Viking - Levanger. Johnny Furdal. Foto: Tore Fjermestad

– Det blir en tøff, tett batalje

Johnny Furdal kom til Viking for å spille i Eliteserien. Søndag kan han komme et steg nærmere drømmen.

Siste forberedelsene unnagjort

Til Billy Joels “Piano Man”, av alle låter, kommer Johnny Furdal ut av spillergarderoben. Siste trening før avreise til Mjøndalen er unnagjort, og sesongens til nå viktigste kamp nærmer seg med stormskritt. Flere spillere har allerede ruslet forbi. Noen snakker med pressen, blant andre hovedtrener Bjarne Berntsen, og det er en spøkefull atmosfære i gangene under tribunen på SR-Bank Arena. Slik det jo skal være en fredag.

Trenere og støtteapparat er klare. De har studert motstanderen godt. Ikke noe blir overlatt tilfeldighetene. Viking har skjebnen i egne hender. De kan styre alt selv. Noe de akter å gjøre. Og skuta den skal styres mot Eliteserien.

André Danielsen sto på sidelinjen under fredagens økt. Grunnet ryggsmerter står han over søndag, og tar plass på skadelisten sammen med Viljar Vevatne, Kristin Novak og Usman Sale. Dette betyr at Zlatko Tripic igjen overtar kapteinsbindet.

Utenom det er det en frisk og rask, blid og optimistisk gjeng som setter kursen for Nedre Eiker lørdag.

Ut og ha det gøy

Men det var Johnny Furdal vi skulle ta en liten prat med. Nest-Sotra-legenden som i sommer meldte overgang til Viking etter et tiår i klubben fra Ågotnes. Et tiår hvor han og laget rykket opp to ganger. 32-åringen vet dermed hva som skal til for å lykkes med noe Viking ikke har vært borti siden Furdal var to år gammel. 

Det var ikke få tårer som ble tørket på tribunen på Ågotnes Stadion når det ble kjent at Johnny Furdal tok et steg oppover i systemet. Det var heller ingen på tribunen denne varme juli-dagen som ikke unnet Furdal sjansen til å få bidra til opprykk til Eliteserien sammen med Viking.

— Thomas Sekkingstad, Nest-Sotra sine hjemmesider

Mens Viking rykket ned til OBOS-ligaen, rykket Johnny Furdal og Nest-Sotra opp til samme liga i fjor. Med knappest mulig margin. De havnet nemlig på lik poengsum som Notodden, som senere slo Fredrikstad i kvalifisering, men gikk opp på bedre målforskjell.

Også Nest-Sotra hadde alt i egne hender da to kamper gjenstod, slik som Viking nå har. De måtte også vinne begge kampene for å være garantert opprykk. Furdal vet derfor veldig godt hvordan det er å spille matcher av slik betydning som det søndagens oppgjør mot Mjøndalen har.

– Det er en spesiell følelse, det er det. Men det er jo desto deiligere når det går veien, da. Så blir det jo selvfølgelig tristere hvis det ikke går veien. Men den følelsen av å lykkes, den er ubeskrivelig, sier han.

Rammen rundt setter selvsagt sitt preg på den forestående kampen. Begge lag kan rykke opp med seire, og det er store forventninger knyttet til oppgjøret, noe som blant annet gjenspeiles i den enorme interesse fra media. Når det er så mye som bobler rundt, så mye som står på spill, så mye oppmerksomhet og så stort trykk, er det jo naturlig å tro at det kan være med på å stjele litt av spillernes fokus fra det som skal skje ute på kunstgresset søndag klokken 12.00.

– Du er jo alltid spent, og kanskje litt mer spent enn vanlig, men du må jo på en måte kunne sortere vekk de følelsene, de negative, og ikke knytte seg, sier Furdal og poengterer at det handler om ha det gøy, å synes det å spille slike kamper er gøy.

– Det er jo dette en har lyst til, spille gøye kamper som betyr noe, sier han overbevisende.

Scoret i Mjøndalen

Men selv om det forhåpentligvis blir en gøy kamp, blir den langt fra enkel. Mjøndalen er for tiden ligaens beste lag, og hjemme på Isachsen stadion har de ikke tapt siden 16. mai.

– Det blir en tøff, tett batalje. Masse dueller. Ikke så mye finspill, tror Furdal og forteller videre: 

– Det er de som har lyst til å vinne krigen, og kanskje har den personen som greier å gjøre det lille ekstra, som kommer til å avgjøre. 

Og den personen, den som kan gjøre det lille ekstra i kampen, kan fort vise seg å være nettopp Johnny Furdal. For da han dro til Isachsen stadion sammen med Nest-Sotra i sommer, viste han i hvert fall hvordan det ellers så bunnsolide Mjøndalen-forsvaret skal åpnes. Først spilte han Alexander Dang gjennom da de utlignet til 2-2. Så fikset han 3-3 på egen hånd.

I forrige kamp, mot Ull/Kisa, spilte Viking seg til flere gode muligheter i løpet av nitti minutter, men sløste bort nærmest samtlige.

Johnny Furdal tror ikke det blir mange målsjanser på søndag, noe som betyr at det er viktig å ta vare på de muligheten som byr seg. Litt som Tommy Høiland gjorde da han satte inn det avgjørende målet fire minutter på overtid sist søndag.

Da var det selvsagt Johnny Furdal som serverte ham ballen. Mange hadde nok valgt å avslutte selv, men 32-åringen så en bedre plassert Høiland og valgte å gi OBOS-ligaens toppscorer sjansen til å bli helt. En sjanse jærbuen selvsagt ikke lot gå fra seg.

På spørsmål om han foretrekker en 3-0-seier fremfor nok et overtidsdrama, er svaret kontant.

– 3-0-seier! Jeg tar den ti av ti ganger, kommer det smilende fra midtbanemannen.

Kom til Viking for å spille i Eliteserien

Litt over en måned etter at Furdal og Nest-Sotra hadde spilt 3-3 mot Mjøndalen på Isachsen stadion, signerte han for Viking. Noe veldig mange, inkludert trener Bjarne Berntsen var utrolig glade for.

– Han gir oss en ekstra dimensjon offensivt, da han er en kreativt anlagt spiller. Han komplementerer den midtbanen vi har i dag på en god måte, sa Vikings hovedtrener da overgangen var i boks. 

Mannen med hovmesterblikket – og ikke minst hovmesterhanskene – har scoret tre mål og levert fem målgivende på sine første elleve kamper i mørkeblått. Og så langt har han utvilsomt bidratt positivt, og er en av grunnen til at Viking ligger i god posisjon med tanke på opprykk. En kamp som ikke gikk etter planen, var da hans gamle lagkamerater gjestet SR-Bank Arena, i Furdals andre kamp i mørkeblått.

– Ja, den gikk jo ikke så bra. Det var en av de kampene som var dårlig, men … ja, sier han og forteller at det vanket litt tyn fra rundt om etter nederlaget.

Men det er historie. Nå er det Mjøndalen, Isachsen stadion, tre poeng og opprykk som er fokus. Før avreise lørdag blir det forberedelse på egen hånd for spillerne.

– Nå blir det å spise og slappe av. Gå gjennom kampen og visualisere. Bare lade opp, egentlig. Spare mest mulig krefter, sier Furdal.

Slår Viking Mjøndalen samtidig som Aalesund avgir poeng, er opprykket i boks. Det hadde smakt godt, ifølge midtbanespilleren.

– Vanvittig godt! Helt ellevilt. Det er jo derfor jeg kom hit. Så det hadde vært kjekt sier han og tilføyer at de selvsagt går inn for å avgjøre alt søndag.

– Det hadde vært perfekt!, avslutter sunnhordlendingen før han rusler nedover gangen langs veggene som er fulle av bilder fra store øyeblikk i klubbens historie. Kanskje henges det opp et nytt der, med Vikings spiller nummer 27, Johnny Furdal på, om ikke lenge. Hvem vet. Søndag kan vi i hvert fall få svaret på om Viking spiller i Eliteserien neste år.

Annonse fra Eliteserien: