"Ein blåe dag" i ny drakt: – Den handler om håp

Ideen til låten oppsto i en hotellbar i Barcelona. Den ble til i forbindelse med at Stavanger var europeisk kulturhovedstad i 2008. Siden har "Ein blåe dag" vært med gjennom nedturer, nedturer og oppturer. Nå står den kanskje sterkere enn noen gang. Og da passet det å gi den nye klær.

Annonse:

God respons

Det startet med en magefølelse, slik det ofte gjør for Vikings markedssjef Kjartan Salvesen.

– Jeg bare kjente at vi hadde lyst til å gjøre noe med låten. Den har vart i 12-13 år, den er fantastisk, den har vokst seg opp til å bli en del av identiteten til Viking. Så var det bare den perioden vi lever i nå, det samfunnet vi lever i, og det at mange Viking-hjerter kjente på samme behov, forteller han.

I tillegg til å spille inn låten på nytt, ble det laget en nydelig video.

– Det å knytte bilder til det, få med de store aktørene i byen, var bare veldig riktig akkurat nå, sier Salvesen.

Han skryter av samholdet rundt innspillingen, alt fra musikere til barn og voksne i videoen, og mener dette gir låten en ekstra dimensjon

16. mai ble nyinnspillingen av hymnen "Ein blåe dag", hvor Salvesen selv står for vokalen, endelig presentert for allmenheten da videoen ble lagt ut på klubbens Facebook-side. Og responsen har vært god.

"Nydelig", "Fantastisk" og "Magisk" er noen av tilbakemeldingene som har kommet i sosiale medier.

– Nyinnspillingen var gåsehudfaktor, spesielt sammen med filmen som ble lagt ut, sier vår supporterkoordinator, John Magne Danielsen.

– En flott versjon av en fantastisk sang, er Viljar Helland Vevatnes dom.

Også Eirik W. Henningsen, en som låten betyr utrolig mye for, skryter.

– Jeg synes den er veldig fin. Kjartan Salvesen synger den med alle de følelsene og den innlevelsen en så flott sang fortjener.

I tillegg til Salvesen på vokal, bidrar blant andre Stavanger Gospel Company, styrt av Arild Schøld, og Stavanger symfoniorkester, hvor Frank Braafhart har stått for arrangement. 

Arne Hovda er produsent, mens teksten er den gode, gamle, skrevet av Erling Forfang.

Videoen er laget av Haavard Hana. 

Se bakomfilm fra innspillingen her:


– Vi ønsket å reflektere over situasjonen vi nå befinner oss i

Kjartan Salvesen har jobbet i Viking de siste ti årene, en periode hvor klubben har opplevde langt flere nedturer enn oppturer. Men låten har stått last og brast, vokst og blitt en del av klubbens DNA.

Den har holdt armen rundt oss og gitt fornyet tro og optimisme etter nedrykk, smertefulle cupsmeller mot Bryne, det hjerteskjærende semifinaletapet for Sarpsborg i 2015 og da Nest-Sotra ble for sterke på Ågotnes. 

I tunge stunder har det vært betryggende å ha "Froddiens" stemme og Erling Forfangs ord å lene seg på.

De seneste årene har "Ein blåe dag" gått hånd i hånd med gledestårene under opprykk og cupgull, og den har blitt et slags symbol for reisen klubben har vært gjennom.

Hører man lenge nok at ting blir bedre, at det skal komme ein blåe dag, uten at det faktisk gjør det, slutter man å tro. Derfor skinner låten og budskapet så stekt nå som vi faktisk har fått vår blå dag.

– Det er litt av nøkkelen til at den står så sterkt nå, i alle mørkeblå hjerter og sannsynligvis hos enda flere som ikke har et nært forhold til Viking, sier Salvesen.

12. mars i år stengte samfunnet vårt mer eller mindre ned i et forsøk på å bekjempe spredningen av koronaviruset. Selv om vi har vært heldige her i Norge sett opp mot andre land, har mange blitt rammet hardt også her hjemme. Og usikkerheten knyttet til hva som venter på "andre siden" av koronaen, bærer nok de fleste av oss på.

Med dette som bakteppe, føltes det riktig å gi låten en ny drakt, spille den inn på nytt og prøve å spre litt håp ut til folk. For alt blir bra. Og på samme måte som "Ein blåe dag" har fulgt Viking fra bronse i serien til en hverdag på nedre halvdel av tabellen, og til slutt nedrykk, så vil oppturen komme igjen. 

– Vi ønsket å reflektere over situasjonen vi nå befinner oss i. Den forandret seg over natten, og har gått fra veldig mørk til lysning i horisonten. Det føler jeg vi har klart å formidle, sier Salvesen og legger til at alt handler om håp. 

– Låten skal gi deg håp.

Ble skrevet på hytta

Erling Forfang er mannen bak "Ein blåe dag". Han ønsket å lage en fotballsalme, helt uten klisjéer, og jobbet mye med teksten. Første gang forfatteren fikk ideen til en Viking-hymne, var da han var på sponsortur med Viking i Barcelona for mange herrens år siden.

Det viste seg at Barca-spillerne bodde på samme hotell som Vikings reisefølge, så etter å ha drøst litt med det som var verdens beste fotballspiller på den tiden, Ronaldinho, gikk Forfang bort i baren.

Der ventet to andre stjerner, nemlig Steinar Lyse og Hans Petter Hansen. Trioen pratet om kampen de nettopp hadde sett, om ramme rundt og den nydelige hymnen som synges på Nou Camp i det spillerne entrer banen.

– Så sier Hans Petter til meg: "Du, Erling, du har skrevet så mange sanger, kunne ikke du skrevet en sånn You'll never walk alone til Viking?".

– Jeg syntes det var litt smigrende, spesielt siden det kom fra ham, som var en skikkelig Viking-sang-mann, fortalte Forfang da han var gjest hos NRK Lokalen.

Mer enn prat ble det ikke etter Barcelona-turen. Men så, da Stavanger skulle være europeisk kulturhovedstad i 2008 og Forfang ble involvert, kom ideen opp av skuffen igjen.

Stavanger2008 var kampsponsor for nest siste hjemmekamp i 2007. Toppkampen mot Stabæk. I forbindelse med det hadde de tenkt å dele ut brosyrer til publikum for å fortelle om hva det å være europeisk kulturhovedstad innebar.

– Så grublet jeg litt på det, og så tenkte jeg at det går jo ikke an å dele ut en brosjyre, de må jo dele ut litt kultur. Så satte jeg meg ned på Sjernarøy, på hytta, og skrev denne sangen, forteller Forfang.

Ville slutte å spille den før avspark

Ikke alle var like begeistret da låten dukket opp.

– I begynnelsen møtte sangen mye motstand blant supportere, sier John Magne Danielsen.

Men klubben fortsatte likevel å spille den.

– Det tror jeg de fleste er glade for i dag, sier han og forteller at det betyr mye å se at spillerne nå har et forhold til låten.

I mange år ble den framført av ulike lokale sangere før avspark. Etter hvert ble den bare spilt av over høyttaleranlegget, mens folk sang med. Sakte, men sikkert har den krevd sin plass. 

Det kunne likevel ha sett annerledes ut.

For bare noen år siden ønsket flere, blant andre speaker på Stadion, Øyvind Jacobsen, å slutte å spille låten før kampene. De ønsket noe nytt og mente det var på tide å bytte den ut.

I tillegg ga det lite mening å synge om "menneskevrimmel" og at "Jåttåvågen bruse", når det omtrent var så langt fra sannheten som det er mulig å komme. Og så var det ofte nesten bare én mann som løftet skjerfet over hodet og sang med:

Eirik W. Henningsen.

– Da var jeg bare helt kategorisk: Det er uaktuelt! Den skal spilles før kampstart hver eneste hjemmekamp. Aller helst i sin helhet, svarer Henningsen når vi kommer inn på dette.

Og slik ble det.

Låten har blitt en naturlig og selvskreven del av rammen rundt hjemmekampene. Den har blitt noe man ser frem til, en del av opplevelsen, og mange ellers så sindige siddiser lar det stå til og synger med av full hals. Noe spillerne merker og tar til seg.

– Når den spilles før kampstart, og folk synger med, minner den oss om at vi har hele tribunen i ryggen. Det har vært avgjørende for flere poeng på hjemmebane, det er jeg helt sikker på, sier Viljar Helland Vevatne. 

– Det er et høydepunkt for meg når den spilles før kamp og jeg står der med skjerfet mitt og "Drømmen leve" over hodet. Veldig kjekt at vi har fått en flott hymne som så mange setter så stor pris på, sier Henningsen som ikke kan høre låten uten å få klump i halsen.

Jåttåvågen bruste virkelig da "Ein blåe dag" ble sunget før avspark i semifinalen mot Ranheim. Foto: Sander Selsvik Jacobsen
Jåttåvågen bruste virkelig da "Ein blåe dag" ble sunget før avspark i semifinalen mot Ranheim. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Toppet seg under cupfinalen

Mange trekker frem cupfinale i 2019 som sitt beste "Ein blåe dag"-minne. Noe som er forståelig. Synet og lyden av tusener av supportere som sang med på Ullevaal var både mektig og vakkert.

– Får frysninger bare jeg tenker på sangen og den folkemassen som sang med på den. Deilig minne som aldri kommer til å dø ut, forteller John Magne Danielsen.

Også Viljar Helland Vevatne rangerer cupfinalen høyt der oppe. Men hans sterkeste minne er fra før avspark i semifinalen mot Ranheim – et øyeblikk han beskriver som "maks gåsehud".

– Da prøvde jeg å ta inn hvert sekund. Det gav en trygghet og motivasjon til at dette skulle vi vinne for hele byen, forteller han.

– Cupfinalen og når opprykket var klart i 2018 og folk stormet banen og det sto tusener og sang "Ein blåe dag" sammen med laget og oss andre. De to må jeg neste likestille, er Eirik W. Henningsens svar.

Forhåpentligvis vil vi kunne stå sammen allerede i år for å synge under en knallblåe himmel. Men vi vet ikke når det eventuelt blir.

I mellomtiden er det lov å sette på låten, lytte til teksten og drømme seg bort, enten til det som har vært eller det som skal komme.

Fortid og framtid, Viking for alltid!

Her er hymnen i sin nye drakt:


Annonse fra Eliteserien: