene i på søndag som Ola Hobber Nilsen gjorde i Stavanger, gjenstår å se. Men at Brann kommer til å være sugne på å revansjere seg foran eget publikum, er sikkert. Eller?

I forrige serierunde tapte bergenseren hele 0-6 for Strømsgodset. Det er likevel ventet en god del folk til Brann stadion søndag, når man blant annet skal takke av Azar Karadas som ikke har fått forlenget kontrakten sin og dermed er ferdig i klubben. 

Legger man alt dette sammen – kampen i Stavanger, det forsmedelige tapet i Drammen og det at tribunene fylles opp av folk som gjerne vil ha en god opplevelse før de bestemmer seg for om de skal fornye sesongkortene sine – er det en del ting som tilsier at det kommer til å være en meget motivert gjeng som løper ut foran hjemmefansen for siste gang i år.

– Tror ikke vi kunne møtt dem på et verre tidspunkt, sier Morten Jensen, som er sikker på at det er et revansjesugent lag guttene hans skal opp mot.

Han har heller ikke glemt oppgjøret i Stavanger, og ser frem til et nytt, hett derby.

– Det var temperatur i den kampen. Regner med det blir det samme denne gang. Alltid kjekt med vestlandsderby.

En som ikke er like sikker på motivasjonsgraden til Brann-spillerne, er deres tidligere lagkamerat Kristoffer Løkberg.

– Jeg er veldig usikker på hvor motiverte de er, jeg tror de har mest lyst på ferie, sier han og legger til at de jo bør være motiverte og prøve å få seg en fin avslutning på sesongen.

Saken fortsetter under bildet.

tdcb9d21
Løkberg er usikker på hvor motiverte Brann-spillerne er foran søndagens derby. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix

Torsdag kunne Brann melde om at de har passert 14.000 solgte billetter til kampen. Løkberg håper samtlige som har sikret seg billett tar turen og bidrar til å skape stemning på den arenaen hvor det i utgangspunktet står minst på spill i den 30. serierunden.

– Det gjenstår å se hvor mange som dukker opp, men det hadde blitt artig om det hadde kommet litt folk og vi hadde fått en fin ramme rundt kampen, sier han.

Uansett om det er et Brann-lag i ferimodus eller på revansjetokt, og uavhengig av rammen rundt, kommer Viking til å gjøre alt for å vinne det 115. vestlandsderbyet.

– Vi går hvert fall utpå der for å ta tre poeng, forsikrer Kristoffer Løkberg oss om.

(Kristoffer Løkberg gir alt. Her fra søndagens kamp mot RBK)

 

Annonse fra Eliteserien: