Viking - Haugesund. Johnny Furdal. Foto: Tore Fjermestad

– Vi er Viking, vi liker å angripe uansett hvem vi møter

Bjarte Lunde Aarsheim tror det bli en underholdende cupfinale. Johnny Furdal kaster klærne hvis han blir matchvinner. Les hva de to tenker om søndagens oppgjør mot Haugesund. (Foto: Tore Fjermestad)

– Strålende matte og bra trøkk

Denne uken har Viking vært tilbake på gamle trakter for å lade opp til søndagens cupfinale. De siste øktene før derbyet mot Haugesund har gått på gamle, ærverdige Stavanger stadion, som var klubbens hjem i 86 år.

I 1917, åpningsåret, gikk faktisk også cupfinalen her. Den første som ble spilt på gress i Norge.

I dag er det ikke mye som minner om stedet hvor klubben spilte seg til ti cupfinaler og fem NM-gull. Og selvsagt åtte seriemesterskap.

De gamle tribunene er borte. Sittetribune, ståtribune, alt. Men gressmatten er der fortsatt. Tilgjengelig for Viking ved behov. Som nå. En kjapp telefon til kommunen og banen var åpnet.

Flomlysene står også, selv om de har blitt noe kortere med årene.

Breddeklubben holder fortsatt til i Vikinghuset, som ligger gjemt bak noen blokker.

Når man ser utover det grønne gresset, ser Bjarne Berntsen, Bjarte Lunde Aarsheim, Kurt Hegre, André Danielsen, og vet at Erik Nevland heller ikke er langt unna, føler man likevel at tiden har stått stille de siste tyve årene. 

På starten av 2000-tallet spilte Viking to cupfinaler, noe som resulterte i et tap og en seier. Nå har De mørkeblå vendt tilbake til røttene for å forberede seg best mulig til den første cupfinalen siden den gang.

– Det går bra. Strålende matte og bra trøkk, svarer Johnny Furdal når vi spør ham hvordan det går med forberedelsene.

Treningsmessig er det mer eller mindre helt likt opplegg som til en vanlig seriekamp. Forskjellen er treningstidene, som er tilpasset det at cupfinalen går tidligere enn en vanlig serierunde. Noe som betyr at man har måttet komme seg opp litt tidligere om morgenen de siste dagene.

En lang sesong nærmer seg slutten, og da gjelder det å opprettholde trykket, intensiteten og formen.

– Man må jo bare gå på trening og prestere og holde formen vedlike, fortsette å ha godfølelsen, forklarer Furdal.

Assistenttrener Bjarte Lunde Aarsheim er ansvarlig for treningsplanleggingen. Han bekrefter det Furdal sier og forteller at det handler om å holde ting så normalt som mulig.

– Så vet vi jo det at det er en stor kamp og at alt skjer der og da, påpeker han.

Furdal forteller at han ikke har begynt å kjenne på at det er noe stort på gang helt ennå. Man har blitt litt vant til alt "cupfinalestyret". 

– Men jeg tipper lørdagen, når vi reiser bort med charterfly og alt det der, da tror jeg at man begynner å kjenne på det, sier han.

Viking drar altså bortover på lørdagen. På kvelden vil spillere og støtteapparat ta turen innom Oslo Spektrum for å hilse på fansen, men utenom det blir det en slags cupfinaleboble fra lørdags morgen.

Samtlige spillere blir med, men ikke alle får mulighet til å spille – naturlig nok. Fredag fikk de vite hvem som har blitt tatt ut i 18-mannstroppen. 

En av dem som har vært bra i det siste og som nok er høyaktuell for en plass i startelleveren, er vår finslepne tekniker fra Kvinnherad. 

– Føler meg litt mer som Johnny Furdal nå

16. juni 2018, Ågotnes: Johnny Furdal scorer ett av Nest-Sotras mål i en kamp de vinner 5-0 over Viking.

1. desember 2019, Bergen: En førti minutters biltur unna Ågotnes scorer Johnny Furdal ett av Vikings mål i en kamp De mørkeblå vinner 5-1 over Brann.

På halvannet år har Viking gått fra å stå med fire strake tap i OBOS-ligaen, se opprykket forsvinne rett vest ut i havet fra Ågotnes, til å ende som nummer fem i Eliteserien og samtidig stå foran en cupfinale for første gang på 18 år.

Kontrastene er gigantiske. Selv ikke den mest troende kunne forestilt seg dette scenarioet etter den blytunge sommerkvelden i 2018. 

Midt oppi det hele har altså Johnny Furdal stått. Viking fikk verken med seg scoringer eller poeng på Ågotnes, men fikk en høyst nødvendig oppvåkning. Og fant samtidig et sjeldent fotballtalent, som kort tid etter tok Stavanger-publikummet med storm.

Midtbanemaestroen fra Rosendal ble hentet bare en drøy måned etter kampen. Han så seg ikke tilbake, og var sterkt delaktig i at Viking sikret opprykket med knappest mulig margin, blant annet ved å være iskald da han la den målgivende pasningen til Tommy Høiland flere minutter på overtid mot Ull/Kisa.

Han scoret også mål både mot Mjøndalen og Kongsvinger i den intense innspurten, og ble fortjent belønnet med prisen Årets spiller i OBOS-ligaen for sin innsats for både Nest-Sotra og Viking.

Så kom nedturen.

– Det var forferdelig trist det første halve året, egentlig. Da følte jeg meg ikke som den Furdalen jeg har vært før, sier 33-åringen.

For da han endelig skulle får prøve seg i Eliteserien, etter årevis på nivå to og tre, opplevde han marerittet. Allerede i årets andre treningskamp, mot Nest-Sotra av alle lag, fikk han seg en smell i vristen som satt ham ut av spill frem til sommeren.

Forberedelsene til eliteseriedebuten ble overhodet ikke som planlagt, og det ble enda vanskeligere å ta det nye nivået han nå befant seg på med så lang tid på sidelinjen.

Ikke før Sandnes Ulf ble slått ut av cupen 19. juni fikk vi se ham på banen i en tellende A-lagskamp. Én uke senere startet han og scoret da Viking slo Stabæk i cupens fjerde runde.

Gradvis har han fått mer og mer spilletid, og tatt større og større steg. I serien har det blitt 15 kamper totalt, 10 fra start.

Selv om det gjerne ikke har blitt så mange målpoeng som han selv ønsker, føler han at han har levert gode enkeltkamper og at han har vært bra defensivt.

– De siste månedene har det blitt mye bedre både på trening og sånn generelt. I de to siste kampene synes jeg det har vært veldig bra, forteller han og sikter til oppgjørene mot Rosenborg og Brann hvor han leverte to scoringer, én målgivende og storspill.

Det kan med andre ord se ut som han har prikket inn formen på riktig tidspunkt. Og som han selv sier:

– Føler meg litt mer som Johnny Furdal nå.

Saken fortsetter under bildet.

170A2696
Johnny Furdal står med to må og en assist på de ti siste seriekampene, og sier han er i god form foran cupfinalen. Foto: Sander Selsvik Jacobsen

Det handler om å vinne

I fjor hadde Viking fire "cupfinaler" som måtte vinnes. De siste fire seriekampene. For å sikre opprykket hadde man ikke råd til feilskjær. Et vanvittig press, men spillerne taklet det, sto frem og gjorde en hel by – en region – stolt.

På søndag har man heller ikke råd til feilskjær. Det handler om å vinne. For å bli nummer to i en cupfinale er det overhodet ingen som ønsker. Det vet Bjarte Lunde Aarsheim alt om.

Batty var med å tape cupfinalen mot Odd i 2000. Før han året etter kunne løfte kongepokalen etter 3-0 over Bryne.

– Vi spilte en kjempegod kamp og tapte etter ekstraomganger mot Odd. Så spiller vi en kjedelig kamp året etter mot Bryne og vinner klart. Det har ikke noe å si. Det er kun resultatet som teller i ettertid. Vi kunne fint vunnet i 2000 og. Det er små detaljer som kan avgjøre ting, sier han og peker på at det handler om å få marginene til å vippe i sitt favør.

Mens Lunde Aarsheim har det man må kalle god cupfinaleerfaring, kan ikke Johnny Furdal skilte med det samme. Selv om han nylig fortalte Aftenbladet at han har vunnet både skirenn på Seljestad og romjulsturneringer på Hustad.

Hva som venter i Oslo er han ikke helt sikker på.

– Si det. Har jo hørt at det er ganske ellevilt å være i en finale. Det er vel det at det blir bra trøkk på tribunen, mye folk, god stemning, kanskje litt mer nerver enn det vi har vært vant til i år. Kampen blir jo litt annerledes, det står jo om å vinne noe. Da får man kanskje litt ekstra nervøsitet, sier han.

Bjarte Lunde Aarsheim sier rammen rundt selve kampen, med det publikumstrøkket man møter når man går inn på stadion, gir en ekstrem energi, og at det er ingenting være redd for.

– Det er bare å glede seg, forteller mannen med 425 kamper i Viking-trøyen.

Saken fortsetter under bildet.

RbBtqkspH1o
Bjarte Lunde Aarsheim sier det bare er å glede seg. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Da vi pratet med ham før første runde i cupen borte mot Frøyland, var han klar på at de ønsket å gå hele veien. Nå står man foran en finale, men jobben er ikke ferdig.

– Det er selvfølgelig svært å komme til en cupfinale, men …. du må vinne den kampen ... eller ... du ikke vinne, men det er absolutt å foretrekke, sier han med et bredt smil og forklarer at de to cupfinaleopplevelsene hans fra starten av 2000-tallet var som natt og dag.

Når det kommer til hvordan selve fotballkampen vil arte seg på søndag, tror Lunde Aarsheim vi får se to lag som går ut på banen med en større lyst til å vinne enn frykt for å tape.

– Begge er i form. Begge liker å angripe. Tror det blir et underholdende rogalandsderby, sier han.

Johnny Furdal er mer usikker på kampforløpet. Selv om han er sikker på kampplanen.

– Det kan jo bli et fyrverkeri av en offensiv fotballkamp, eller det kan bli en traustige og kjedelig kamp hvor begge skal ligge lavt og kontre og ingen tar store sjanser. Men vi er jo Viking, og vi liker å angripe uansett hvem vi møter. Så det blir å angripe, flirer Furdal, som mener Haugesund og Viking står bra til hverandre når det kommer til det defensive.

Samme året som Viking flyttet fra Eiganes til Jåttåvågen, flyttet en ung Johnny Furdal fra Rosendal til Haugesund. Noen kamper ble det på de sesongenen han var der, blant annet da FKH rykket opp fra 2. divisjon i 2005. Men til tross for en fortid hos søndagens cupfinalemotstander, sier han at det ikke blir noe spesielt å møte gamleklubben.

– Det er så lenge siden. Jeg kjenner nesten ingen der. Jeg var ikke så inni det, var på A-laget og fikk spille litt, men ble jo fort byttet ut, forteller han.

Da laget fikk ny trener, forsvant også mulighetene for Furdal. Først ble han lånt ut til Vard, men i 2007 var han tilbake i Trio på Husnes. Året etter startet karrieren i Nest-Sotra, hvor han etter hvert ble en legende.

Selv om ting ikke ble som han hadde tenkt i Haugesund, føler han ikke at han har noe uoppgjort i klubben og behøver å revansjere noe.

Hyller supporterne

Da er nok lysten for å revansjere det sure tapet i Haugesund for noen uker siden større. Etter å ha slått FKH 4-0 i siste treningskamp før seriestart, og spilt 0-0 mot dem i seriemøtet på SR-Bank Arena, ble det et knepent 0-1-tap da lagene møttes på Haugesund stadion for en måned siden. Foran et fantastisk bortepublikum.

Og Viking har opplevd en enorm støtte sesongen gjennom. Både borte og hjemme har folk stilt opp og bidratt til å gi kampene en fantastisk ramme og spillerne et løft og en energiboost.

Bjarte Lunde Aarsheim beskriver supporterne som utrolig støttende og sier dette har hatt noe å si for at laget har presert så godt som det har.

– Uansett hvor vi har reist så har man gjerne hørt mer av Viking-fansen enn hjemmesupporterne. Til og med mot Klanen yppet vi oss. Det var det samme i OBOS også. Sinnsyk støtte på bortebane og full stadion hjemme et par ganger. Det hjelper oss, sier han.

Også Johnny Furdal skryter, og sier det er gøy at han og resten av laget kan bidra til å gi supporterne en opptur. Og han nyter å spille foran fansen.

– Det er spesielt å spille foran Stavanger-publikummet. Særlig når det kommer mange. Da får man ekstra energi og man får lyst til å vise seg frem. Det er bare til å hylle dem. Det har vært helt perfekt, sier Furdal, som gjerne tar rollen som matchvinner på søndag.

På spørsmål om hva drømmerscenarioet er, kommer det kontant:

– Det er jo å avgjøre i det nittiende minutt med en chip. Komme på skrå ute i seksten, keeper kommer ut og du bare chipper over ham og kler deg naken.

Søndag klokken 13.15. Det er bare å glede seg.

406OsPmftmw
Johnny Furdal tar gjerne på seg rollen som matchvinner. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

 

Annonse fra Eliteserien: