Viking - Sandnes Ulf. Julian Ryerson mottar hyllest for 2-0 scoringen.

Takk for festen, folkens!

Da speaker Øyvind Jacobsen spurte hvor mange mål hvert av lagene hadde og publikum svarte fem til Viking og to til Sandnes Ulf, var det smil så langt øye kunne se på solfylte SR-Bank Arena. 16. mai ble virkelig en jubeldag for Viking, og de lyseblå ulvene ble sendt hjem med halen mellom beina og sesongens første tap.

Kampen hadde en fantastisk ramme rundt seg. Fulle tribuner, 15 835 tilskuere for å være eksakt, utsolgt, sol og en deilig naboduell på kunstgresset - en naboduell som attpåtil besto av to av Obos-ligaens topplag.

Men da kampen startet så det ut mer som de to lagene holdt til i hver sin divisjon, og Viking rullet over forfjamsede Ulf-spillere.

Det har nesten blitt en vane å se Zlatko Tripic herje på venstrekanten for Viking. Det ser nesten ikke ut som han noen gang har gjort noe annet. Og i dag var intet unntak.

Da knappe fem minutter var spilt, snappet vår nummer elleve opp en Ulf-pasning og satte fart nedover langs Aftenblad-tribunen, med stø kurs i retning Hordene, F16 og BB99 - og ikke minst russen. Nesten nede ved dødlinjen kastet han blikket opp, la så ut til Fredrik Torsteinbø på rundt 16 meter, som så klemte ballen hardt og kontant i mål med høyrefoten. 1-0. Festen var i gang.

Åtte minutter senere var det duket for Julian Ryerson. 20-åringen vant ballen midt inne på Ulfs banehalvdel og stormet fremover. I det han nærmet seg sekstenmeteren vendte han bort den lyseblå spilleren han hadde på slep og skjøt knallhardt ned i høyre hjørne bak en sjanseløs Arnold Origi. 2-0.

Ingen liker en fest bedre enn Tommy Høiland, og da kvarteret var spilt var det spissens tur til å bli midtpunkt.
Nok en gang brøt Julian Ryerson, og slo direkte i bakrom. Tommy Høiland var påskrudd og løp mot mål helt til han ble klippet ned av Sandnes Ulf-spiller Tapio Heikkilä. Straffe.

Fra ellevemeteren var Tommy like iskald som vinden som med jevne mellomrom skylte gjennom stadion denne kvelden, og satte sitt første av det som skulle bli flere mål.

Da halvtimen var unnagjort, kom mål nummer fire. Kaos foran målet til Ulf resulterte i at Kristian Thorstvedt fikk avsluttet fra kloss hold etter å ha fått ballen fra Zymer Bytyqi. Keeper reddet, men på returen kom Tommy Høiland taklende gjennom en motspiller og fikk akkurat vært godt nok borti ballen til at den trillet i mål. En scoring som på mange måter oppsummerte Viking i første omgang - de ville rett og slett mest.

Men Viking var ikke ferdige der, og fortsatte å produsere sjanser.

Først var det Fredrik Torsteinbø som holdt på å sende et frispark rett i mål. Så kom Zymer Bytyqi i full fres fremover, fikk lagt inn, men Torsteinbøs avslutning gikk via en Ulf-spiller og til corner. Tommy Høiland prøvde seg igjen, også han via en motspiller, men ballen gikk like utenfor. Zlatko Tripic kom til Vikings siste sjanse i omgangen da han skar inn fra venstrekanten og avsluttet, men Origi var med på notene.

Viking gikk så i garderoben til stående applaus, etter en førsteomgang for historiebøkene.

I andre omgang kom Sandnes Ulf - naturligvis - litt mer med, og spissen Erixon Danso reduserte to ganger for gjestene. Først satte han en retur i mål etter litt klabb og babb i Vikings bakre rekker, så headet han pent ballen i nettet bak Iven Austbø, etter innlegg fra Kent Håvard Eriksen. Og da gikk naturligvis tankene til Ull/Kisa-kampen, hvor Viking vant 5-4 etter å ha ledet komfortabelt 5-1, for så å slippe inn tre mål helt på slutten.

Men i dag skulle ingen få ødelegge festen. Viking hadde invitert, folk hadde møtt opp og da var det bare å levere.

Etter 71 minutter kom Andre Danielsen inn, og to minutter senere snappet han opp et håpløst utspill fra keeperen til Sandnes. Danielsen løp så fremover, mens Origi nesten var nede med innbytterbenken til Sandnes Ulf, og tross publikums unisone rop om å skyte, valgte den rutinerte herremannen heller å ta seg litt tid med ballen før han så slo en krosser over til Zymer som kom løpende på venstrekanten. Han hadde allerede orientert seg og serverte på direkten inn til Tommy Høiland som kom på et perfekt løp og bredsidet ballen i mål, før han løp jublende rundt hele stadion for å feire sitt hat trick.

"Ein - to - tri - fir - fem"

Det ble en festkveld av de sjeldne, foran et fantastisk publikum. Været viste seg fra sin beste side, Stavanger viste seg fra sin beste side og Viking viste seg fra sin beste side.

På tirsdag kommer Aalesund til Stadion. Med seier der sniker Viking seg forbi tangotrøyene og tar over tabelltoppen. Håper kampen mot Sandens Ulf smakte og at vi får se dere igjen allerede da.

Publisert: 18.05.2018, oppdatert: 20.05.2018
Skrevet av: Dag Atle Svendsen / Foto: Tore Fjermestad og Sander