Jakter nye poeng i eSerien: – Viking har en helt annen satsing enn noen andre i landet

Torsdag er det duket for ny kampdag i eSerien, og våre gutter skal opp mot Ranheim og Raufoss. Vi tok en prat med klubbens esportansvarlig for å få vite mer om Vikings satsing på dette området.

Annonse:

eSerien startet opp igjen

Vikings FIFA-lag har fått en strålende start på eSerien og ligger på 3. plass etter seks spilte runder. De tre tetlagene har allerede fått seg en luke, så man begynner for alvor å se konturen av en sluttspillplass for De mørkeblå.

– Vinner vi halvparten av de resterende kampene er vi i sluttspillet, forteller Benjamin Tengs, esportansvarlig i Viking.

Forrige torsdag hadde eSerien første kampdag etter en lengre pause. I utgangspunktet ble serien lagt ned da hovedsponsor, spillprodusenten EA, trakk seg i forbindelse med koronautbruddet. Men etter litt om og men greide man å stable serien på beina igjen, men nå som en ren vennskapsturnering.

– I utgangspunktet spiller man om offisielle poeng som kan ta deg til VM og inn i eksklusive turneringer, samt pengepremier. Men de (EA) trakk alt på grunn av korona, stengte ned alle turneringer, og da ble det litt sånn "hva gjør vi nå?", forklarer Tengs.

Resultatet ble at man fortsetter med eSerien og kaller det vennskapsturnering, da det ikke kan være en offisiell turnering lenger. Så vil det bli mindre premier, men mest heder og ære å spille om.

– Det viktigste er ikke premiene, det er at vi får det opp å gå igjen, får markedsført det, da det ennå er tidlig i sesongen, sier Tengs. 

I disse tider er jo esport ganske fordelaktig med tanke på at man har muligheten til å sitte hjemme i sin egen stue å konkurrere. Spillerne møtes normalt sett på en felles lokasjon, i Vikings tilfelle på SR-Bank Arena, for hver kampdag. Der er det satt opp et eget streamingrom med spesialutstyr, slik at alle konkurrerer under samme forutsetninger og kvaliteten blir god nok for sponsorer og publikum.

– Vi ønsker jo at folk utenfor esportmiljøet også skal se på, at de som vil kan hive seg på og se en FIFA-kamp når det måtte passe og kose seg med det. Da er det viktig at streamingkvaliteten er god, noe som er lettest å få til på Stadion, forklarer Tengs.

Men slik situasjonen er nå, sitter spillerne hjemme hos seg selv og spiller. Dette for å ta hensyn til de gjeldende råd fra helsemyndighetene og begrense smittefaren mest mulig.

Klubbene takkes for veksten

I esportsammenheng har FIFA-spillet fortsatt litt å gå på før det når størrelsen til andre spill, som for eksempel League of Legends, som Viking også har eget lag i.  

– Det er mange som spiller, men det er ikke så stort miljø i forhold til andre spill, sier Benjamin Tengs.

Med det mener han at satt opp mot antall mennesker som spiller FIFA, som er ganske mange, er aktiviteten i sosiale medier og når det kommer til streaming, for å nevne noe, langt lavere sammenlignet med andre spill. Dette kan ha en sammenheng med at andre spillprodusenter enn for eksempel EA, som står bak FIFA, har satset mer på esport.

I nevnte League of Legends er det langt flere turneringer og mye bedre økonomi, noe som gjør at det når ut til langt flere "gamere". Et velkjent spill som Counter-Strike opererer med profflag, akademier og egne treningshus. Der er ikke FIFA-spillerne helt ennå.

Fordelen FIFA har er at man har proffesjonelle fotballklubber i ryggen, som tar dette seriøst. For eksempel Viking. Det er en av grunnene til at man ser den veksten man gjør i dag og at det finnes en nasjonalscene i miljøet.

– Det er kun takket være klubbene, som har gått ut og gjort det mulig for spillere å satse skikkelig, forklarer Tengs.

Det finnes store, proffe internasjonale ligaer rundt om i Europa og det arrangeres VM i FIFA. Men når det kommer til nasjonale ligaer, har Norge en av de største.

– Det har blitt tatt seriøst fra dag én

Viking er en av få klubber som deltar i eSerien med eget lag. De fleste andre klubber har eksterne lag som ikler seg deres drakter og spiller for seg.

Benjamin Tengs skulle egentlig starte egen klubb da han kom i kontakt med Vikings daglige leder, Eirik W. Henningsen. Etter en prat med Henningsen valgte han å heller hive seg på Vikings satsing, hvor han har fått oppgaven med å bygge Viking esport opp fra grunn av.

Tengs har ansvaret for hele esportsatsingen til klubben. Tanken er at han blant annet skal bidra til å heve kompetansen på dette området innad i Viking, samt å få til kombinasjonen esport og fotball. Han har solid bakgrunn fra esport hvor han har vært aktiv de siste fire-fem årene. 

Det er Tengs som bestemmer hvor det skal satses, koordinerer og gjør alt av sponsorarbeid. Nærmest døgnet rundt kommuniserer han med spillerne – ikke bare FIFA-spillerne, men også de andre som er en del av Viking esport – og det jobbes kontinuerlig med å utvikle denne delen av klubben.

Han skryter av satsingen.

– Viking har en helt annen satsing enn noen andre i landet. Det har blitt tatt seriøst fra dag én, og utgangspunktet er fantastisk, sier han og forteller at det er stort for spillerne å få representere en klubb som Viking og samtidig føle at de faktisk er en del av klubben, at de blir backet opp.

Møter gamleklubben

Første kamp ut torsdag kveld er mot Ranheim. Gamleklubben til Sondre Voktor ligger for øyeblikket på delt 6. plass, syv poeng bak Viking. De to øverste lagene, Vålerenga og Sandefjord, er også to av forhåndsfavorittene, mens Viking har fått rollen som outsider. Det trives de godt med, ifølge Voktor.

– Vi har likt oss som outsidere, vi. Det er lite press på oss og mer press på de andre. Vi må bare fortsette å gjøre vår jobb, fortalte han eserien.no.

I forrige uke slo Viking blant annet den tidligere turneringsvinneren Jerv, som også var en av forhåndsfavorittene til denne sesongen. 

– Vi kan konkurrere med de beste, det har vi vist. Men det er helt greit for oss at andre kaller oss outsidere, sier Tengs.

Sondre Voktor er ny i laget, mens Chris-André Skogland har vært med siden i fjor. Vår esportansvarlige skryter av de to spillerne og samarbeidet deres, og mener de utfyller hverandre.

– De spiller hverandre gode, hjelper hverandre til å gjøre det bra. Det er derfor det er et godt lag, sier Tengs.

Ranheim - Viking blir hovedkampen på Twitch, og starter kl. 18.05.

Klikk her for å komme til kampen

Viking - Raufoss vil vises på Dplay. Den starter kl. 19.05

Klikk her for å komme til kampen 

Vil nå ut til grasroten

Tirsdag inviterte våre to FIFA-spillere til "Play a pro". Her kunne hvem som helst melde seg på via Twitch og prøve seg mot Chris-André og Sondre, få tips og råd rundt spillingen sin og være med i trekningen av flotte premier.

Det var stabilt 40-50 stykker innom hele tiden, noe som gjør det håndterbart, og turneringen varte i om lag fem timer. Verken Chris-André eller Sondre holdt tilbake noe når de spilte. Her skulle utfordrerne få kjenne på nivået. De to spillerne ga også tilbakemeldinger til utfordrerne slik at de kan utvikle spillet sitt, noe det ble satt pris på.

– Det var veldig positivt. God respons. Også folk utenfor FIFA-miljøet stakk innom, noe som var det viktigste. Vi ville inkludere folk utenfra, og vi håper dette er noe folk blir med på jevnlig, forteller klubbens esportansvarlige, Benjamin Tengs, som også sier at dette kanskje kan bli en fremtidig rekrutteringsarena hvor man kan se på nye talenter.

Men i kveld dreier det seg om Chris-André Skogland og Sondre Voktor, og jakten på nye poeng i eSerien. 

Annonse fra Eliteserien: