Viking - Florø. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Før kampen: HamKam

Annonse:

Det ligger en eim av 70-tallet over SR-Bank Arena når Viking og Hamarkameraten barker sammen søndag, i det som blir siste hjemmekamp før ferien.

Onsdag ble Florø slått 2-1, og tre nye, deilige poeng ble innkassert etter scoringer av Tommy Høiland og Fredrik Torsteinbø. Nå er det duket for ny kamp, men denne gang er det en motstander vi kjenner litt bedre som står på motsatt banehalvdel.

For selv om det begynner å bli en stund siden sist har Viking og kameratene fra Hamar møtt hverandre mange ganger opp gjennom årene. Hele førti ganger i seriesammenheng siden 1970, for å være presis. Viking har vunnet tyve av disse, HamKam ni. På SR-Bank Arena har de møtt hverandre fire ganger, noe som har resultert i to seire til hver. Nå er det ti år siden forrige gang, og vi ønsker laget og supportere fra Hamar velkommen tilbake.

Etter at "Kamma" rykket ned fra øverste nivå i 2008, har de vekslet mellom å spille i OBOS- og PostNord-ligaen. Fra 2015-2017 spilte de på nivå tre, men i fjor ble det endelig opprykk, etter en imponerende sesongen hvor de blant annet vant alle sine hjemmekamper. Laget, som hadde sin storhetstid på 70-tallet – et tiår som jo også huskes godt her i Stavanger – har hatt en grei start og står med 16 poeng så langt i sin comeback-sesong på nivå to. 

Sterke resultater som 2-1 over Aalesund borte, 2-0 over Jerv hjemme og ikke minst 1-0 over Sarpsborg i cupen, forteller oss at det er tøff motstand i vente. Etter en litt rufsete start på sesongen, hvor det ikke ble seier på de fem første serierundene, løftet HamKam seg og slo først Vikings neste motstander, Strømmen, før de som nevnt sendte Eliteserie-laget Sarpsborg 08 ut av cupen. I månedskiftet mai/juni hadde de tre strake seire, mens det har blitt uavgjort mot Start og tap mot Mjøndalen og Sogndal i de tre siste kampene.

Toppscorer for 100-års jubilanten er Kristian Lønstad Onsrud. 23-åringen, som ble hentet fra Raufoss før sesongen, står med fem scoringer så langt. En annen spiller å se opp for er Markus Solbakken. 17-åringen har allerede rukket å få nesten 50 kamper for A-laget til HamKam, og er en ettertraktet ung mann – som også Viking tidligere har vist sin interesse for. 

Midtbanetalentet, som nylig har vært på samling med G18-landslaget, er sønn av tidligere landslagsspiller og nåværende FC København-trener Ståle Solbakken. Far Solbakken har både vært spiller og trener i HamKam, og med det har han vært med på mange møter mellom de to klubbene. Spesielt ett husker han nok ekstra godt.

Vi skrur tiden tilbake et kvart århundre, nærmere bestemt til søndag 23. mai 1993. Da ble det nemlig målkalas på Stavanger stadion, og Viking, som også da var ledet av Bjarne Berntsen, slo HamKam hele 7-1, etter blant annet hat trick av Egil Østenstad. Man bør gjerne ikke forvente at historien skal gjenta seg, men det er selvsagt lov til å håpe.

Toppscorere HamKam:

1. Kristian Lønstad Onsrud  - 5

2. Petter Vaagan Moen - 4

3. Tre spillere med to mål


Toppscorere Viking:

1. Tommy Høiland - 7

2. Zlatko Tripic - 6

3. Fredrik Torsteinbø - 4

Tilbake til 2018 og søndagens kamp igjen. HamKam-spiller Petter Vaagan Moen, eller “Mjøsas Beckham”, som han også kalles, blir ikke med til Stavanger. Vaagan Moen pådro seg sitt fjerde gule kort i hjemmetapet for Sogndal forrige søndag og må stå over med karantene. Ingen Viking-spillere må sone denne kampen, men både Julian Ryerson og Leo Østigård har pådratt seg tre gule og befinner seg i faresonen.

Kortstokken HamKam:

1. Petter Vaagan Moen - 4 gule

2. Markus Solbakken - 1 gult + 1 rødt

3. Abubakur Aliyu, Aron L. Dønnum og Kristian Lønstad Onsrud - 3 gule

Kortstokken Viking:

1. Julian Ryerson og Leo Østigård - 3 gule

2. André Danielsen, Zlatko Tripic, Viljar Vevatne og Tommy Høiland - 2 gule

3. 11 spillere - 1 gult

En som ikke blir å finne i Viking-troppen på søndag er Zlatko Tripic. Lyngdølen står over for å få seg litt hvile etter den siste tids tette kampprogram. For HamKam er forsvarsspilleren Ruben Guerra ute med skulderskade, ellers meldes det om en full tropp å velge i.

Det ble som nevnt en etterlengtet opptur mot Florø på onsdag, og i tillegg til tre poeng smakte det godt å endelig snu en kamp igjen. Men det er mer å gå på, og nå er det nye poeng i potten. Så bli med og løft laget frem til seier én siste gang før sommerferien, så avslutter vi vårsesongen med stil – sammen. 


Håper vi ses på Stadion!

Annonse fra Eliteserien: