Derby + seriefinale = sant

Lørdag smeller det på SR-Bank Arena! Viking kan vinne serien og sikre seg opprykkskvalifisering, og det på bekostning av rivalen Bryne. Avspark er klokken 14.00, og det er gratis inngang. Vel møtt!

Foto: Alexander Larsen

Det er duket for nest siste serierunde i 2. divisjon avdeling 4. Viking ligger øverst med 25 poeng. Bryne er like bak med 23 poeng. Viking har scoret 31 og sluppet inn 5. Bryne har scoret 25 og sluppet inn 5. Viking kan vinne serien og sikre seg en plass i opprykkskvalifiseringen med seier. Bryne bør vinne, men må i det minste ha poeng for å holde liv i sin drøm om opprykk. Ingen av lagene har tapt så langt i sesongen. For et derby vi står foran!

Viking har som alle ser hatt en strålende sesong. Det startet med 5-1 over Avaldsnes 2. Så ble det 5-0 borte mot rekruttlaget til Arna-Bjørnar, før det hittil eneste poengtapet kom hjemme mot Fyllingsdalen.

Etter 1-1-kampen mot Fyllingsdalen har Viking vunnet seks kamper på rad, scoret 20 mål og bare sluppet inn tre. En enorm rekke som har gitt laget et glimrende utgangspunkt før lørdagens derby. Nå har Viking-jentene en alle tiders mulighet til å sikre seg opprykkskvalifisering. Og kanskje også klare å ta steget opp en divisjon.

Bare nesten for to år siden

I 2019 glapp opprykket på målforskjell for Viking, da Frigg sto med to flere scorede mål da kvalifiseringsspillet var over. I 2020 ble det ingen sesong. Det vil si, i og med at laget er så ungt fikk de spille i en lokal U20-serie. Som de vant. Men det ble ikke spilt 2. divisjonsfotball, og jentene fikk ikke muligheten til å spille om opprykk.

Nå, snart to år senere, er det kun fire spillere igjen fra laget som startet sesongens siste kamp i 2019; kaptein Nora Heggheim, Hannah Handeland, Gina Ødegaard og Hanne Sæthre Jakobsen. Men målet er det samme: Opprykk!

Også i 2019 var det Viking og Bryne som knivet om 1. plassen. Før siste runde ledet Bryne med to poeng. Men da avslutningsrunden var ferdigspilt, lå Viking foran med ett poeng. De mørkeblå knuste Arna-Bjørnars rekruttlag 7-0 hjemme. Bryne tapte i Haugesund, og måtte se kvalifiseringsspillet glippe etter å ha ledet serien sammenhengende fra 5.- til siste serierunde.

Storscorer Hanne Sæthre Jakobsen er en av dem som er igjen fra laget som spilte kvalifisering i 2019. Hun står nå med utrolige 62 mål på 66 tellende kamper for Viking. Foto: Alexander Larsen
Storscorer Hanne Sæthre Jakobsen er en av dem som er igjen fra laget som spilte kvalifisering i 2019. Hun står nå med utrolige 62 mål på 66 tellende kamper for Viking. Foto: Alexander Larsen

Kronglete vei

Nå er bordet snudd, og Viking ligger foran med to poeng. Forhåpentligvis har luken økt til fem poeng etter lørdagens derby.

Skulle den gjøre det, vil Viking som nevnt være sikret kvalifisering uavhengig av hvordan det går i siste serierunde borte mot Staal Jørpeland. Men det er fortsatte et stykke igjen før laget kan juble for opprykk.

Opprykkskvalifiseringen spilles slik:

  • Seks av åtte avdelingsvinnere deles inn i to puljer med tre lag i hver.*
  • Lagene møter hverandre en gang – altså spiller hvert lag to kamper.
  • Vinneren av hver pulje rykker opp.

*Vinnerne av avdeling 4, 5 og 8 går rett til kvalifiseringsspill. De andre vinnerne må spille en pre-kvalifisering om de tre siste plassene.

Med andre ord er det et lite stykke igjen å gå før man kan kalle seg et 1. divisjonslag, og Viking bør vinne begge kvalifiseringskampene. I 2019 ble det seier og uavgjort. Det endte med at opprykket glapp på målforskjell.

Publikumsrekord?

Først ut er uansett kampen mot Bryne. Da håper vi MANGE tar turen til SR-Bank Arena for å støtte laget. Fredag var over 600 billetter hentet ut*. Tilskuerrekorden til damelaget er på 903. Den ble satt i NM-oppgjøret mot Toppserie-laget Klepp tidligere i sesongen.

Lørdag og derby mot Bryne. En kamp som i tillegg er av stor betydning for begge lag. Hva er vel bedre?

*Man må fremvise gratisbillett for å slippe inn på kampen

Annonse fra Eliteserien: