– Ambisjonene mine er rett og slett å bli best

Nivået er høyt, ambisjonene høyere. Bli bedre kjent med Vikings to efotballspillere, og hør hvilke tips de har til deg som ønsker å bli best i FIFA.

Annonse:

Denne uken ble det klart at Viking opprettet sitt eget e-sportlag – nærmere bestemte et efotballag – og onsdag sprakk nyheten om eSerien, Eliteserien for efotball, hvor 18 norske klubber skal kjempe om å bli Norges første seriemester i det populære spillet FIFA.

eSerien vil være Norges første og eneste efotballiga i spillet, og er en del av FIFA Global Series Qualifier. eSerien har premiere på Discoverys strømmetjeneste Dplay i april, og vil også vises på Eurosport Norge.

Les pressemelding: Discovery og Norsk Toppfotball lanserer efotballiga

Satser for fullt på e-sport

20 år gamle Chris-André Skogland er en av to spillere som skal representere Viking i den kommende eSerien. Han er også en del av det nystartede landslaget, og er for øyeblikket rangert som nummer 139 i verden! Selv om han bor i og er fra Haugesund – og innrømmer at han er Haugesund-supporter – ser han frem til å få representere storebror i sør.

– Jeg er veldig stolt over å ha signert for en klubb som Viking. Det er en stor og tradisjonsrik klubb som jeg føler har de samme ambisjonene og verdiene som meg selv. De satser mye på e-sport, så det er en ære at de ville ha meg med på laget, forteller han og legger til at han allerede etter sitt første besøk hos klubben følte seg som en del av familien.

– Så jeg gleder meg veldig til å komme i gang med å blø for drakten i den virtuelle verden. 

Skogland forteller at han spiller mye Weekend League og Division Rivals, som er en del av FIFA Ultimate Team (FUT) og foregår online. I Weekend League spiller man 30 kamper når det måtte passe i løpet av helgen, noe som tar ca. ni timer. I Division Rivals møter man spillere på samme nivå som deg selv fra rundt om i verden.

Det blir med andre ord en god del spilling i løpet av uken, men det må også til når man satser for fullt på e-sport. Chris-Andrés første møte med FIFA var 07-utgaven. Da gikk det i å spille med kompiser, men han fant fort ut at han lå på et høyere nivå en mange andre. Dermed justerte han siktet høyt opp, og selv om han utvilsomt har kommet langt allerede, er det forsatt et stykke igjen til der han vil være.

–  Ambisjonene mine er rett og slett å bli best. Både i Norge og i verden. Jeg satser alltid hundre prosent i alt jeg gjør, så det er ikke et alternativ å sikte på å bli nest best, konstaterer han og sier målet helt klart er å vinne eSerien. 

Chris-André tror at noe av det som gjør ham til en god FIFA-spiller er evnen til å lese motstanderen. Han avdekker tidlig i en kamp motstanderens sterke og svake sider.

– Og da vet jeg hvordan jeg skal straffe dem, sier han.

Viking-supporter

Henrik Bjørøen fra Madla er Vikings andre signering til e-sportlaget. Han er for tiden bosatt i Oslo, hvor han studerer statsvitenskap i tillegg til å være personlig assistent for en rullestolbruker. Som ekta siddis gleder han seg naturligvis til å bidra for de mørkeblå.

– Det er utrolig kult og jeg er veldig takknemlig for å få denne muligheten. Det lar meg kombinere to ting jeg elsker, nemlig Viking og FIFA, sier han.

Henrik begynte å spille FIFA da han var fem-seks år gammel, og sier han spiller opp mot 30 timer i uka. Han er en av Norges beste turneringsspillere, noe han beviste da han kom til kvartfinalen i NM som ble arrangert på Ullevaal i høst. Der ble han slått ut av spilleren som regnes som best i landet.

Hans største styrke i spillet er også å lese motstanderen. Og konkurranseinstinktet og evnen til å være god når det gjelder kan være noe av forklaringen på hvorfor han gjør det så bra i fysiske turneringer, altså de som ikke foregår online, som for eksempel NM. 

Les også: Viking oppretter e-sportlag

Ambisjonene til 22-åringen er først og fremst å ha det gøy. Men:

– Jeg har jo et konkurranseinstinkt og ønsker å nå så langt som mulig, sier han og forteller at en av grunnene til at han har spilt så mye er fordi han hater å tape og ønsket så inderlig å slå kompisene.

Målet hans nå er å komme seg inn på landslaget og vinne turneringer nasjonalt. Greier han det blir målet å hevde seg internasjonalt. Og han ønsker hele tiden å utvikle seg.

– Jeg prøver alltid å lære av feilene mine og bli bedre, sier han.

Lær av de beste

At Viking nå har signert to av landets beste FIFA-spillere, er vi enige om. Men hva kreves egentlig for å å bli best i virtuell fotball? Sånn utenom å spille, spille og spille.

– Det viktigste er å lære av de som er bedre enn deg, sier Henrik Bjørøen

Han anbefaler å se videoer av de virkelige gode spillerne, og sier at det ofte er tilfeldigheter som går imot deg i FIFA, men at det er viktig å være selvkritisk og fokusere på det man kan gjøre noe med.

– Tren mye mot folk på eget nivå eller et høyere nivå, da er det alltid rom for å lære noe nytt som kan forbedre ditt eget spill, sier Chris-André Skogland.

Han anbefaler også streams og videoer av de beste, og tipser samtidig om at det er viktig å skille mellom FIFA og vanlig fotball. 

– Det er faktisk en del forskjeller når det kommer til den virtuelle verden, så det er mye som funker på ekte, men som ikke er bra på FIFA, forteller han.

Når det kommer til hvilke egenskaper som kreves som fotballspiller i den virtuelle verden som også er gjeldende i den virkelige, er begge enige om at det er en fordel å være i noenlunde god fysisk form også når man "bare sitter i sofaen og spiller FIFA". Det gjelder å holde hodet kaldt, evne å ha riktig fokus selv når det butter imot og ikke minst å holde ut når man gjerne spiller timevis i strekk.

Fotballforståelse og en viss taktisk klokskap trekkes også frem, da man må ha evnen til å endre kampplan når man ser det ikke virker.

Begge gutta ser frem til å komme i gang med eSerien, som starter 9. april. Og de er begge klare til å prestere i mørkeblått. Henrik håper godt spill kan gi ham en plass på landslaget, mens Chris-André håper å gi både seg selv og Viking et godt rykte i e-sportverden, noe han tror de kan klare.

– Seier i eSerien gir oss et godt rykte her hjemme i Norge, men jeg vil også sikte internasjonalt. Å fått blitt med, og kanskje også vunnet, turneringer som EA arrangerer, kan hjelpe å sette Viking, Norge og meg selv på e-sportkartet, forteller Chris-André før han avslutter på inspirerende vis.

– Jeg håper også på at jeg kan være et lite forbilde for de yngre som sitter der hjemme, og vise dem at det er mulig å få representert en så stor klubb som Viking selv om du ikke er god i fotball. 

Chris-Andre Skogland
Alder: 20 år
Fra: Haugesund
Favorittlag: Manchester United og FK Haugesund 
Meritter: Er på landslaget, er ranket som nummer 139 i verden og har kommet topp 100 i Weekend League to ganger, hvor han også har gått 30-0

Henrik Bjørøen
Alder: 22 år
Fra: Madla
Favorittlag: Viking og Swansea 
Meritter: Kvartfinale i NM og er rangert blant de ti beste i Norge 

Annonse fra Eliteserien: