Viking - Levanger. Johnny Furdal blir gratulert for sin 2-0 scoring. Foto: Tore Fjermestad

Feide Mjøndalen av banen

Zlatko Tripic ledet Viking ut i krigen. Den ble vunnet. Hjem tar de mørkeblå med seg både tre poeng og tabelltopp. Nå skal opprykket sikres og stadion fylles neste søndag.

Annonse:

Kort fortalt

Mjøndalen tok ledelsen etter syv minutter. Christian Gauseth satte inn en retur etter at Mathias Fredriksen hadde skutt og Iven Austbø reddet. Hele situasjon kom selvsagt i forbindelse med en dødball. Det holdt seg til pause. I andre omgang våknet Bjarne Berntsens dinosaurer til live og trampet ned vettskremte Mjøndalen-spillere. Først utlignet Tommy Høiland. Så sendte Zymer Bytyqi Viking i ledelsen med et "WOW!"-mål av sjelden vare, før Johnny Furdal økte til 3-1. Så syntes Markus Nakkim det ble for lett, og ga Mjøndalen en scoring. Men så var det Even Østensen, da. Innbytteren var iskald bare et par minutter etter at han entret banen, og punkterte kampen ti minutter før slutt. Dermed tok Viking tabelltoppen, foran et enormt bortepublikum!

(Kampfakta nederst i saken)

Dårlig start

Bjarne Berntsen var tvunget til å gjøre to endringer fra laget som startet mot Ull/Kisa sist til søndagens oppgjør mot Mjøndalen. Usman Sale måtte som kjent ut med skade tidlig i forrige kamp og er ute resten av sesongen. Han ble erstattet av Zymer Bytyqi. Også André Danielsen ble værende hjemme. Han sliter med ryggen og ble erstattet av tidligere Mjøndalen-spiller Ylldren Ibrahimaj.

Det lille stedet Mjøndalen kokte i timene før kamp, og langt over 500 Viking-supportere hadde tatt plass på den ene kortsiden inne på Isachsen stadion. Klokken 12.00 var det duket for en skikkelig toppkamp, med eliteserieplass i potten.

Etter to minutter holdt Viking på å gi Mjøndalen en gavepakke da Axel Óskar Andrésson slurvet med en klarering i egen boks. Ballen havnet i beina på Jonathan Lindseth, men Markus Nakkim kom til unnsetning og fikk avverget.

Nakkim stoppet Mjøndalen-spiss Olivier Occéan på litt for hardt vis og fikk se det gule kortet etter fem minutter. Frisparket endte etter hvert i et hjørnespark, som igjen skulle resultere i kampens første scoring. Ballen havnet ut i returrommet. Der fyrte Mathias Fredriksen av, Iven reddet, men tidligere Bryne-spiller Christian Gauseth var på plass og fikk banket ballen i mål. 1-0 på kampens første sjanse.

Ikke lenge etter scoringen pådro Rolf Daniel Vikstøl seg sitt fjerde gule kort, og må med det stå over hjemmekampen mot Kongsvinger.

Viking virket å være noe preget av stundens alvor innledningsvis og slet med å få til noe spill. Mjøndalen sto høyt og stresset gutta våre, og fikk dødball etter dødball inne på Vikings banehalvdel. Johnny Furdal hadde to halvveis-nesten-ikke helt-muligheter det første kvarteret, men ellers var det tynt fremover.

Tjue minutter ut i kampen kom det første farlige forsøket fra Viking, da Rolf Daniel Vikstøl sendte i vei et innlegg som gikk i tverrliggeren og ut. Første målsjanse kom et par minutter senere. Zymer Bytyqi fikk lagt inn til Tommy Høiland som fikk til en god heading som keeper slo over. Den påfølgende corneren ble det ikke noe av.

På dette tidspunktet, halvveis ut i omgangen, var Viking kommet mer og mer med. Men likevel var det Mjøndalen som nok en gang fikk servert en mulighet. Markus Nakkim bommet på ballen midt inne på egen banehalvdel. Occéan snappet den opp, men i stedet for å avslutte selv prøvde han å finne en medspiller. Det gjorde at Sondre Flem Bjørshol fikk ryddet noenlunde opp, men ballen havnet igjen i beina på Occéan som denne gang valgte å skyte. Skuddet fikk Iven Austbø slått til corner. En stor sjanse, som oppsto på grunn av en grov forsvarsfeil.

Fem minutter før pause headet Joackim Olsen Solberg ballen like utenfor eget mål etter et innlegg fra Zymer Bytyqi. Hjørnesparket endte i nok en nesten-,mulighet, og Tommy Høiland ble også tatt inne i feltet, uten at det var nok til å dømme straffe.

Hjemmelaget hadde god kontroll frem til pause, og med Aalesunds scoring mot Levanger, gikk Viking i garderoben på tredjeplass. Med andre ord måtte pausen brukes godt.

Fem magiske minutter

Andre omgang startet friskere sett med Vikings øyne, og de for anledningen hvitkledde spillerne tok tak i kampen fra start.

Ti minutter ut i omgangen kom utligningen. Tommy Høiland vartet opp med en skikkelig målsnik-scoringen da han ekspederte Zlatko Tripic sitt innlegg i mål. Tripic løp til dødlinja og skar inn før han sendte ballen inn langs bakken. Der snek Høiland seg først frem og puttet ballen i mål, og med det satte han fyr på gjengen som sto bak Mjøndalen-målet.

Fire minutter etter var det duket for magi. Tommy Høiland la ballen inn foran mål. Rundt ellevemetersmerket kom Zymer Bytyqi svevende, og med hælen greide han å plassere ballen utagbart for Mjøndalens keeper og i mål. En helt vanvittig scoring som undertegnede ikke har godt nok ordforråd til å beskrive skikkelig.

Med det var kampen snudd, og Viking, som hadde gått til pause på tredjeplass, tronet nå øverst i OBOS-ligaen.

K P
10 Fredrikstad 4 5
10 KFUM 4 5
12 Viking 4 5
13 Sandefjord Fotball 3 1

Viking dominerte nå kampen og rullet opp angrep etter angrep foran horden av tilreisende supportere. Mjøndalen så lettere sjokkerte ut. Og etter 68 minutter var det Johnny Furdals tur til å score.

Zlatko Tripic gjorde en glimrende jobb og vant ballen og serverte den til Zymer Bytyqi. Lynvingen løp mot dødlinja og la ballen over på bakre stolpe. Der var Johnny Furdal helt alene på fisketur, og sunnhordlendingen kunne bare bredside ballen i mål og løpe glisende bort til hundrevis av ekstatiske Viking-supportere.

Men nervene som Furdal og Viking hadde gjort sitt beste for å bli kvitt, skulle raskt komme tilbake igjen.

Mjøndalens innbytter Jibril Bojang kom seg ned til dødlinja og fikk lagt inn. Der prøvde Markus Nakkim å klarere slik at ballen ikke skulle havne i beina til Olivier Occéan, men endte i stedet med å sende ballen inn i eget mål. Med det var det virkelig ny spenning igjen.

Og etter scoringen tok Mjøndalen over roret og styrte kampen de neste minuttene. Dog uten å skape noen farligheter foran mål.

Da det gjenstod et kvarter måtte Ylldren Ibrahimaj gi seg. Inn kom Even Østensen. I samme slengen kom også Fredrik Torsteinbø inn for Zymer Bytyqi. Bytyqi som hadde levert ett mål og én målgivende.

Og det skulle ikke ta lang tid før Even Østensen, Hjelmelands store sønn, sendte alle som er glade i Viking til himmels. Som mot Aalesund tok han vare på sjansen da den bydde seg, og ti minutter før slutt banket han inn 4-2.

Et langt innkast fra Mjøndalen ble klarert og Viking kontret. Tommy Høiland fikk gitt ballen ut til Johnny Furdal på venstresiden. Furdal så opp, la ballen med utsiden av foten over til Even Østensen som var på vei inn i boks på motsatt side. Spissen tok ballen ned og fyrte av gårde et skudd som keeper var sjanseløs på, og med det var det 4-2.

Viking hadde mer eller mindre full kontroll resten av kampen, og spillerne koste seg ute på kunstgresset.

Og da dommeren blåste av etter fem minutter med overtid, kunne jubelen for alvor slippes løs. Det ble tre poeng. Det ble tabelltopp. Nå handler alt om å vinne mot Kongsvinger neste søndag. For da blir det spill i Eliteserien neste år!

Håper virkelig folk stiller opp og gir den støtten som kan bidra til å sikre opprykket. For en fotballfest vi har foran oss!

Billetter til kampen mot Kongsvinger finner du her

Kampfakta

• 29. serierunde i OBOS-ligaen, Isachsen stadion

• Mjøndalen - Viking 2-4 (1-0)

• Vikings lag: Iven Austbø – Rolf Daniel Vikstøl, Axel Óskar Andrésson, Markus Nakkim, Sondre Flem Bjørshol – Steffen Ernemann, Ylldren Ibrahimaj, Johnny Furdal – Zymer Bytyqi, Tommy Høiland, Zlatko Tripic (K)

• Benken: Amund Wichne, Rasmus Martinsen, Tord Johnsen Salte, Fredrik Torsteinbø, Even Østensen, Claes Kronberg, Kristian Thorstvedt

• Benyttede reserver: Even Østensen (76), Fredrik Torsteinbø (76), Rasmus Martinsen (89)

• Sjanser: 2-5

• Hjørnespark: 7-8

• Mål av: Christian Gauseth (7), Tommy Høiland (52), Zymer Bytyqi (56), Johnny Furdal (67), Markus Nakkim sm. (69), Even Østensen (79)

• Gule kort: Markus Nakkim, Rolf Daniel Vikstøl, Sondre Johansen